seprőbor, söprőbor

Full text search

seprőbor, söprőbor: 1. seprőből préselt ( seprőprés) vagy kizsákolt bor. Ez utóbbi úgy készül, hogy a seprőt sűrű szövésű zsákba töltik, a zsák nyílását összekötve szegre akasztják. Alája edényt tesznek, amelybe a tiszta bor kicsöpög. A seprőbort szokás más borral összekeverni, de külön is fogyasztják. Csaknem azonos minőségű az eredeti színborral. Sopron vidékén lőre a neve. – 2. Seprőre öntött vízből, esetleg cukor hozzáadásával erjesztett ital. Igen silány minőségű ( borseprő). – Irod. Maár Gizella: A soproni szőlőművelés és szókincse (Bp., 1943); Paládi-Kovács Attila: Paraszti bortermelés néhány abaúji faluban (Debrecen, 1967).
Égető Melinda

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me