21 1944. december 29. Az 1. SS-rendőrezred I. zászlóaljának harcjelentése ezredének a Pestszenterzsébet körüli harcokról.

Teljes szövegű keresés

21
1944. december 29.
Az 1. SS-rendőrezred I. zászlóaljának harcjelentése ezredének a Pestszenterzsébet körüli harcokról.
1. SS-rendőre./I. zlj.
Zászlóalj-harcálláspont, 1944. 12. 30.
Az 1. SS-rendőrezrednek
Tárgy: HARCJELENTÉS
1944. 12. 29-én 11.00 órakor heves harci zaj a bal szomszéd arcvonalszakaszon. A zászlóalj saját szakaszán ezzel ellentétben minden nyugodt volt.
11.25-kor jelentés a 2. szd.-tól, hogy a II. zlj. hátrament. Egy vizsgálat megállapította, hogy az 5. szd. tagjai valóban visszaözönlöttek. Emiatt a balszárnyunkon bevetett 3. szd. további kitartása is kérdésessé vált, különösen mert ezzel egy időben az ellenség erős aknavetőtüzet zúdított a zlj. arcvonalszakaszára.
Az ellenség mozgolódását a saját tüzérség jól vezetett tüze verte. Az ellenség támadása zászlóaljnyi erővel (több mint 200 fő) 2 harckocsi egyidejű bevetése mellett zajlott le, amelyek a Pestszentlőrinc—Soroksár útvonalon nyomultak előre. A zlj. hátraözönlő erőit Pestszenterzsébet bejáratánál összegyűjtötték, és itt elsősorban a 112-es magaslat felől fenyegető támadás visszaverésére vetették be, illetve bal felé helyezték el.
Harckocsijai védelmében az ellenség tovább nyomult előre, és erőinek egy részével sikerült megszállnia a Pestszenterzsébet előtt futó árokrendszert. Egy Hanke szds. vezetésével azonnal megindított ellenlökés visszavetette az ellenséget, és jelentékeny veszteséget okozott neki.
Hanke szds. vezetésével 15.00 órakor egy újabb ellentámadásra vállalkoztunk, és sikerült átkelni a Pestszentlőrinc—Soroksár útvonalon, valamint ismét betörni a reteszállásba. Ebben a támadásban minden rendelkezésre álló erőt bevettetünk, és ezenkívül kb. 150 SS-katonát20 is. A reteszállás megszállása után az ellenség heves aknavetőtüzet nyitott.
20 Nagy valószínűséggel a 22. „Maria Theresia” SS-önkéntes lovashadosztály katonáiról van szó.
43A két támadó orosz harckocsi közül az egyik a [?]13-as pontok közötti útkereszteződésben elakadt. Az ellenség ezenkívül is meglehetős veszteségeket szenvedett halottakban és sebesültekben.
A saját veszteség az eddigi felmérések szerint: 2 tiszt és 9 főnyi legénység meghalt, 2 tiszt és 26 főnyi legénység megsebesült.
Elesett: a zlj.pk., Hanke szds., és Manthey szds.
Megsebesült: Baumann szds. és Weitz fhdgy.
1944. 12. 30.
9.00 órától a bal szomszéd arcvonalszakaszán heves ellenséges aknavető- és tüzérségi tűz (sztálinorgonák is).
A saját szakaszon általában nyugalom van.
Kraus s. k., a rendőrség főhadnagya és megbiz. zlj.parancsnok
HL SS-Polizei-Regiment 1 iratai. 1. doboz, 96. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem