1941. október hó 23. csütörtök

Teljes szövegű keresés

1941. október hó 23. csütörtök
7h 30
Az Országos Vezető szűkebb törzsével a Nyugati pályaudvarról a síközpont szemrevételezésére indult Borsára.
10h
Ambrózy György, a Mária Terézia Rend lovagja az Orsz.Vez. helyiségében tisztelgő látogatást tett és az Orsz.Vez. részére tiszteletpéldányul felajánlotta az 1940. évben kiadásra került „Magyar Csatakép” című könyvét.
9011h
Kulcsár István kormánybiztos telefonon kereste az Orsz.Vez.-t. Távollétében a személyi segédtiszt intézte el személyi kérelme ügyét.
11h 30
Welits László osztályfőnök tett tisztelgő látogatást.
11h 40
A H.M.VIII. csoportfőnökségének vezérkari tisztje megbeszélést folytatott Palkovics osztálytanácsossal és Emődy titkárral, folyó ügyekről. Palkovics tanácsos a VKM. úrnak személyesen fogja referálni a LOK. társelnökének kinevezését. Ugyancsak döntését fogja kérni a parlamenti költségvetési beszéd összeállítására vonatkozólag.
12h 30
A vk. tiszt az Orsz.Vez. képviseletében megbeszélést folytatott a kereskedelmi és közlekedési minisztériumban. A vk. tiszt kíséretében van Pados őrnagy a H.M.40.osztálytól. A vk.tiszt megkísérelte tisztázni a kereskedelmi és közlekedési minisztérium érdekelt szakosztályainál a leventeintézmény parancsnokainak motalkó-jegy42 igényléseit, az „E” betűk43 bevonásának kérdését és a haderőn kívüli gépkocsi előképzés gépkocsi anyag kérdését.
42 Motalkó. 10-20%-nyi tiszta szesszel kevert benzin: motorok üzemanyaga. (Háborús viszonyok között jegyre adták.) Az 1941. évi 142.300 KKM-rendelet értelmében az október hónapra érvényes jegyekre a szelvényeken feltüntetett motalkómennyiség fele volt csak kiszolgáltatható.
43 „E” betűk. A kereskedelmi társaságok személygépkocsijainak megkülönböztető jelzése. 428.800/1941 BM. számú rendeletével a belügyminiszter elrendelte, hogy az „E” betűt 1941. november 22-ig ki kell cserélni: a réginek az alapja fehér színű volt, az újé piros színű lett.
Maléter tanácsos távolléte miatt a megbeszélések csak a szakelőadókkal voltak elvégezhetők. A megbeszélések során megállapítást nyert, hogy a kereskedelmi és közlekedési miniszter az összes korlátozásokat a honvédelmi miniszter (3/b. és 14. oszt.) kívánságára hajtotta végre, tehát csakis akkor tehet engedményeket, ha a honvédelmi miniszter a követelményeket enyhíti. Tehát a kérdés rendezése a H.M. 3/b. és 14. osztály útján hajtható végre.
13h
Bayer miniszteri tanácsossal, a 14. osztály vezetőjével megbeszélés. Bayer miniszteri tanácsos tudomásul vette a VIII..csfségnek azt a kívánságát, hogy a leventeintézmény parancsnokainak gépkocsijait mentesíteni kell. Tájékoztatta a H.M. 40. osztály képviselőjét a követendő eljárásról. A 40. osztály sürgősen kérje be a felmentendő gépkocsik pontos adatait tartalmazó jegyzéket és a VIII. csfség útján újból kérje a gépkocsik felmentését.
13h 30
Kolozsváry tn. tanácsos és dr. Szabó megjelentek az Orsz.Vez. hivatalos helyiségében és megbeszélést folytattak a vk.tiszttel, cserkész ügyben.
13h 40
Tribusz Gáborné kuriai tanácselnök neje jelentkezett tisztelgő látogatásra az Orsz. Vez.-nél a női nemzetvédelmi ügyben.
13h 50
Megbeszélés Arató tanácsossal a női alosztály elhelyezése tárgyában. A vk. tiszt közölte az Orsz.Vez.-nek azt a parancsát, hogy még a hét folyamán állásszerű elhelyezést kíván nyújtani a női alosztálynak. Arató tanácsos közölte, hogy a szükséges bútorok rendelkezésre állanak. Ideiglenes elhelyezésként tekintetbe jön az Ökölvívó Szövetség 3 helyisége.
14h
A vk. tiszt felszólította a Sportcsarnok igazgatóját, hogy az Ökölvívó Szövetség helyiségeit sürgősen ürítse ki. Bujdosó igazgató közölte, hogy a kiürítés folyó hó 27-ig megtörténik, tehát a női alosztály 27-én elhelyezkedhetik az Ifjúság Házában.
17h
Értekezlet az Ifjúság egészségügyi tanácsa szolgálati szabályainak tárgyában.
Jelen vannak:
a H.M.15. osztály részéről: Szentgyörgyi min. osztályfőnök, v. Idrányi min. titkár,
a VKM. törvényelőkészítő osztálya részéről: Pusztay János min.tanácsos,
a VIII.csfség. részéről: a vk.tiszt, Emődy titkár és Rosztóczy őrnagyorvos.
Az értekezlet megkezdte és nagyrészt elkészítette a szolgálati utasítás szövegezését.
A tanács elnevezés helyett Pusztay miniszteri tanácsos javaslatára az „Ifjúság Országos Egészségügyi Bizottsága” elnevezést fogadták el. A szövegezés munkálatait az értekezlet folyó hó 25-én folytatja.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem