106 1945. január 11. Ernst Jansa alezredes, a német 12. légvédelmi rohamezred parancsnokának véleménye a IX. SS-hegyihadtest para…

Teljes szövegű keresés

106
1945. január 11.
Ernst Jansa alezredes, a német 12. légvédelmi rohamezred parancsnokának véleménye a IX. SS-hegyihadtest parancsnokságának kitörést előkészítő intézkedéseiről. Jansa más megoldást javasol a Dél Hadseregcsoportnak.
TÁVIRAT
KR LTKH 066 11/1 1845=GED
A Dél Hds.csop.-nak a 4. légiflottán keresztül
Titkos parancsnoki ügy
Jansa alezredes, a 12. lgv. e. pk.-a, Budapest, a következő személyes helyzetjelentést adja.
A IX. SS-hdt. parancsai a kitörés előkészítésére, az I. 8-án este kibocsátott intézkedések – véleményem szerint – megvalósíthatatlanok: katonai végeredménye igen kérdéses, mivel a kitörési helyszín áteresztő képessége csekély, azt az ellenség tüzével teljesen uralja. A további áttörés a nem harcoló törzsek és oszloprészek hossza, valamint a jelenlegi útállapotok miatt a keskeny völgyön keresztül megoldhatatlan bonyodalmakkal jár. Elg. ellenintézkedések máris felismerhetők.
Elkerülhetetlen az irányunkban készséges magyarok előtti nagy presztízsveszteség és azok hangulatváltozása, továbbá Budapest valamennyi tisztességes polgári lakosának megvetése és gyűlölete, akik mindezek ellenére a felmentés reményében állhatatosan viselnek el minden szenvedést, valamint a velünk harcoló m. katonák és szervek lenézése, akiknek nagy része mindenben támogat minket.
A saját hadműveleti helyzet ismerete nélkül, továbbá a döntésben akadályozva, a helyzet általam történt megítélése szerint javaslom: erősebb ejtőernyős egységek ledobását Budaörs és a déli magaslatok térségében a repülőtér megszerzése, a hídfő kibővítése és a felénk támadó haderő52 útjának megtisztítása érdekében. A főnökkel való megbeszélés hasonló véleményre vezetett. Hogy továbbították-e, nem ismeretes.
52 A Budapest felé támadó német felmentő csapatok.
Jansa
4. légiflotta pság., Schulz vőrgy., vk. főnök, Nr. 87/45 OKDOS (I.a rep.)
HL mikrofilmtár 898/7212291-7212292.
Német nyelvű távirat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem