Gazdaság

Full text search

Gazdaság
I. – A parasztok adóterheit tovább növelik azzal, hogy a háztáji után fizetett adó befizetését a szokásosnál korábban követelik.
IV. 1. – A lehetőségeket meghaladó mértékben, átlagosan 10%-kal csökkentik a kiskereskedelmi árakat. Az eredmény az áruhiány intenzitásának és a hivatalos, ill. a szabadpiaci árak különbségének növekedése. (1954-ben az eltérés 34%.)
IV. – Növelik a minisztériumok hatáskörét, bizonyos korlátok között döntési jogot nyernek vállalataik személyi ügyeiben, újra eloszthatják a vállalatok felszereléseit, a nyersanyagokat és más forrásokat.
VIII. – Malenkov bejelenti a mezőgazdasági adó csökkentését és a begyűjtési árak növelését.
– Csak aug.-ban, szokatlanul későn fogadják el a folyó évi költségvetést. A kiadások rovatában megjelenik egy 43,2 milliárdos tétel mint az árcsökkenések fedezete, egy további 13,6 milliárdos tétel a magasabb begyűjtési árak és a mezőgazdasági adócsökkentések ellentételeként. Korábban soha nem fordult elő, hogy a bevételi források rendeleti csökkentése a kiadási oldalon szerepeljen a költségvetésben.
– Rendelet a kolhozok fokozatos bekapcsolásáról a közületi villamos hálózatba. Előtte a kolhozok nem kaphattak villamos energiát állami erőművektől.
– Hruscsov ismerteti az új agrárpolitika elveit, többek között azt, hogy az állam megtéríti a szállítási költségeket a kolhozoknak. A kolhozok régi tartozásait törlik, a gépállomásoknak fizetett díjakat fix összegben, nem pedig a termés %-ában határozzák meg.
VIII. 29. – Népszerű reformot jelentenek be: minden hivatalban, de főleg a kormányhivatalokban szabályozzák a munkaidőt. Minthogy Sztálin éjjel dolgozott, korábban a hivataloknak hozzá kellett igazodniuk.
Az év folyamán Az iparpolitika területén is változás áll be: a fogyasztási cikkek termelési tervét felemelik az ötéves terv eredeti irányzataihoz képest.
– 1953–59 között a gabona terméseredményeit nem hozzák nyilvánosságra.
– A „kötelező önkéntes” kölcsönjegyzést 15,3 milliárd rubelre csökkentik (1952: 35,7 milliárd) A 3%-os béremelkedéssel együtt ez a lépés a kézhez kapott béreket 8%-kal növeli. Az éves átlagbér eléri a 8100 rubelt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me