1941. szeptember hó 2.-án kedd

Teljes szövegű keresés

1941. szeptember hó 2.-án kedd
10h
Megbeszélés Alföldy Alajosnál, a miniszterelnökség nemzetpolitikai szolgálatának vezetőjénél.
Jelen vannak: a Leventék Országos Parancsnoka,
Czakó osztályvezető,
Szurmay vk.szds. és
a nemzetpolitikai szolgálat szakelőadói.
Megbeszélésre került a szeptember hó 21-i Széchenyi centenárium ünnepségein a magyar ifjúság részvétele. Az ifjúsági küldöttség a Kormányzó Úr által meggyújtott emlékezés fáklyáját vigye el a Széchenyi szobornál felállított kandeláberhez. Innen ifjúsági staféta viszi szét az emlékezés tüzét az ország minden részébe a 4 főútvonal mentén.
A konkrét engedélyeket folyó hó 5-ig a L.O.P., a nemzetpolitikai szolgálattal egyetértésben meg fogja adni.
11h
Dr. Emődi jogi ea. az ifjúság védelme kérdésében jelentkezett hivatali helyiségemben.
11h 30
Gróf Zichy Rafaelné és munkatársainak látogatása.
11h 40
Lator Géza látogatása.
12h
Az Actio Katholika vezetője, Mihalovics kanonok látogatása. Felajánlotta az Actio Katholika támogatását és közreműködését az ifjúság honvédelmi nevelésében.
13h 30
Megbeszélés P. Tarcsafalvy főlelkésszel, aki előadta az egyházfőknél teendő látogatás tervét és benyújtotta az egyházfőkhöz benyújtandó memorandum tervezetét.
13h 45
V. Major örgy., a L.O.P.-tól felkért, hogy folyó hó 13-án a leventerádió félóra keretében szóljak az ifjúsághoz. A szövegtervezetet folyó hó 6-ig kéri.
4613h 50
Palkovics Pál osztálytanácsos jelentkezett hivatalos folyó ügyekben.
17h
Megbeszélés a H.M. Á./ tanácstermében. Részvettek: közvetlen munkatársaim, a Leventék Országos Parancsnoka és az alárendelt közvetlen alosztály vezetői.
Tárgysorozat:
1./Üdvözöltem a Leventék Országos Parancsnokát és a megjelent urakat az első hivatalos összeülésünk alkalmával.
2./ Megbeszéltük, hogy ezentúl minden hétfőn délután 5 órakor a H.M.Á. Tanácstermében megbeszélést tartunk. Ezeken a megbeszéléseken az elvi és lényeges kérdéseket r.u. elintézzük s ez által a hosszas írásbeli ügymenetet a lehetőséghez képest lerövidítjük. Későbbi időpontban ezekre a megbeszélésekre a polgári vonal vezetőségét is meg fogjuk hívni. Ezáltal is igyekszünk összhangot biztosítani a honvédelmi vonal és a polgári vonal összműködésében.
3./ Megbeszélésre került az Országos vezető és a Leventék Országos Parancsnokának ügyrendje és szervi határozványai.[sic!] Ajánlottam v. Kudriczy vk.ezds. javaslatára, hogy a VKF.-hez való utaltságot az ügymenet leegyszerűsítése érdekében VKF. alárendeltségét helyesbítsük. [sic!] Erre azért volna szükség, mert haderő testnevelési kiképzési ügyekben, valamint a társadalmi sportnak azon ügyeiben, amelyek a haderőt érintik, mindig hosszadalmas úton kellene a VKF. Úr döntését kieszközölni. Közvetlen alárendeltség esetén mint VKF. csoportfőnök, illetőleg, mint VKF.osztály kiadványozhatnánk azokat a kisebb jelentőségű ügyeket, amelyek jelenlegi elintézésénél két – három napot is igénybe vevő hosszadalmas írásbeli felterjesztésekre volna szükség. A fenti kérdéseknek a 4 Vkf. osztállyal való részletes megbeszélését Lovas vk.szds. vállalta. Végeredményben tehát mind a H.M.VIII. Csoportfőnökség, mind a H.M.40.osztály kettős alárendeltségű osztály lenne, és úgy H.M. vonalon, mint vkf. vonalon kiadványozhatna rendeleteket.
4./ Megbeszélésre került a hdt. dandár és járási leventeparancsnokok részére megtartandó tájékoztató tanfolyam. Az e tekintetben megtett kezdeményező lépéseket v. Kudriczy vk.ezds. ismertette. Lieszkovszky őrgy. hangsúlyozta a parancsnokok kiválasztásának, minősítésének és a nem megfelelők leváltásának jelentőségét. V. Kudriczy vk.ezds. ezzel kapcsolatban ismertette tett intézkedéseit és a rangsor viszonyok szabályozását.
5./ Megbeszélésre került a szakszolgálatos tisztikar kiépítése. Az értekezlet e munkálatokon felül szükségesnek tartaná, hogy polgári vonalon is megvalósítható legyen ez az elgondolás. V. Kudriczy vk.ezds. ismertette, hogy a szakszolgálatos tisztikar előmenetelét sikerült ugyanúgy biztosítania, mint a csapat tisztikar előléptetését, csupán egy évet vesztenének az ezredesi rangig. Szakszolgálatos jellegüknél fogva állandóan hivatásuknak megfelelően nyernének alkalmazást, és még törzstiszti rang elérése esetén sem volnának más különleges beosztásokba áthelyezhetők. Dr. Rajczy Imre ismertette, hogy polgári vonalon e tekintetben évek óta semmi eredményt elérni nem tudtak. A polgári testnevelői kar diplomájának elnyerése után csak 10 évi működés után juthatott abba a helyzetbe, hogy a X. fizetési osztályba belekerüljön. Az értekezlet örömmel állapította meg, hogy a fenti kérdés rendezésével a magyar testnevelés legnagyobb hibáját sikerülne kiküszöbölni.
6./ Megbeszélésre került a leventeparancsnokok és az ifjú vezetők kiképzése. Majd az egyenruha, jelvény és a zászlórendszer kiépítését tárgyalta az értekezlet. A zászlórendszer megvalósítására részletes javaslatot tett Lieszkovszky őrgy. Ennek kapcsán az értekezlet elhatározta, hogy minden magasabb leventeparancsnoknak külön zászlója lesz rendszeresítve. Az egyenruházati és felszerelési szabályzat tárgyalásával kapcsolatban megbeszéltük a leventék részére kiadandó kézikönyvet. Ez a szolgálati szabályzatnak megfelelő utasításokon túlmenőleg a levente testnevelési utasítást és továbbá mindazon dolgokat tartalmazná, amik a leventevezetőket és a leventéket kiképzési szempontból érdeklik. A könyv formája nyolcad-alakú lenne. A leventepróbákat is ebben a könyvben kellene megtárgyalni. A H.M. 40. osztály nagy elfoglaltságára való tekintettel Lieszkovszky őrnagy a szerkesztők segítségére lesz. V. Kudriczy vk. ezds. jelentette ezek után, hogy a megoldásra váró különleges szakképzettséget kifejező jelvények rendszeresítése befejezés előtt áll.
7./ Az értekezlet ezek után az egyenruha anyag beszerzését tárgyalta meg. Egységes posztóanyag biztosítása érdekében felmerült az a gondolat, hogy a leventeegyenruha részére egy külön posztógyárat kellene létesíteni. E tekintetben az országos vezetőséghez már javaslat is érkezett. Az értekezlet elhatározta, hogy a tárgyalások kezdeményezésével megbízott Szurmay vk. szds. előzőleg Bazsó hadbiztos alezredessel állapítsa meg az anyagi feltételeket.
8./ A leventeparancsnoki kar kialakítása. Ennek kapcsán megbeszéltük:
a./ díjazás kérdését;
b./ a leventeparancsnoki kar színvonalának emelését, valamint a lelkészek bekapcsolásának lehetőségeit a leventeparancsnoki munkába. Elv: önkéntes jelentkezés és a leventeparancsnoki munkakörben leventeparancsnoki 47egyenruha. Ez a működés természetesen csak a templomon kívüli leventeegyesületi munkára vonatkozik;
c./ A leventeparancsnokok számára új rendfokozati elnevezések megállapítására a be nem vált „oktatói” elnevezés helyett szeptember 10-ig fogok javaslatokat kapni.
9./ A leventék orvosi megvizsgálásával kapcsolatban v. Kudriczy vk. ezds. előadta, hogy folyó évben három évfolyam kerül megvizsgálásra.
10./ Megbeszélésre került 8 mozgóvizsgáló állomás beszerzése megtakarításból.
11./ A leventesajtó kiépítésének megállapításánál v. Kudriczy vk. ezds. ismertette a „Szebb Jövőt” és a „Levente” újságok működését. Felmerült az a gondolat, hogy a leventesajtó részére meg kellene szerezni a Tolnai Világlapja nyomdáját. A megszerzési lehetőségek:
1./ megvásárlás,
2./ részvénytöbbségek átvétele,
3./ honvédségi érdek címén való kisajátítás.
A 2./ pont alatti megoldás a zsidó részvényesekkel való együttműködést jelentené.
Richter szds. előadta, hogy a Magyar Katonai Szemlében jelenleg még mindig hiányzik a honvédelmi nevelés rovata. V. Kudriczy István az értekezletet e tekintetben úgy tájékoztatta, hogy ezt a rovatot már sikerült biztosítania, de mindeddig nem talált megfelelő alkalmas személyt a rovat vezetésére.
12./ Az ifjúsági irodalom zsengeségére mutatott reá ezután Szurmay vk. szds. E tekintetben a cserkészirodalom nagyobb eredményeket mutatott fel, mint mi.
13./ Az egyetemek különleges leventekiképzésével kapcsolatban tájékoztattam az értekezletet, hogy az egyetemeken és a főiskolákon három csoport rendszerét terveztem:
a./ társadalmi csoport,
b./ leventecsoport,
c./ testnevelő csoport.
A megszervezés jelenleg folyamatban van.
14./ Az Országos Vezető számára kiutalási jog és bizonyos rendelkezési jog megállapításával kapcsolatos tárgyalásokra egy külön értekezlet összehívását állapítottuk meg.
V. Kudriczy vk. ezds. ismertette a levente és honvéd testnevelés ügyeinek szétválasztását. Ugyanakkor megállapítottuk azokat az összekötő kapcsolatokat, amelyek a leventetestnevelést a társadalmi sporthoz fűzik. Azok a leventék, akik egy bizonyos – jelvénnyel jutalmazásra kerülő – standardot elérnek, a társadalmi sport egyesületeiben is működhetnek. Cél a tömeg testnevelés.
15./ Testnevelési utasítás kiadása. (Honvéd és levente.) Ennek megbeszélése során v. Kudriczy István ezds. jelentette, hogy kipróbálásra az új testnevelési utasítást már ki is adta.
A tárgysorozatban feltüntetett és letárgyalásra nem került kérdésekre vonatkozóan megállapodtunk abban, hogy azokat a legközelebbi hétfői tárgyaláson fogjuk megbeszélni. Az ülést tárgy hiányában 20h15-kor befejeztem.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem