Mire használható az Arcanum Digitális Tudománytár?

Napjainkban az információszerzés gyakorlata teljesen átalakulóban van. Ma már elsősorban az interneten keresztül tájékozódunk a mindennapokban, de az oktatás és a tudományos kutatások során is egyre több lehetőség nyílik az online információszerzésre. Az Arcanum Digitális Tudománytárat azzal a céllal hoztuk létre és fejlesztjük, bővítjük folyamatosan, hogy a lehető legtöbb történeti forráshoz, tudományos publikációhoz juthasson hozzá egyszerűen és gyorsan a felhasználó egyetlen csatornán keresztül. Összegyűjtöttünk néhány konkrét témakört, hogy mennyi mindenre is használható ez a sok millió oldalas adatbázis.

Mire használják leggyakrabban az ADT adatbázist?

 • Családfakutatás – keresek egy családot Kipróbálom Kutatási példa
 • Keresek egy személyt Kutatási példa
 • Helytörténeti kutatás – keresek egy helyet Kipróbálom Kutatási példa
 • Mi történt egy számomra fontos napon X évvel ezelőtt (pl. születésnapi újságválogatás) Kipróbálom
 • Megbízható forrásból keresem egy fogalom jelentését Kipróbálom
 • Kíváncsi vagyok egy sporteseményre Kipróbálom
 • Forrásokat keresek egy esemény leírásáról
 • Forrásokat keresek, ki mit mondott egy-egy témáról régen és most
 • Tanulmányaimhoz keresek tudományos cikkeket egy-egy konkrét témáról Kutatási példa

Ízelítő az ADT használatával megjelent cikkekből.

Milyen előnyöket kínál az ADT digitális könyvtár?

 • Bárhonnan, bármikor hozzáférhetünk a tartalmakhoz, így rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg;
 • Nem kell könyvtárról könyvtárra járni;
 • A bibliográfiai adatok mellett a teljes szövegben lehet keresni, így sokkal több információhoz juthatunk hozzá azonnal. Olyanokhoz is, amikről esetleg eddig nem volt tudomásunk;
 • Napilapokban és közlönyökben kereshetünk, ami egy hagyományos könyvtárban összehasonlíthatatlanabbul nehezebb.
 • A találati listákon keresztül könnyen átlátjuk egy-egy téma teljes szakirodalmát, így önállóan is neki vághatunk egy alapkutatásnak; (hogyan kezdjünk hozzá egy dolgozat megírásához, milyen szakirodalomhoz nyúljunk, ez a legnehezebb egy diák vagy kezdő kutató számára)
 • Egyszerűen és gyorsan tudunk kimásolni, lementeni a számunkra fontos szövegrészeket, a hozzájuk tartozó pontos hivatkozásokkal együtt.

Mit tartalmaz az adatbázis?

Szakkönyv gyűjtemények és névtárak a hely- és családtörténeti kutatásokhoz

Az ADT minden magyar családkutatási projekt kiinduló állomása. Amellett, hogy itt megtaláljuk az összes jelentős családtörténeti monográfiát, sorozatot, folyóiratot, okmánytárakat, számos cím, lakcím és névtár áll rendelkezésre. Ha mindez nem lenne elég, több tucat napi és hetilap anyagában is kereshetünk a XIX. század közepétől napjainkig, amikben szinte mindenki fog találni valamilyen utalást felmenőire. Gondoljunk csak a gyászjelentésekre, hirdetésekre.

Közlönyök, napi sajtó az elmúlt 150 év eseményeinek pontos rekonstruálásához a sporttól a politikán át a személyes történetekig

A modern kor történéseinek legpontosabb lenyomatát a sajtótermékek adják. A közel 5 millió oldalnyi napi- és hetilap páratlan lehetőséget nyújt számunkra, hogy az elmúlt 150 év eseményeit rekonstruálhassuk, legyen szó a közvetlen környezetünk történetéről vagy a nagyvilág eseményeiről. Keressünk nevekre, helyszínekre, időpontokra, eseményekre a sporttól a politikán át a művelődésig, a napilapok mindennél pontosabb és részletesebb válaszokat adnak. Az ADT-ben található szakközlönyök pedig a jogszabályok és rendeletek kutatása terén segítheti történeti síkon munkánkat.

Lexikonok a tanuláshoz és a mindennapi életben felmerülő kérdésekhez

Több tucat megbízható, minőségi lexikon milliónyi szócikke áll rendelkezésre, hogy egyetlen kereséssel választ kapjunk kérdésükre. A helyesírástól a szóértelmezésen, szóeredeten át a művészeti, életrajzi, irodalmi, néprajzi témakörökig mindent lefed az egyszerűen és villámgyorsan kereshető gyűjtemény. Mivel nem csak a szócikkekre kereshetünk, hanem a teljes szövegben, így az adatbázis jóval több információval gazdagíthat, mint egy hagyományos könyv alapú lexikon. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy témát egyszerre különböző típusú lexikonok szócikkei alapján járhatunk körbe.

Tudományos folyóiratok az oktatás és kutatás szolgálatában

Az ADT-ben teljes szövegűen kereshetünk a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára, így mind a diákoknak, mind pedig a kutatóknak lehetőséget teremt az adatbázis arra, hogy bárhonnan kényelmesen hozzáférjenek az őket érdeklő cikkekhez, tanulmányokhoz. A kívánt szövegrészeket hivatkozással együtt egyszerűen kiemelhetik, vagy elmenthetik. A kifinomult keresőprogrammal pedig sokkal több információt, releváns tanulmányt fognak megtalálni, mint egy hagyományos könyvtári bibliográfiai adatbázisban. Jelenleg több mint 400 folyóirat áll rendelkezésre a történettudománytól az irodalom, művészet, pedagógián át egészen a jog, mérnöki, természet vagy orvostudományig.