Építkezés.

Full text search

Építkezés.
A nyelvszigeteken lakó szerbek elég szegényesen élnek. Hétfőn, szerdán és pénteken bőjti ételeket, leveseket, babot, káposztát olajjal, kedden, csütörtökön krumplistésztát, vagy időszaki főzeléket, szombaton főtt tésztát, puliszkát, vasárnap és ünnepnap tyúkhús, ritkán marhahúslevest, birkapaprikást, pecsenyét és sült tésztát esznek (Nagyszentpéter). Másutt kiegészítik még az ünnepi ételt kiszela csorbával és töltött káposztával (szárma).
A tiszavidéki szerb nyelvmedenczében (Gyálától Beodráig) már »jól« élnek. Bőjtkor czibereleves, főzelék, hal, tej, gyümölcs van napirenden. Munkaidőben hetenként négy-öt ízben húst esznek. Nyáron szárnyast, télen füstölt sertéshúst. Marhahúsleves és pecsenye ritkán, karácsonykor, husvétkor és pünkösdkor kerül asztalra. Reggelire szalonna, tej, túró és vöröshagyma járja. Hétköznapi ételek: káposzta, tök, zöld és száraz bab, lencse, borsó, töltött tök és töltött paprika. Külön ünnepi ételek: húsleves, paprikás, pecsenye, hal, kalács, rétes. Legjobban az őszi hónapokban élnek a karácsonyi ünnep bevégeztéig.
Az aldunai torontáli szerb nyelvmedencze népének jellemző életmódját világítja meg a következő két napi ételsorozat. Ferdinándfalván: vasárnap tyúkleves, főzelék, pecsenye, tészta, a hét többi napjain változatlan sorrendben mindig három-három napig egy és ugyanaz az étel hús nélkül, pl. babfőzelék, rántás nélkül, vagy káposzta. Munkaidőben ezekhez néha egy kis szalonna, vagy júhtúró jár. Vacsora puliszka tejjel (hulya), főtt és sült krumpli. Sátoros ünnepeken nagy mennyiségű és különféle húsételt fogyasztanak és még czukrászsütemény is kerül az asztalra. – Tamáslakon télen kétszer, nyáron, különösen mezei munka idejében háromszor, sőt négyszer is esznek naponta. A sertéshúst télen fogyasztják el, szalonnája pedig a mezei munka idejére marad. Téli ételek a bab, burgonya, káposzta, rendesen hús nélkül, a puliszka tejjel, módosabbaknál zsírral, a savanyú paprika és főtt tészta. Vasárnap, ünnepnap baromfi-leves, paprikás vagy pecsenye és sütemény. Nyáron veteményes főzelékek felváltva kerülnek asztalra s kiegészítik azokat uborka, saláta, szalonna, túró és vöröshagyma. A mezei munka idején kétszer, háromszor esznek naponta a mezőn s csak este, otthon, főtt ételt, húsfélét és tésztát.
A karácsonyi és husvéti bőjtöt szigorúan megtartják, csak főzelékkel és sült 163krumplival élnek. A legfőbb táplálék a kenyér, melyet igen nagy mennyiségben fogyasztanak. Legkedveltebb nemzeti ételük a kiszela csorba, savanykás leves, tyúk- vagy bárányhússal. Ünnepi ételek: baromfi-leves, paprikás, baromfi- vagy juhhúsból, szárnyas és marha- vagy sertéspecsenye, hal és sütemény.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me