1941. augusztus hó 27. szerda

Teljes szövegű keresés

1941. augusztus hó 27. szerda
9h 30
A legfelsőbb honvéd törvényszék alelnöki tisztségéből való távozás kapcsán búcsúlátogatás a Legfelsőbb Honvéd Törvényszék hadbírói karánál. Kísért személyi segédtisztem.
10h
A honvéd orvosi tisztikar főnökének (Franc vezérőrnagy)11 látogatása. Megbeszélésre került a felállítandó ifjúsági egészségügyi orvosi tanács és az ezzel kapcsolatos egészségügyi kérdések. [sic!]
11 Helyesen: Frank.
11h 30
Dr. Rosztóczy őrnagyorvosnak részletutasítások kiadása a honvéd orvosi tisztikar főnökével való megbeszélés értelmében.
11h
Szíjgyártó Lázár kihallgatást kért személyes ügyben. Személyi segédtisztem nagy elfoglaltságomra való tekintettel kérelmének írásbeli rögzítését kérte. E szerint Szíjgyártó Lázár pártfogolást kér a Nemzeti Bankba való felvételére. Altiszti helyre pályázik.
11h 30
Gál Lajos hadirokkant tart. törzsőrm. volt nyiregyházai, jelenleg munkácsi lakos (a 24. tüzérosztály laktanyájában kantinos) személyes ügyben kihallgatást kért. Személyi segédtisztem őt sem vezette elő. A PÜM. Úrhoz benyújtott rum és likőr gyártási engedély kérelme kapcsán támogatást kér. A vonatkozó ügyszám: 33.776/1941.
12h
Nagy Töhötöm páter Erdélyből visszatérve jelentkezett. Megbeszéltem vele a Kalot és a leventekapcsolatok megszervezését.
4113h 30
Hóman kegyelmes Úrnál referáda. A Miniszter Úr elfogadta az általam előterjesztettek névsorát, azon tisztviselőknek, akik a testnevelési cím terhére ez év szept. 1-én kinevezést nyernek. A fizetési osztályok elnevezését a következőkben állapítottuk meg: a VI fiz.o. állás testnevelésügyi tanácsos, a VII.fiz.o. testnevelési főelőadó, a VIII. és IX. fiz.o. állások elnevezése testnevelési előadó, a X. és XI.fiz.o. testnevelési segédelőadó. Felhatalmazott a Miniszter Úr, hogy jan. 1-re előterjesztést tegyek a testnevelési tisztviselők szolgálati szabályzata és címek adományozása ügyében.
Missángyi Ottó V. fizetési osztályba való kinevezéséhez hozzájárult, s egyúttal felhívott, hogy a 6 testnevelési óra ügyében Kósa Kálmán és Balassa Brunó min. osztályfőnökökkel egyetértésben tegyek javaslatot. Az egységes tankönyv ügyében Bassola Zoltán min.o.tan-sal kell érintkezést keresnem.
A Miniszter Úr megbízott azzal, hogy az új kultuszpalota felépítési ügyét indítsam meg és azt hajtsam végre. Említette a Miniszter Úr, hogy tudomást szerzett arról, hogy a Tolnai Világlapja nyomdáját a magyar ifjúság részére szándékozom megvenni. Szukováthy Imre kinevezését a VKM. elnöki osztálya fogja intézni, és így ebben az ügyben teendőm nincsen.
18h
Az „Ifjúság házában” sajtómegbeszélés.
A sajtófogadás programja.
I. Az ifjúság honvédelmi nevelésének és a testnevelésnek átszervezése kapcsán általános tájékoztatót adnak.
II. Vitéz Tárczay-Felicides miniszteri osztályfőnök a társadalmi sport és testnevelés új szervezetét ismerteti.
III. V. Kudriczy István vk. ezredes, a leventék országos parancsnoka ismertette a korszerűen átszervezett leventekiképzés menetét és annak új szervezetét.
IV. A leventemozgalom belső tartalmáról, vallás és családerkölcsi nevelés jelentőségéről s e tekintetben súlypont képzésről P.Tarcsafalvy Lajos főlelkész mondott rövid beszédet.
V. A propaganda beszervezését ismertette Bekény Béla ezredes. Ezután a propaganda csoport előkészítő bizottságának megalakítására az Atlétikai Szövetség II. emeleti tanácstermében az alábbiak gyülekeztek.
a./ A Sajtó főnöke, a Miniszterelnökség III. ügyosztálya, a Sajtókamara, a Magyar Távirati Iroda, a Szaksajtó, (dr. Vadas Gyula), a rádió, a Vkf.2.osztály12, a VKM./2. film-osztály, a BÜM., a Filmiroda13, az Oktatófilm kirendeltség14, a Képzőművészeti Főiskola, a Nemzetpolitikai szolgálat és a zeneművészet jelen lévő képviselői, továbbá:
12 Vkf. 2. osztály. Feladata volt a nyilvántartás, propaganda, hírszerzés, kémelhárítás stb. 1942-ben kivált belőle egy alosztály, s Vkf. 6. néven mint nemzetvédelmi és propagandaosztály önállósult Kádár Gyula vezetésével.
13 Magyar Filmiroda. A Budapest IX., Könyves Kálmán krt. 13–15. sz. alatt működő híradó-, ismeretterjesztő és dokumentumfilmgyár, melyet 1924-ben alapítottak. 1941-től játékfilmeket is forgatott. A háború után államosították. (Az MTI vállalata volt.) Tulajdonában volt a Híradó mozi (Erzsébet krt.–Dohány u. sarok) és a Belvárosi Színház helyén játszó Híradó mozgó is. Létrejöttétől a nyilas hatalomátvételig dr. Törey (Traubinger) Zoltán volt az elnök-vezérigazgatója.
14 Oktatófilm kirendeltség. A VKM hivatala. Budapesten, a VIII., Csepreghy u. 4. sz. alatt működött.
b./ A Társadalmi sport és testnevelés vezetőjének és a leventék országos parancsnokának osztályvezetői a beosztott sajtó, film, propaganda és rádió előadóikkal együtt.
A propagandacsoport előkészítő bizottságainak megalakítása után a sajtó fogadását 20h 30-kor befejezte.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem