TERMELÉSI STRUKTÚRA, ÜZEMTÍPUSOK
Tóth Tibor vizsgálta a mezőgazdasági termelés „térszerkezetét”, a termelés közgazdasági környezetét, különválasztotta a területi meghatározottságot a tőkés árutermelés hatásaitól (Tóth T. 1980, 1983). Vizsgált időszakunk kezdeti szakaszában a természeti feltételeknek volt nagyobb jelentőségük a szakosodott gazdálkodásban, míg az árutermelés legerőteljesebben a két világháború közötti időszakot jellemezte. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy az egész tárgyalt időszakra jellemző néhány igen jelentősnek mondható szakosodás a mezőgazdaságon belül. Gondoljunk a különböző szőlő- és kertgazdaságok szerepére, valamint az állattartásra.
Az ország egész területére általánosságban jellemző volt, hogy nem a legtöbb földdel rendelkezők tartottak nagyobb számú állatot, hanem a kisebb birtokosok. Az 1–20 holdig terjedő birtokok területén a századfordulón és a 20. század első évtizedében is kétszer-háromszor annyi állatot tartottak területükhöz viszonyítva, mint a nagyobb parasztbirtokokon. Ez az arány még kedvezőtlenebb volt az 50 holdon felüliek esetében (Balogh I. 1972). Ezeknek a szakosodott gazdaságoknak meglehetős szerepük volt a piacgazdaság kialakulásában. A legmozgékonyabb tőkét éppen az állatállomány jelentette, főként abból a szempontból, hogy aránylag gyorsan átváltható volt földbirtokká. Az átválthatóság jellemezte a kertészeti termelést is. Éppen ezért különösen a 20. században működhetett a kertészet még a földtulajdon nélküliek esetében is igen mobil tőkeként az állattartáshoz hasonlóan.
Sokkal összetettebb problémát takar a szőlőművelés. Úgy tűnik, hogy a filoxéra miatt bekövetkezett pusztulás új helyzetet teremtett. A szőlőtermelő vidékeken a szőlőföld a gazdasági szerepének megfelelő értékkel bírt; ezzel szemben a csekély 494súlyú szőlőművelésnek elsősorban szimbolikus értéke volt. A mindent megtermelő gazdának rangot adott az ünnepi alkalmakon fogyasztott saját termésű bor.
Mindemellett a parasztgazdaságok elsőrendű feladata még a két világháború között is a családi szükségletek fedezése volt. 1926-ban a 20 holdnál kisebb gazdaságok szántóterületének 78,7%-án gabonát és kukoricát termeltek (Tóth T. 1980). Ahogyan egy karcagi gazda mondta: „A szántóföld mellett a kert olyan volt, mint a lószerszámon a sallang” (Bodor G. 1990).
Azt mondhatjuk tehát, hogy a vegyes gazdálkodás egyformán jellemzi mind a két korszakot, bár a 19. század végétől kezdődően, a földbirtokok egyre nagyobb polarizálódása következtében, kisebb mértékben a piaci igényeknek megfelelő szakosodás miatt, egyre inkább szaporodtak az egyoldalú parasztgazdaságok.
Lényegében határozza meg a parasztgazdaságot az, hogy önellátásra termelt-e, a felesleget értékesítette-e vagy egyenesen piacra termelt. Ennek megfelelően lehetett: önellátó parasztgazdaság, hiányos önellátó parasztgazdaság, önellátó és felesleget termelő parasztgazdaság, önellátó és piacra termelő parasztgazdaság, hiányos önellátó és piacra termelő parasztgazdaság.