A mai állapot.

Full text search

A mai állapot.
Az 1888. évi, 0 felett 633 cm. magasságú tavaszi jeges árvíz jelentkezése alkalmával, a mai Báthory (azelőtt Nagyfazekas)- utcza végénél a töltés kiszakadván, a víz a város nyugati részét elönti. Ugyanekkor a balparton a szatmár–nagykárolyi törvényhatósági útnak a közúti hídtól 1400 méterre eső pontjánál a töltésként szolgáló öt öl széles utat 30 m. hosszban átszakítja; itt 40 m. hosszú, 30 m. széles és négy m. mély gödröt ásván, két km. hosszú vonalon ömlik át a töltésen. Minthogy az időközben megalakult Ecsedi-láp lecsapoló és szamos-balparti ármentesítő és belvízszabályozó társulat a balparton a most fennálló töltést 1895/96. évben végleges méretre kiépítette, a város is kénytelen volt biztosítani a belsőséget, a határ felső részétől a borszegi könyökig. 1897. évben kiépíti végleges mérettel a most fennálló 7,7 km. hosszú töltést, melynek a közúti hídtól a Vágó-hídig terjedő 1395 m. hosszú része czement-habarcsba rakott téglából való támfal. E töltés építésére fordított költség 324,677 korona, a melyből a támfalra 77,374 korona, földmunkára 83,208 korona, a város belvizeit lebocsátó négy kis zsilipre 13,833 korona, 33,2 hektár terület kisajátítására 150,261 korona esik. Az építési költséghez a földmívelésügyi miniszter 120,000 korona államsegélylyel járult.
A város határából ez idő szerint ármentesített 21,473 kat. hold területnek a balpartra eső 12,300 hold kiterjedésű része az Ecsedi-láp lecsapoló és szamos-balparti ármentesítő és belvízszabályozó társulat keretébe tartozik; a jobbpartra eső 9,173 holdat pedig jelenben a tisza-szamosközi érdekeltség felső- és alsó-szamosi töltését egybekapcsoló 13,100 m. hosszú városi töltés védelmezi.
A Szamosnak a város belterületén alul fekvő részén újabb időben is gyakori a jég megtorlódása. Ennek oka abban keresendő, hogy a vasúti és közúti híd között a part mellett fekvő töltések alkotta keskeny hullámtér a közúti hídon alul tölcsérszerűleg elszélesedik és hogy a hullámtér kiszélesedő balparti része 0 felett öt m. körüli vízállás alkalmával elmerülvén, elvezeti a torlódott jég megemeléséhez szükséges víztömeg jelentékeny részét.
A Szamos mai medre Pálfalvától a kistajti átvágás alsó torkáig és így 9,3 km. hosszú vonalon mindenütt átvágásba esik, tehát a meder a város tulajdona és őt illeti a halászati jog. A meder elszélesedvén, egységes kisvízi meder előállítása czéljából, a szatmári szakaszba államköltségen épített művekre 1898-tól 1907. év október hó végéig fordított összeg a vármegyéről szóló részben foglalt kimutatás szerint 533,429 korona 90 fillér.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me