1941. szeptember hó 20. szombat

Teljes szövegű keresés

1941. szeptember hó 20. szombat
9h
Gara Imre leventeoktató tanár a vk. tisztnek előadta javaslatát egy mozgalom kialakítására. A mozgalom elnevezése „Úttörő” lenne. Ugyanez volna a címe a mozgalom irányítására hivatott folyóiratnak is. A mozgalom célja olyan, lelkes vezetésre hivatott ifjú gárda megteremtése, mely mint „Úttörő” vinné előre a leventeintézmény ügyét. A javaslatot r.u. áttettem a L.O.K.-hoz.
10h
Pusztay miniszteri tanácsos megbeszélése a vk.tiszttel.
A cserkészet: Pusztay bemutatta azt a Pro Memoria-t, melyet a VKM. úrnak adott át a cserkészetre vonatkozólag. Fáy államtitkár úr a cserkészet kérdésének mielőbbi megoldását kívánná oly módon, hogy a cserkészet teljes önállóságot élvezve, függetlenül a leventeképzéstől működjék. A főfelügyeletet a VKM. gyakorolná. A VKM.-en belül az iskolai nevelési osztály foglalkozna a cserkészet ügyeivel. A katonai álláspont az, hogy a cserkészet rendeltessék az országos vezető alá, szervezetileg pedig olvasztassék bele a leventeintézménybe. Feltehető, hogy a VKM. úr személyileg nem zárkózik el az utóbbi javaslat elől, azonban a BÜM., mint Teleki volt miniszterelnök hagyatékát előreláthatólag a jövőben is fenn fogja tartani azt az álláspontját, hogy a cserkészet maradjon teljesen független. Pusztay javaslata: a kérdés rendezése nem kívánatos, mert csak kiélezné a helyzetet. Hagyni kell a jelenlegi állapotot és bevárni, amíg a cserkészet főcserkészt kap, akivel tárgyalni lehet.
A főiskolai ifjúság egységének megteremtése kérdésénél a megbeszélésbe dr. Rajczy min.s.titkár is bekapcsolódott. A résztvevők teljes egyetértésben megállapítják, hogy a jelenlegi bajtársi szövetségek szervezete megszüntetendő volna és a leventeintézmény keretében kellene a főiskolai ifjúságot bizonyos önálló szervezettel felruházni. E szervezet keretében történne az egyetemi ifjúság leventekiképzése, a testnevelés, sport és társadalmi szervezkedése.
Erre vonatkozólag az országos vezetőnél tervezet készül. Az O.S.K. megszervezésére kiadott és nem minden tekintetben szerencsés miniszteri rendeletre vonatkozólag Pusztay javasolja, hogy a nem kívánatos pontok végrehajtását az országos vezető írásban függessze fel. Pusztay egyébként 2 heti szabadságra megy, ez alatt az idő alatt címe: Gallyatető.
12h
Piller alezredes személyes ügyekben érdeklődött.
13h
Megbeszélés az O.S.K.-ban Wonke Rezsőné és Tomanóczy Ilonával. Wonkené bemutatta a „hajadon” szervezet nevelési és kiképzési anyagát felölelő tervezetet. A tervezet a leventeintézmény számára kiadott szabályozás mintájára készült, azonban számol a női ifjúság különleges feladatával.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem