Politika

Full text search

Politika
I. 13. TASZSZ-közlemény jelenti be a Kreml-kórház orvosainak letartóztatását.
I. 21. A Legfelsőbb Tanács Lenin-renddel tünteti ki az orvosperben a fő leleplező szerepét vállaló doktornőt, Ligyija Tyimasukot.
III. 3. Berija és Malenkov megegyeznek a hatalom maguk közti felosztásáról.
III. 5. Kuncevói dácsájában meghal Sztálin.
III. 5–7. Együttes ülést tart az SZKP KB (elnöksége és elnöki irodája), a minisztertanács és a Legfelsőbb Tanács elnöksége. Fontosabb személyi változások: Georgij Malenkov a minisztertanács elnöke; helyettesei Nyikolaj Bulganyin (honvédelmi miniszter), Vjacseszlav Molotov (külügyminiszter), Lavrentyij Berija (belügyminiszter), Lazar Kaganovics és Anasztaz Mikojan. A Legfelsőbb Tanács elnökségének elnöke Kliment Vorosilov. Nyikita Hruscsov a moszkvai területi és városi első titkárság helyett az SZKP KB irányításának feladatát kapja, de hivatalosan még nem töltik be az első titkári tisztséget; ő áll a Sztálin temetésének megszervezésére alakult bizottság élén is. Egyéb szervezeti változások: a kb-elnökség és az elnöki iroda helyett megalakul az SZKP KB 10 főből álló elnöksége (Malenkov, Berija, Molotov, Vorosilov, Hruscsov, Bulganyin, Kaganovics, Mikojan, Szaburov és Pervuhin). A Belügyminisztérium és az Államvédelmi Minisztérium egyesül Berija vezetése alatt. (Malenkovot, Beriját és Hruscsovot tekintették az igazi hatalom birtokosainak.)
III. 9. Sztálin temetése.
III. 14. A kb ülésén Malenkov lemond kb-titkársági tisztjéről, hogy kizárólag állami feladataival tudjon foglalkozni; a titkárság tagjává választották Hruscsovot és Mihail Szuszlovot.
III. 27. Sztálin halálának alkalmából széles körű amnesztiát hirdetnek, amely azonban nem terjed ki a politikai elítéltekre.
IV. 4. Az újságok közlik az orvosper áldozatainak ártatlanságát. A börtönben meghalt Etinger kivételével az őrizetbe vett orvosokat szabadon engedik.
IV. 11. A minisztertanács jelentősen kibővíti a miniszterek hatáskörét.
VI. 15. A SZU ismét fölveszi a diplomáciai kapcsolatokat Jugoszláviával és Izraellel.
VII. 9. A kb-elnökség ülésén Hruscsov és Malenkov kezdeményezésére Zsukov katonái letartóztatják Beriját, majd rögtön utána legközelebbi munkatársait (az általa korábban kiszabadított Abakumovot, valamint Merkulovot, Gyekanozovot stb.) is. A köztársaságokban, területeken, nagyvárosokban is őrizetbe vették a Belügy-, Államvédelmi Minisztérium számos vezetőjét. Ugyanakkor még érintetlen maradt a belügy egész országot behálózó szervezete, a Gulag. Berija letartóztatása után az uralmat a „második triumvirátus” (Malenkov, Hruscsov, Bulganyin) veszi át; a hatalom visszakerül a párt kezébe. Az új belügyminiszter Kruglov.
VII. 9. után A kb Malenkov előterjesztésében megtárgyalja a Berija párt- és államellenes tevékenységéről szóló beszámolót, és úgy határoz, hogy helyre kell állítani a pártélet lenini normáit, be kell tartani a szocialista törvényességet, fel kell számolni a nemzetiségi politikában elkövetett hibákat.
VIII. 8. A Legfelsőbb Tanács ülésén Malenkov bejelenti, hogy az USA már nem rendelkezik a hidrogénbomba monopóliumával.
VIII. 26. Megszüntetik a lágerek rabszolgamunkáját alkalmazó Gusosszdor kivételezett helyzetét, és Autóközlekedési és Útépítési Minisztériummá szervezik át.
IX. 13. Hruscsovot választják az SZKP KB első titkárává.
XI. 17. Sztálin holttestét a Lenin Mauzóleumban helyezik el.
XL 26. A SZU jegyzéket intéz a nyugati hatalmakhoz: társadalmi rendszerüktől függetlenül minden európai állammal kész együttműködni Európa biztonságának megerősítése érdekében.
XII. 17. A SZU főügyészsége bejelenti: befejezték a vizsgálatot Berija és bűntársai ügyében. A SZU legfelsőbb bíróságának egy különleges testülete (melynek elnöke Konyev marsall) az 1934. XII. 1-jei törvény alapján tárgyalja a pert. 25-én közlemény jelenti be Berija és társai (Merkulov, Gyekanozov, Goglidze stb.) elítélését és az ítélet végrehajtását.
Tél Rehabilitálják a zsidó kultúra személyiségeit és a „leningrádi ügy” kapcsán ártatlanul elítélteket. Az év végéig mintegy 1000 fő nyeri vissza szabadságát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me