108 1945. január 11. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

95108
1945. január 11.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Saját ellentámadásunk az éjszaka folyamán a főell. v.-at ismét birtokba vette és a betörési helyeket megtisztította.
A 18/I. zlj. a Kerepesi úttól É-ra a vasút vonalán került új védőállásba. Elg. a vasútvonal ellen egész nap támadásokkal próbálkozott, és a 18/I. zlj. arcvonalán 15h-kor a vasútvonalat sikerült átlépnie. Egyéb helyeken is feljutott a vasúti töltésre.
A 10. gy.ho.-tól D-re a Kerepesi temető Ny falát sikerült az elg.-nek elérnie.
9h-tól igen erős elg. légi tevékenység volt az egész nap folyamán bombázással és alacsony támadással. A tábori posta és az őrszd. óvóhelye telitalálatot kapott. Igen érzékeny veszteségek voltak emberben és anyagban.
A nagy elg. tád.-ok lendülete a ho. arcvonalán észrevehetően veszített erejéből. A 10. gy.ho.-tól D-re lévő szakaszon az elg. a foglyok vallomása szerint a vonatalakulatok legénységét, a szakácsokat, a cipészeket, a kocsisokat vetette be (I. hdt. I.b. oszt. jelentése).
A hop. alakulatokat kutató járőrei felfedezték a budapesti hídfőben a 10. gy.ho. hadrendjébe tartozó, de még Kárpátalján hds.közvetlenné tett 10. rotü.osztályt. Hop. 113/10. gy.ho. I.a 45. I. 11. szám alatt kérte a 10. rotü.oszt. visszaadását. A válasz szerint a 10. rotü.oszt. német alárendeltségben bevetésben van, nem adható vissza.
Egy Vannay hadnagyról53 megjelent újságcikkel kapcsolatban hop. jelentést kért a 10. ho. táb. gyűjtőkeret pk.-ától mint volt harccsoport pk.-tól a Vannay zlj. csömöri szerepléséről.
53 Vannayt január 11-én léptették elő soron kívül őrnaggyá. Hingyi László: Vannay-különítmény. In: Lexikon 463. old.
Köztudomású, hogy ez a zlj. – amely 600 főből állt – első csömöri bevetése alkalmával annak ellenére, hogy véres vesztesége igen csekély volt, teljesen szétszóródott. Maga a pk., ugyanúgy, mint beosztottai, engedély nélkül Budapestre szöktek, hol nagy részük a Nyilaskeresztes Párt védelme alatt keresett menedéket, és oda karhatalmi célokra beoszttatta magát. Saját 8/III. zlj.-unknak Csömörben való elvérzésének a Vannay zlj. gyáva megfutamodása az oka.
Maga a zlj.pk., Vannay hdgy. nemcsak egységét nem tudta megfelelően kézben tartani, hanem az arcvonalat elhagyván, Budára távozott, honnét pcs.-ra sem tért vissza. Így Vannay hdgy. szököttnek minősül.
Nem helytálló tehát a Függetlenség 1945. január 9-én megjelent újságcikke a Vannay zlj. és Vannay hdgy. dicsőítéséről.
Hop. ezt az I. hdt.pság.-nak írásban is jelentette.
II. Derült, hideg idő. Utak jól járhatóak.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem