111 1945. január 11. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

97111
1945. január 11.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 10/11-én éjszaka 24 órakor Grunau alezredes csoportja megkezdi a tervezett hadműveletet, és e célból keresztül halad a bal oldalán álló 297. szovjet hadosztály sávján, majd nyugatra fordul és éjszakai harcot kezd a Ferenc József laktanyát nyugati irányban határoló utcán.
A harc egész éjjel folyt.
Az előrenyomulás csekély volt, annak ellenére, hogy végrehajtottak egy, a laktanyán belüli állások átkarolására irányuló hadmozdulatot. Reggelre a támadás a hadosztály egész arcvonalán újraindul, hogy befejezzék a laktanya elfoglalását és megtisztítását, és hogy azután nyugati irányban a vasútig nyomuljanak.
Grunau alezredes csoportjának egy határozott, energikus akcióval sikerül kiverni az ellenséget az utcából és a laktanya nyugati részén lévő épületekből úgy, hogy 13 órára befejezték a laktanya és a 2331-es négyzet déli oldalán lévő épületcsoport átkarolását.
Amint Grunau alezredes csoportja elfoglalja az utcát és a laktanya nyugati oldalán álló épületeket, a 3. gd.-lov.e. és a 13. lov.e. is keresztülvonul a szomszédos sávon, azzal a céllal, hogy folytassák a támadást a vasút irányába.
Ezzel egy időben a 31. gy.e. II. zászlóalja behatol a laktanyába és megtisztítja a laktanyát a magukat még tartó utolsó ellenállási fészkektől is.
A 18 óra-i helyzet az alábbi:
— Grunau alezredes csoportja, a 13. lov.e. és a 3. gd.-lov.e. északról délre húzódó utcán egy vonalban vannak, a 2330—2334 négyzetek nyugati szélén, és a járőrök nyugat felől beékelődve a vasút irányában; a 31. gy.e. II. zászlóalja, miután az utolsó ellenségtől is megtisztította a területet, a második vonalban marad.
A nap folyamán az ellenség sorozatlövő fegyverek és kis űrméretű légvédelmi gépágyúk heves tüzével válaszolt.
48 épület foglaltunk el és tisztítottunk meg.
Az ellenség 18 halottat hagyott a harctéren.
A f. év I. 11-i harc alkalmával különösen kitűntek: a 9. lov.e. és a 31. gy.e. I. zászlóalja.
Veszteségek:
— halottak: 12 közlegény,
— sebesültek: 1 tiszt, 29 közlegény.
Hadifoglyok: 1 német és 8 magyar katona.
Az időjárás: esik az eső, az elmúlt két napban lehullott hó elolvadt. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 257-258.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem