November 13, csütörtök

Teljes szövegű keresés

November 13, csütörtök
10h
Dr. Tarnói László a kötelező mukaszolgálat ügyében jelentkezett az Országos Vezetőnél és munkásságát ilyen irányban felajánlotta. Az Országos Vezető nevezettet Czakó István min. o. tan.-hoz utasította, hogy a tárgyalásokat ővele folytassa tovább.
11h
Vitéz Keresztes Fischer Lajos főhadsegéd az Országos Vezetőt magához hivatta és vele a Kormányzó Úr Ő Főméltósága rendelkezéseit az alábbiakban közölte:
„Semmi szín alatt nem egyezem bele, hogy a Rácznak a leánya szerephez jusson a női szervezkedésben és kimenjen Olaszországba. Inkább beszüntetem az egész intézményt. Amint lehet, jöjjön Béldy hozzám.”
Ezen közlés tudomásulvétele után az Országos Vezető Úr úgy intézkedett, hogy a visszahívás okául „családi ok” jelöltessék meg, mely célból Lieszkovszky Pál őrnagyot, a vezetőség külügyi előadóját 11h-kor elküldötte Rátz Erzsébet szüleihez, hogy tőlük egy oly tartalmú levelet kérjen, melyben a visszahívást a szülők kérik. Nevezett a kért levelet az alábbi szövegben kapta meg:
„November 13. 1941
Kedves Babikám!
Az első levelem tárgytalan, ma úgy alakult a helyzet, hogy utasításunk szerint azonnal haza kell jönnöd, semmi bővebb magyarázatot nem adhatok, – csekk könyvet, mindent hozz magaddal, Wienen át utazhatsz, sőt 1-2 napig maradhatsz.
Nagy örömmel várunk, a most vett Erzsébet-napi ajándékok, tintenkuli, cukor, ceruza itt várnak.
Szeretettel ölel
Anyu.”
113A visszahívás azonnali végrehajtására vitéz Szabó László római katonai attasénak a másolatban elfekvő levél küldetett ki futár útján.
12 és 13 óra között Rátz Jenőné távbeszélőn felhívta az Országos Vezetőt és kérte, hogy leányával kapcsolatban a már kezéből kiadott és általa megírt levelet férjének kívánságára tartsa vissza. Majd később az Országos Vezetőséget Rátz Jenő Őnagyméltósága személyesen is felhívta, amikor is Lieszkovszky Őrnagyot arra kérte, hogy a felesége által írt és fentemlített levelet tartsa vissza, illetve azt kezeihez juttassa el, mert nem adja beleegyezését ahhoz, hogy leánya családi okok feltüntetése miatt szüntesse be külföldi vezénylését. A szóbanforgó levél másolatbavétel után az írójához visszajuttattatott.
Az Országos Vezető a leventék országos parancsnokával, a TST vezetőjével és polgári titkárával megbeszélést tartott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem