November 5. szerda

Teljes szövegű keresés

November 5. szerda
10h
Gr. Teleki László, Bíró György, dr. Kiss József és Pógyor István, a Keresztény Ifjak Egyesületének elnöksége, tisztelgett az Országos Vezetőnél.
10h 30
Schmidt főfelügyelő a borsai téli sportközpont munkálatairól számolt be az Országos Vezetőnek.
11h
Horthy István MÁV elnöknél tett látogatást az Országos Vezető Déván István kíséretében. A MÁV elnöke megígérte, hogy a legrövidebb időn belül műszaki szakértőit a helyszínre ki fogja küldeni a vasútépítés ügyében.
12h
Gazda német gyárossal folytatott megbeszélést az Országos Vezető a levente felszerelés beszerzése tárgyában.
19h
Az Országos Vezető felkereste Lukács Bélát, a Magyar Élet Pártja országos elnökét. Az Országos Vezető megbeszélte egy parlamenti képviselő csoportnak a megszervezését, mely parlamenti csoport az Országos Vezetőt támogatná az ifjúsági mozgalmak ügyeiben. Lukács Béla a javaslatot magáévá tette és teljes pártfogásáról biztosította az Országos Vezetőt.
Kiegészítés a vk.tiszt részéről
9h 30–11h
Értekezlet a leventekaptár ügyében.
Jelen vannak:
Csanak István, a diák kaptár főtitkára,
Dienes István hadbiztos szds.,
Királyfalvy Gusztáv igazgató,
Szurmay vk.szds.
Az értekezlet a H.M. Úr által jóváhagyott levente szövetkezetnek és a diákkaptár mozgalomnak szervezetszerű egyesítésével foglalkozott. Csanak főtitkár kijelenti, hogy vitéz Horthy István, a diák kaptár elnöke jóváhagyását adja ahhoz, hogy a diák kaptár a majdan felállítandó levente szövetkezetbe beolvadjon.
Ily irányú döntése van az országos vezetőnek is.
A H.M.40. osztály képviselője ezzel a tervvel egyetért. Az értekezlet elhatározza, hogy a H.M. 40. osztály és Csanak főtitkár elkészítse a két szerv egyesítésének részletes tervét. A folyó kiképzési évben azonban a diák kaptár még teljesen függetlenül és önállóan működik és az egyesítés végrehajtása kb. 1 év múlva venné kezdetét, amikor is a levente szövetkezet már megkezdte működését. A H.M. 40. osztály és a diákkaptár a továbbiakra vonatkozólag közvetlenül tárgyalnak.
17h
Értekezlet Gazda János bécsi textilgyáros javaslata tárgyában.
Jelen vannak:
Az Országos Vezető,
A H.M. 40. osztály,
Az érdekelt HM. osztályok és
az érdekelt minisztériumok képviselői.
(A belügyminisztérium és a pénzügyminisztérium képviselői nem jelentek meg.)
Az Országos Vezető az értekezlet elé tárja a leventék egyenruhával való ellátásának kérdését. Az intézménynek mozgalommá való kiépítésének elengedhetetlen feltétele, hogy az ifjúságunk mielőbb tetszetős egyenruhával láttassék el. Az egyenruha tervei elkészültek és ezeket az értekezletnek bemutatja. Felkéri az értekezletet, hogy kövessenek el mindent ez igen fontos feladat megoldására.
106Az értekezlet elé kerülő javaslat ezt a célt szolgálja.
Dienes hadbiztos százados ismerteti Gazda János javaslatát. A javaslat lényege, hogy Gazda János Balkánból importált nyersanyagot dolgoztatna fel a Magyarországon létesítendő gyárakban, magyar munkaerővel és a magyar tőke bekapcsolásával. Az ifjúság egyidejűleg bekapcsolandó volna a nyersanyag gyűjtésébe. Az ifjúság által gyűjtött hulladékanyag is e gyárakban kerülne feldolgozásra. A gyűjtött anyag ellenértékét az ifjúság felszerelési cikkekben kapná meg.
A kereskedelmi és iparügyi minisztériumok, továbbá a H.M. 2/r.osztály képviselőinek egyöntetű véleménye szerint a javaslat nem fogadható el, mert idegen cégek számára biztosítana monopóliumot, a magyarországi gyárak rovására. A nyersanyag behozatala sem oldható meg, mert csak kompenzációs eljárás útján kerülhet az országba nyersanyag. Ez azt jelenti, hogy a behozott nyersanyagért más anyaggal kellene fizetni. A behozatali lehetőségek teljesen ki vannak merítve úgy, hogy Gazda igazgató se tudna ezen felül importálni. A Gazda féle javaslat elősegítené még a német ipar balkáni térhódítását Magyarország rovására.
Döntés:
Gazda javaslata egyelőre félreteendő, de nem utasítandó el. Gazda igazgató kísérelje meg közvetlenül a kereskedelmi miniszternél a behozatali engedély kieszközlését.
Az Országos Vezető az elutasított javaslat helyett újabb megoldási lehetőségeket kért. A jelenlévő szakképviselő kijelenti, hogy tisztán nyersanyag kérdésről van szó. Az országban nincs nyersanyag, ami nyersanyag van, azt a honvédség teljes egészében lefoglalja.
A honvédség számára biztosított nyersanyagnak egy részét kellene a leventeintézmény számára biztosítani, hogy tavaszra a legsürgősebb tábori és díszruhakészletek beszerezhetők legyenek. Feltétlenül szükséges, hogy az új intézmény tavasszal már tömegeket tudjon felvonultatni.
Az értekezlet egyes szakértői javasolták, hogy az egyenruha színe legyen azonos a honvédség egyenruha színével.
Ezt a javaslatot az országos vezető elutasította.
További tárgyalások szükségesek, melyeket a 40. osztálynak kell kezdeményezni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem