Október 13. hétfő

Teljes szövegű keresés

Október 13. hétfő
9h 30
Szilassy ezredes, Budapest Székesfőváros katonai parancsnoka a Kormányzó Úr Ő Főméltóságának átadandó meghívóval kapcsolatban jelentést tett.
11h 10
Dr. Losonczy István egy.rk. tanár, a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club tanárelnöke tisztelgő látogatásra jelentkezett. Egyben az Országos Vezető támogatását kérte egy Pécsett építendő főiskolai sportpálya ügyében.
7711h 20
Vitéz Moldoványi István, a Nemzeti Sport Bizottság társelnöke az Országos Vezetőnek aggodalmait fejezte ki a zsidókérdés megoldására vonatkozólag. Véleménye szerint, hogy zsidó nem lehet tagja sportegyesületnek, ilyen elv kimondására az O.S.K. nem hivatott. Második kérdése, hogy melyik törvény legyen irányadó? A jelenleg érvényben lévő zsidótörvény-e, vagy pedig az 1941-es házassági novella, amely novella szigorúbban határozza meg a zsidófogalmat, mint a zsidótörvény. Az Országos Vezetőnek az álláspontja az volt, amelyet a Nemzeti Sport Bizottság társelnökével közölt, hogyha a levente-mozgalomnál a sárga karszalag bevezetése már elrendeltetett, nem képzelhető el, hogy a polgári vonalon az egyesületek a kor szellemének megfelelően át ne alakíttassanak, annál is inkább, mert a sportegyesületek is állami támogatást élveznek, tehát nekik is bele kell illeszkedni ebbe a nemzeti irányba, melyben az Országos Vezetőség a magyar sportot irányítja.
11h 45
Wünscher Frigyes, az Evezős Szövetség elnöke az elnökség 2 tagja kíséretében a Társadalmi Sport és Testnevelés Vezetőjével az Országos Vezetőnél az evezős versenypálya ügyében memorandumot nyújtottak át [sic!] az Országos Vezetőnek. Az evezőspálya megoldása tekintetében az Országos Vezető úgy határozott, hogy egy megbeszélés hívandó össze a jövő hétre, amely megbeszélésen a Székesfőváros, a Közmunkák Tanácsa, az Evezős Szövetség és az Országos Vezetőség kijelölendő tagjai jelennének meg a pálya helyének és a megvalósítás módozatainak a megvalósítására. Az Országos Vezető utasította a polgári titkárt, hogy átiratban erről a Társadalmi Sport Vezetőjét értesítse.
12h
Dr. Dammang András, a Fém- és Fegyvergyár vezérigazgatója jelentkezett az Országos Vezetőnél. Az Országos Vezető közölte, hogy a leventeotthonok megvalósítására nagy súlyt helyez. Dr. Dammang igazgató kijelentette, hogy a leventeotthonok megoldása nemcsak őtőlük függ, mert a város nem ad ilyen célra telket, és javasolta, hogy ennek az ügynek a megoldását országosan kellene megoldani. Az Országos Vezető utasította a polgári titkárt, hogy Knob Sándor országgyűlési képviselőt ebben az ügyben megbeszélésre hívja be.
12h 30
Az Országos Vezetőt Szendy Károly polgármesterrel együtt a Főméltóságú Kormányzó Úr audiencián fogadta. Ebből az alkalomból az Országos Vezető átnyújtotta az október hó 19-én rendezendő leventeünnepségre szóló meghívót. A Főméltóságú Kormányzó Úr a meghívást elfogadta. Az Országos Vezető személyesen meghívta az audiencia után a Honvédelmi Miniszter Urat az ünnepségre, aki szintén megígérte eljövetelét. Az Országos Vezető Szendy Károly polgármesterrel a III.kerületi Árpád sportegyesület ügyében megbeszélést folytatott és vele megállapodott abban, hogy az Árpád-forrásnál a polgármester felépíttet egy új pályát és egy Kisok uszodát. Erről Felicides és Schmidt Őméltóságáék külön iraton értesítendők, hogy vázlatos tervet és költségvetést készítsenek elő az e tárgyban összehívandó ülésre.
17h
Osztályvezetői értekezlet az Ifjúság Háza I. emeleti tanácstermében.
Tárgysorozat:
1./ Az Országos Vezető üdvözli a megjelenteket és felkéri vitéz Tárczay-Felicides Román min. osztályfőnököt, hogy a Társadalmi Sport és a Testnevelés terén tett munkálatairól tájékoztassa az értekezletet, vagy esetleges javaslatait adja elő.
A Társadalmi Sport Vezetője előadta, hogy a Testnevelési Főiskola negyedéves hallgatóit 120.- P tiszteletdíj alkalmazásával a testnevelési tanárok helyettesítésére kiküldik.
Az értekezlet tudomásul vette a bejelentést.
Misángyi Ottó előadta, hogy Budapestre érkezik egy német testnevelési tanárokból álló csoport. A csoport 19-én érkezik Budapestre és a Testnevelési Főiskolának lesznek a vendégei.
A tanári csoportnak a vezetője az Orsz.Vez.-nél jelentkezni fog.
Az Országos Vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a német csoport Magyarországra jövő tagjainak tapasztalatait és tudását össze kellene hasonlítani és kapcsolni a mi tanerőink tudásával és, hogy azokkal megbeszéléseket folytassanak [sic!].
Döntés: Az Orsz.Vez. javaslata alapján biztosítva lesz az együttműködés.
Misángyi Ottó jelentette továbbá, hogy megszemlélte két új sportpályának építkezéseit. A régi lóversenytértől kb. 1200 m. távolságra két gyönyörű sportpálya épült és szerinte az egész terület sportligetté volna átalakítandó. Amennyiben ez a terv keresztülvihető, az új Nemzetnevelésügyi Főiskola is itt lenne elhelyezendő. Orsz. Vez. megemlíti, hogy ebben az ügyben megbeszélést fog tartani Szendy polgármesterrel, amely megbeszélésen szóba kerülnek [sic!] a III.ker. új sportpályája és KISOK uszodája, leventeotthonoknak építése Budán és Pesten, a sportcsarnok környékének rendezése, területek átengedése a vállalatok részére leventeotthon építésére és végül a nagy stadionnak a Lágymányoson való felépítése. Schmidt 78József szerint a lágymányosi terv nehezen keresztülvihető, mert az ottani talajnak nagyon kevés a teherbíró-képessége. Kudriczy István vk. ezredes szerint veszélyes egy helyre tömöríteni a sportpályákat, mert ezt a területet csak azok használják, akik ott a környéken laknak. Arról kell gondoskodni, hogy minden kerületben legyen egy-egy megfelelő sportpálya és meg kellene állapítani, hogy a város különböző területein hova lehetne sportpályát építeni. Czakó István min. osztálytanácsos szerint a polgármestert meg kellene kérni arra, hogy a Schmidt kastélyt28 a női nemzetvédelmi tanfolyam részére engedje át. V. Kudriczy szerint ezt nem lehet, mert a kastélyt a végrendelet értelmében csak múzeum részére lehet felhasználni.
28 Schmidt-kastély. A Budapest III., Kiscelli út 108. sz. alatti volt trinitárius templom és kolostor, amelyet 1783-ban katonai célokra használtak fel. A kincstártól Schmidt Miksa bútorgyáros vette meg 1912-ben, s itt rendezte be műhelyét, műgyűjteményét. Halálával, 1935-ben a fővárosra szállt a műemlékegyüttes tulajdonjoga, s a Budapesti Történeti Múzeum vette birtokba.
Döntés: Schmidt József megszerzi a sportcsarnok környékének városrendezési terveit és helyszínrajzát, amiből megállapítható, hogy mekkora terület áll rendelkezésre a régi Lóverseny téren, oda mi építhető fel, és erre a területre nézve mik a főváros tervei.
2./ Vitéz Kudriczy István vk. ezredes, a leventék országos Parancsnoka kérte, hogy az Országos Vezetőség és annak katonai és polgári osztálya dolgozzon ki egy évre szóló tervezetet. A HM 40. osztálya 1941. évre elkészített magának egy évi munkaprogramot, amelyet el is végzett. A jövő program megvalósítására csak úgy lesz pénz, ha az költségvetésben biztosítva van, s a költségvetésben megállapított keretek szerint, programszerűen lehet dolgozni. Az Orsz. Vez. szerint az egy évi program kialakítása jelenleg lehetetlen, mert az intézmény még teljesen nem áll, és egyes alapvonalak még nem alakultak ki. Ha ezek az alapintézkedések megtörténtek, akkor meg tudjuk állapítani a további fejlődés mozzanatait. 1942. évre megcsinálja az Országos Vezetőség programját, de csak akkor, ha már elindult és folyamatban lévő intézkedések a megvalósítás stádiumába juthatnak.
Az Orsz. Vez. bejelentette, hogy a Hangya vezérigazgatójával tárgyalást folytatott, megállapodást kötött a leventék cipőszükségletének ellátása kérdésében.
A Hangya bizonyos árkulccsal és utalványrendszerrel akarja a cipőkérdést megcsinálni. A Hangya vezérigazgatója tud mesterséges bőrt adni. Vitéz Kudriczy István: a Hangya is csak utalványt kaphat, mert saját készítményű nyersanyaggal nem rendelkezik és az Árkormánybiztos kitért a kérdés megoldása elől azzal, hogy ennek elintézése a közellátásügyi miniszter hatáskörébe tartozik.
Döntés: Hogy a levente kiképzés részben a cipőügy miatt fennakadás ne álljon elő [sic!], ez ügyben a közellátásügyi miniszter úrnál sürgős segítséget kell kérni.
Az Orsz.Vez. ismertette a folyamatban lévő munkálatokat melyek: a magyar-német tárgyalások, a zsidókérdés megoldása a sportegyesületekben, a szakszolgálatos tisztikar ügye, az ifjúság törvénye, a női levente törvénytervezet elkészítése, stb., tehát igenis vannak folyamatban dolgok és, ha az osztályvezetők a kitűzött határidőket nem képesek betartani, ez nem veszélyes, mert alaposabb munkát tudnak végezni.
3./ Palkovich Pál osztálytanácsos a sportorvosi intézmény ügyét adta elő. Jelentette, hogy a sportorvosi intézmény követelményeinek nem felel meg, csupán azt tette, hogy vizsgálta a sportolókat, nem csinált adatgyűjtést, nem oktatott és nem állapított meg diagnozist. Javasolta, hogy egy személy bízassék meg az új sportorvosi intézmény szervezeti szabályzatának elkészítésével. A sportorvosi intézmény oktassa a községi orvosokat, hogy az adatgyűjtés onnan induljon meg. Javasolta továbbá, hogy az új sportorvosi intézmény részére költségvetésileg biztosítani kellene egy igazgató-főorvosi állást és továbbá azt, hogy sportorvosi kórház létesülhessen.
Vitéz Tárczay-Felicides min. osztályfőnök szerint az orvosi kamara nem engedi meg, hogy az ő területére átvándoroljunk és, hogy a sportorvosi intézet gyógyítson. Ez orvosi feladat, erre nincs joga a sportorvosi intézetnek. Az Orsz.Vez.szerint a sportorvosi intézetnek új nevet kellene adni, amelyben az ifjúság szó is bennfoglaltatna. Vitéz Tárczay-Felicides min.o.főnök szerint a sportorvosi elnevezést hagyjuk meg. Vitéz Rosztóczy Ernő őrnagy szerint a Kamara nem ellenezné azt, hogy a sportorvosi intézmény gyógyítson, mint egy kórház. Szerinte a sportorvosi intézetnek a katonai sportorvosi intézettel szorosan együtt kellene működnie, katonai vonalon ez már megvan.
Javasolta, hogy legyen a sportorvosi intézetnek egy tudományos része, egy oktató része és egy gyógyító része (ideértve a szanatóriumot is.) Az Orsz.Vez. kijelenti, hogy fontos a sportorvosi intézet új alapjait jól elkészíteni, mert ettől függ a szervezeti szabályzat jóváhagyása. Vitéz Tárczay-Felicides Román min.osztályfőnök szerint a polgári vonalon levő sportorvosokat is meg kellene ebben a kérdésben hallgatni, nemcsak a katonatiszti sportorvosokat. Vitéz Rosztóczy jelentette, hogy az ország legjelesebb sportorvosainak írásbeli véleménye nála van, tehát a javaslatot ő már korábban elintézte. Az Orsz. Vez. szerint a 79sportorvosi intézet személyi kérdéseit is el kell dönteni és, ha az megvan, akkor egy ülés hívandó össze, amely letárgyalja az új sportorvosi intézmény végleges alapjait.
Döntés: Vitéz Tárczay-Felicides Román min. osztályfőnök, Misángyi Ottó, Palkovich Pál és vitéz Rosztóczy kedden 9 órakor az Orsz. Vez.-nél a személyi kérdés eldöntése végett megbeszélést tartanak.
4./ Vitéz Rosztóczy Ernő az ifjúság egészségügyi tanácsának a tervezetét ismertette, jelentette, hogy a tervezetben a női vonal bekapcsolása is teljesen biztosítva van. Misángyi javasolta az egészségügyi tanácsnak a Tetnevelésügyi Főiskolán való elhelyezését a Gömbös Gyula úti fronton.
Döntés: A tervezet Pusztay János min.tanácsosnak bemutatandó, aki arra jogi véleményét meg fogja mondani.
6./29 Schmidt József jelentette, hogy megbízást kapott 9 városban leventeszékház építési terveinek a kidolgozására. A tervek elkészültek, mégpedig úgy, hogy az egyik oldalon fiú leventék, a másik oldalán leányleventék részére készülnek helyiségek, míg az épületnek középső része közös helyiségül szolgálnak.
29 A számozást a gépíró elvétette.
[sic!]
A székházban munkatermek és hálótermek is lennének, azonkívül orvosi szoba és külön zuhanyozó és mosdó helyiségek. Egy leventeszékház felépítése kb. 1,000.000-1,200.000.- P-be kerül, mely összegeket MABI kölcsön útján kellene megszerezni és a költségvetési dotációból amortizációs kölcsön fomájában törleszteni. A terv az, hogy a városok telkeiket ingyen bocsássák az Orsz. Vezetőségnek rendelkezésére. Az Orsz.Vez. szerint a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel a kölcsön ügyében tárgyalni kell, továbbá meg kell tudakolni, hogy 20-25,000.000 P. MABI kölcsönnek mik a törlesztési feltételei. Vitéz Kudriczy István vk.ezredes szerint Budapesten 1 1/2 millió pengő a leventealap, a vidéki városokban pedig nem éri el a 100.000 pengőt. Szerinte, ha felépítjük a leventeszékházakat, azokat a város tulajdonába adjuk át, melynek fejében azok kötelesek a székházak fenntartásáról gondoskodni. Biztosítani kell a székházaknak városok szerint a területeit és ebben az ügyben a hadtest leventeparancsnokok sürgősen lépjenek az illetékes polgármesterekkel érintkezésbe. Javasolja továbbá, hogy a terveket a városoknak meg kellene küldeni. Vitéz Tárczay-Felicides szerint ezekben a székházakban lennének elhelyezendők a kerületi sportszervek hivatalos helyiségei is, s javasolja továbbá, hogy a női leventemozgalom részére külön női székház építtessék fel.
Döntés: A leventeszékház ügyeiről a Leventék Országos Parancsnoka a leventeparancsnokoknak tájékoztatót ad, s a szükséges lépésekről szerve útján intézkedik, a leventeszékház ügyeinek az előadója Schmidt József.
7./ Szurmay vk.százados a nemzetvédelmi női leventemozgalom törvényének az előkészítési munkálatairól tett jelentést.
Döntés: A törvény megszerkesztésére egy bizottság alakul, melynek elnöke Czakó István min. osztálytanácsos, tagjai: Szurmay vk. százados, Emődy min. titkár és W. Zsigmondi Judit alosztályvezető. Ha a bizottság javaslatát elkészítette, akkor az bemutatandó a VKM, a HM és az IM törvényelőkészítő osztályának.
8./ W. Zsigmondi Judit bemutatta azt a ruhát – az új lev.-ruha terveket –, amelyben Rácz Erzsébet Orviettoba utazik. Az egyenruha fehér blus, fekete szoknya és a vállon piros jelzés.
9./ Lieszkovszky őrnagy ismertette a nemzetvédelmi tisztikar kialakítására vonatkozó munkálatokat. Jelentette, hogy Palkovics Pál osztálytanácsos, Szurmay vk. százados és Rajczy Imre min.s. titkárral megbeszélést tartott, amely megbeszélésen megállapították a nemzetvédelmi tisztikar kialakulásának fokozatos előkészítését. Először a testnevelési főiskola hallgatói és a kész testnevelési tanárok ügyeit javasolja véglegesen elintézni és csak az után a többi polgári testnevelési előadókét. Az Orsz. Vez. szerint megállapítandó, hogy mennyi testnevelési tanár vehető át, és a felállítandó tisztikar milyen fizetési osztályokat tölt be úgy a katonai, mint a polgári vonalon, mi legyen a módja, hogy mindezek rangsorolásba kerüljenek. Meg kellene találni az ügy elintézéséhez a kellő átmeneti formát. A testnevelési főiskola szerinte a nemzetvédelmi tisztikar felállításával szervezetileg átalakítandó.
Döntés: A nemzetvédelmi tisztikar kialakulásának az ügyét az említett bizottság tovább tárgyalja le, és munkásságáról tegyen majd jelentést az Orsz.Veznek.
10./ Czakó István min.o.tan. ismerteti a testnevelési tanárok közlönyében megjelent azt a cikket, amely az Orsz. Vezetőség és annak a szervével foglalkozik. Az állami támogatást élvező Testnevelési Tanárok Országos Egyesülete kritika tárgyává tette a honvédelmi miniszter és a kultuszminiszter intézkedéseit, s így az egyesület nem a testnevelési tanárok érdekeit képviseli, hanem meg nem engedett ügyekkel foglalkozik. Javasolta az egyesület feloszlatását és miniszteri biztosnak kiküldetését.
80Döntés: Az egyesület azonnal feloszlatandó. Dr. Páskándy János belügyminiszteri o.tan. miniszteri biztossá kinevezendő, és végül megalakítandó a testnevelési tanárok nemzeti szövetsége, Jakus Kálmán testnevelő tanár ellen a fegyelmi vizsgálat azonnal megindítandó.30
30 A „Jakus Kálmán” kezdetű tagmondat áthúzva, s kézírással kiegészítve: „Javította Richter” (?) szavakkal.
11./ Emődy István min.titkár az ifjúság védelmi törvénye ügyében tett munkálatairól számolt be. Ismertette, hogy a törvény foglalkozni fog: az ifjúsági munkajog és munkavédelmével [sic!], az ifjúsági munkaviszonyokkal, egészségvédelemmel, valláserkölcsi védelemmel és kulturális védelemmel. Rendezendő a törvényben a szabadságidő kérdése. Az értekezlet a bejelentéseket tudomásul vette.
W. Zsigmondi Judit javaslatára Orbán Magda a női nemzetvédelmi tanfolyamról magatartása miatt elbocsátandó. Az Orsz.Vez. bejelentette, hogy Wonkéné ezentúl nyilvános szereplések alkalmával W. Zsigmondi Judit néven lesz megjelölve.
Az Orsz.Vez. az ülést 19h 30-kor bezárta.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem