PEST, AUGUSTUS 12-én.

Full text search

PEST, AUGUSTUS 12-én.
– Bajos volna elsorolni mind azon proclamatiókat, mellyeket néhány szlvá bujtogató főnök a horvát, slavon és illyrek nevében, Europának, nem mondjuk népeihez, de velök egyérdekűeknek képzelt népfajokhoz bocsátnak egymásután. És ezek mindenikén, mint veres fonal huzódik végig azon eszme, mintha a magyarok a horvátokat nemzetiségöktől megfosztani igyekeznék, és hogy tehát csupán természeti jogaik védelmére fognak fegyvert ellenünk. Magából az ezen proclamatiókban feltűnő egyirányu irásmodorból kitetszik a kéz, melly az egészet vezérli. Szózatot bocsátottak már Austria minden népeihez, ügyöket tisztára festeni igyekezvén, és a szózat úton utfélen, Bécsben és a tartományokban ezer meg ezer példányokban osztogattatik, Krjana é Korontországok telvék emissariusokkal, kik kávéházakban és más nyilvános helyekene adogatják szét azokat, de ugy látszik, a korontokra nem nagy hatást gyakoroltak, ellenben a krajnaiak és stajerek megkapták a mézes madzagot; sőt Bécs népességének egy részét is már hálójoba keríték, innen származnak a bécsi lapok egy részének örökös piszkolódásai a magyarok ellen. Bocsáttattak szózatok a határőrvidékiekhez, sőt az Olaszországban táborozókhoz is, hogy igyekezzenek a magyar járom alól szabadulni, s elhagyva a csatatért, visszajőni kedves testvéreiknek ótalmára.
Most a „Slovenszki Jug” czímű zágrábi lap közli a Szerbiában lakó testvéreikhez intézett fölhivást, melly hason mása a Rajasics levelében közlött istentelen hazudságoknak és rágalmaknak, ebben is mind nekünk rovatnak föl azon kegyetlenségek, mellyeket pedig a szerb lázadók követnek el minden nyomon, ebben is szent oltáraik megfertőztetéséről vádolják a magarokat, szóval pártütésöket vallás köpenyébe kivánják burkolni, hogy annál vakmerőbben fanatisálhasság a butaságában vadállattá fajulható népet, s hogy annál inkább sükerüljön Europa nemzeteinek antipathiáját felkölteni ellenünk. Panaszkodnak, hogy pénz szükében vannak, holott bizony már elég pénztárt kiraboltak, és felszólitják a szerb tartománybelieket, hogy küldjenek nekik segítséget.
Ugyana mondott lap közli a magyarországi minden szerbekhez, egy másikat pedig a horvát slavonokhoz intézett felszólításokat; mellyben már fenebb hangon szólanak, s úgy terjesztik elő panaszaikat, mint a szerb vajdaságból származottakat, de a mellyeket a három királyság országgyülése magáévá tett.*
E szemtelen hazudságot megczáfolja a lapok 37. számában olvasható czikk Dalmatiából.
És hivatkoznak vitézségre, mellyet a horvát nép történetileg képes fölmutatni, és kérdik, akartok-e tovább is rabszolgái maradni egy ázsiai népnek, s nem fogják-e mondani egykor az unokák, átkozottak légyenek apáink és anyáink, emészszék meg férgek testeiket, a föld vesse ki csontjaikat; soha ne nyugodjanak békével hamvaik, mert ők valának okai, hogy egy átkozott ázsiai népfajnak rabszolgáivá kell lennünk.
Azért tehát, midőn a szabaddság órája ütött, fegyvert ragadjon mindenki, fegyverrel a Drávához, és onnan Budára, igy szerzendjük vissza régi dicsőségünket.
A szózat végszavai ismét: „fegyverre! Budára, rajta tehát ellenök! ellenök! ellenök!”
Zágrábból jul. 22-ről ismét egy szózat bocsáttatott ki, a horvátok és slavonok nevében, a magyar nyugati (ugy látszik a szövegből Moson, Sopron és Vas) vármegyékben lakó németekhez. Már itt nyiltan tudtokra adják kedves szomszédaiknak, hogy ők a véres koczkát elvetni, s határaikra lépni szándékoznak; és pedig, ugy mondják ők nem szilaj indulatból kezdik a háborút, hanem mert a magyar büszkeséget és nyelvzsarnokságot tovább türniök lehetetlen. Párhuzamot vonnak a német és magyar ministerium között, „amaz ugy mond, mégis csak részrehajlatlan lehetett a magyar-horvát ügyben, ámrá sokat kelle küzdeni a magyar országgyülés nyelv- és nemzetiség fanatismusának setét hatalmával, a magyar kormány pedig ha csupa angyaltermészetűekből állana is, részrehajlatlan nem lehet irányunkban, mert a magyar csak ugy szereti a szabadságot, mint Miklós czár, vagy a török pasák, agák és spáhik, csupán sajtá személyére, legfeljebb nemzetére akarja azt kiterjeszteni. De most a magyar ministeriumban nem is illy angyal természetűek ülnek, hanem ollyanok, kik buzgó irtói vérünknek és törzsünknek.
Azonban mind ezek, s a következő mondatok is csupa úgynevezett locus communisok, most jő a java.
A horvát nép nevében irt német szózat olly értelemben van ezen megyebei németekhez intézve, mint kiknek elődeik is nagy részint horvátok valának.
Szavai ezek:
Azonfelül, kedves szomszédaink, nagy rész közőletek horvát vér, falvaitok nagyobb részéről még tudni, mik?r lettek németekké, sőt vannak köztetek sokan, kiknek atyáik még horvátul szólottak, midőn a fiak vérök és őseik nyelvétől elidegenedtek.
Nos, kérdjük, mi lett tehát belőlök, talán erőszakkal magyarították őket? óh nem! ők németek lettek; de azért szenvedd magyar a rágalmat, hogy te erőhatalommal is rá tolod nyelvedet a más ajkuakra; uram, bocsásd meg nekik, mert maguk sem tudják mit zagyválnak össze, csak hogy a reactio titkos czéljainak kivitelében vak eszközök lehessenek.
Mi hivatkozánk historiai adatokra, midőn alkalmunk, módunk vala a magyar nyelvet meghonosítni a kapcsolt országokban, és mi nem tevők, tevék ellenben a német kormányok, mellyek lassanként behozák oda, kivált a határőrökhöz, a német nyelvnek uralmát, de azért magyar! te vagy a bűnös, miért akarod zsarnok módon elnyomni a horvátokat.
És te magar! az említettem proclamatio szerint javithatlan is vagy már, a szabdság szelleme nem fog téged más hangulatra birhatni, a nem magar népek iránt. Te már fáradságot sem veszesz magadnak eltitkolni azon törekvésedet, hogy a horvátokat kivetkeztesd nemzetiségökből.
Illyen az egész szózaton végig vonuló okoskodás, mindenütt szélmalmokkal harczolnak a bujtogatók; képzelt sanyargattatásaikban följajdulnak, s azt mondják, hogy ők szent ügyért harczolnak ellenünk, s e harcz – m,ondják – minden nem magyar nemzetiségnek javára szolgáland.
És a világért, de csak egy mákszemnyi czikkecskéből sem hagynák ki az Olaszországban harczoló határőreik vitézségét kiemelni, és ki nem hagyják loyalitást szinlelni az uralkodó ház iránt, mellyet szerintök akkor is – a kisértetek nagy órájában – midőn az olasz fegyvert fog ellene, a magyar válni akar, (?) tőle, sőt még az osztrák is egy uj uralkodó után vágyódik, egyedül a szláv, különösen pedig az illyr szláv képes fentartani. (??)
E szép szavak mellett a nép vérzik és a bujtogatók kárörömmel tekinenek vágyaik teljesülésére, mert hisz ők csak azt akarják, hogy a népek ne testvéresülhessenek, s azért izgatják a horvátot s a németet a magyar ellen, sőt magokat a németeket egymás ellen. A mags bujtogatóknak mindig sikerült egy két elszánt embert találni sötét czéljaik eszközeül; igy volt egykor a vad Hora-Kloska támadása, igy van jelenleg Jellasich, Rajasics, Gáj és társainak pártütése.
De reméljük, a nép nem sokára átlátand a rovására készített titkos cselszövények hálózatán, s fölnyitván szemei, el fog borzadni, hogy a Messiásul imádott emberek nem mások, mint öldökrlő angyalok és Antikrisztusok valának. – Sz. F.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me