102 1945. január 10. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

102
1945. január 10.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 9/10-e éjszakára a következő harccselekményeket rendelték el:
— Az egységek az elért vonalon beássák magukat úgy, hogy minden ellenséges támadást képesek legyenek visszaverni.
— Őrjáratok révén szoros harcérintkezésben maradnak az ellenséggel, hogy a csapatok azonnal mozgásba lendüljenek, ha az ellenség visszahúzódik.
— Az egységek előretolják a páncéltörő ágyúkat a Ferenc József laktanyát körülvevő falig.
— Az utászok segítségével lőréseket és átjárókat kell vágni a laktanya falába, hogy az egységek behatolhassanak.
F. év I. 10-i előírások:
— A támadás a szovjet szomszédokkal együtt folytatódik, erőkifejtés délen, azzal a céllal, hogy a Ferenc József laktanyát észak—dél irányban átkarolják. Azután minél mélyebben behatolni Budapestre.
Tüzérségi előkészítés 10.30-tól 10.50-ig.
92A támadás időpontja: 10.50.
Grunau alezredes csoportja, a hadosztály tartaléka kezdetben a tribünök mellett csoportosul, majd követi az előrehaladás ritmusát a balszárny mögött. A tüzérség csoportosítása és feladatai változatlanok. 20 perces tüzérségi előkészítés után a támadás a hadosztály teljes arcvonalán 10.50-kor indul a következő felállásban: a jobbszárnyon a 31. gy.e. II. zászlóalja, középen a 13. lov.e. és balszárnyon a 3. gd.-lov.e., tartalékban Grunau alezredes csoportja (9. lov.e. és 31. gy.e. I. zászlóalja) a balszárny mögött.
Erős védművei mögül az ellenség heves sorozatlövőfegyver-tűzzel, aknavetőkkel és főként páncéltörő ágyúkkal fogadta [a támadást] a Ferenc József laktanya épületeiből és a lóversenypálya északnyugati részén lévő vasúti kereszteződésből.
A jobbszárny heves tűz alatt állva nem tudott előrehaladni. A balszárnyon gyengébb a tűz. A 3. gd.-lov.e., a hadosztály tartalékából a 31. gy.e. I. zászlóaljával megerősítve, erőteljesen támad a Ferenc József laktanya irányában, és a 13. lov.e. támogatja őket nehézfegyverekkel. Az így felállított különítmény, erőteljesen támogatva a tábori és a páncéltörő tüzérség zöme által, viszszaveri az ellenséget, és nagyon nehezen halad előre a laktanya falai felé.
Súlyos harcok folynak minden egyes épület elfoglalásáért. Az egységek kis rohamcsapatokban működnek, ezek támadnak minden egyes épületet. A tüzérség támogatása főleg abban nyilvánul meg, hogy közvetlen irányzású lövéseket adnak le a tűzfészkekre, melyek minden épületben fellelhetők.
A harc 19 óráig tart.
Az egységeknek sikerül elérni a következő vonalat: a vasút délkeleti sarka, a 180. négyzet, a 2346. négyzet északnyugati sarka és a Ferenc József laktanya első két épületétől nyugatra.
A f. év I. 10-i nap folyamán 45 házat és 30 fabarakkot foglaltak el és tisztítottak meg a vasúttól nyugatra.
Ezután a harc véget ért, a legénység teljesen elfáradt. Az ellenség erős tűzzel védekezik.
21 órakor megkapják a 91/1945. sz. harcparancsot, amelyben a 7. hadtest az éjszaka folyamán a harc folytatását rendeli el, azzal a céllal, hogy f. év I. 11-én reggelre elfoglalják a Ferenc József laktanyát, azután a park és a kis lóversenypálya ellen induljanak. Ugyanakkor megváltoztatják a hadosztály déli sávhatárát (vázlat – 1. sz. melléklet).
A 7. hadtesttől kapott parancs alapján a f. év I. 10/11-i éjszakára a következő elhatározás született:
— Grunau alezredes csoportjához visszatér a 31. gy.e. I. zászlóalja a 3. hu.e-től, és az éjszaka első felében a vasútnál gyülekezik. Az átcsoportosítás után 24 órakor manővert hajt végre a bal oldali szovjet szövetségesek sávjában, hogy délnyugati irányból eljusson a 180. négyzeten lévő három „U” alakú épülethez, amelyeket átkarol és megtisztít az ellenségtől. A csoportot megerősíti egy rohamosztag, amely a támadás élén halad.
Az 180. négyzet épületeinek birtokbavétele után elfoglalja a 180. négyzettől nyugatra fekvő utcát. Miután Grunau alezredes csoportja elfoglalja az utcát, jelzésre a többi egység is rohamra indul, hogy elfoglalják és megtisztítsák a többi épületet úgy, hogy f. év I. 11-én reggelre az öszszes egység a 180. négyzettől nyugatra fekvő utcában legyen.
Miután ezt a feladatot teljesítik, Grunau alezredes csoportja a hadosztály tartalékaként az „U” alakú laktanyákban csoportosul.
A nap reggellén az egységek készen lesznek a támadás megindítására nyugati irányban az előírt új sávokban.
A f. év I. 10/11-re virradó éjjel lezajló hadművelet felügyeletére és irányítására a hadosztály egy vezérkari tisztet rendel ki Grunau alezredes csoportjához.
Veszteségek:
— halottak: 1 közlegény,
— sebesültek: 14 közlegény
Hadifoglyok: 0.
Az időjárás: eső, a hó olvad. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 255-257.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem