Temesből, augustus 9-kén.

Full text search

176Temesből, augustus 9-kén.
A fehértemplomi augustus 2-diki ütközetet különböz lapokban annyira elferdítve olastuk, hogy az igazság érdekében felhíva érezzük magar királyi biztos Vukovics Sebők úrhoz érkezett hivatalos jelentések nyomán a tényt úgy adni a közönségnek, miként az valósággal véghez ment.
Augustus 1-sőjén Babolics, Don Miguel ezredbeli exkapitány, jelenleg a delebláti illyr tábor fővezére, irásbeli felszólitást küldött Fehértemplomba, mellyben fenyegető hangon arra szóitja a lakosokat, hogy adják meg magokat, különben a következéseket tulajdonitsák magoknak. Ezen belhívás b. Blomberg ezredes úrral, mint a verseczi seregek parancsnokával, sürgöny által közöltetvén, ő azonnal négy század Sivkovics, két század Rukavina gyalogságot, és dzsidás ezredéből egy osztály indított Fehértemplom segítségére.
Augustus 2-kán látván a katonaság, hogy a lázítók nemcsak nem szállnak síkra, sőt a kiküldött kémek jelentéséből arról értesülvén, mikép ők a delebláti erdő belsejébe vonúlnak, Légay alezredes az említett katonai csapatok vezére elhatározá, hogy a lázadókat fel fogja keresni, s legott a hol találja megtámadni; erre az erdő szélén hagyván a dzsidásokat, maga katonáival s a fehértemplomi nemzetőrséggel az erdőbe ment, hol rövid idő múlva a rablókat csaugyan fel is találta, kik közől a derék vitézek 27-et agyon lőttek, 13-at elfogtak, a többit pedig az erdőben elészelsztették. A katonaság részérőli veszteség 2 Sivkovics ezredbeli közlegény, és a fehértemplomi nemzetőrség kapitánya Verhovszky; öt katona megsebesült, ezek közt egy derék főhadnagy Schwarzmann bal lábán kapott lövést.
Az erdő, hol a lázadók tartózkodtak, terjedelmes levén, de különben is az erdőbeni viaskodás csak nagyobb erővel eszközölhetvén a katonaság fogjlyaival, kik közt egy rácz popa is volt, Fehértemplomba visszavonúlt.
A katonaság hősiesen viselte magát, miért a közelismerést kiérdemlé; mellette elszántsággal vívott a fehértemplomi nemzetőrség is egy átalában nincs ok a katonaság elleni gyanúsitgatást szórnunk, mint ezt némelly közlők elég eszélytelenül teszik; megfelelt az eddig rendeltetésének mindenütt vitézűl, meg Verseczen, meg Fehértemplomban s közelebbről ismét Torontál megyében Neuzinán; erről azonban a torontáli levelező fogja önt s ön által a közönséget értesíteni. – Radványi Imre, temesi főbiró

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me