Bűnpörök.

Full text search

Bűnpörök.
A kir. törvényszék fennállása óta előfordult törvénykezési esetek közül két bűnpör érdemel felemlítést, a melyeknek mindenike annak idején országos föltünést keltett és annál inkább a kriminalisztika eseményei közé tartozott, mert gyors egymásutánban két halálos ítélet végrehajtását vonta maga után, ugyanabban a városban és pedig oly időkben, mikor az országban egyébként a legnagyobb ritkaságok számába ment egy halálos ítélet végrehajtása.
Az egyik a Franz Pál, a másik a Papp Béla bűnpöre.
Franz Pál négyszeres rablógyilkosságot követett el Uj Borbála nevű szeretője bűnsegítésével. Szitakötő iparos-segéd volt Franz Pál, a ki előbb egy hetven 97év felé járó beteg öregasszonyt ölt meg és rabolt ki, majd néhány hét mulva Uj Borbálával együtt felkereste Sporni Gyula főpinczér feleségét, látogatás ürügye alatt este tíz óra után. Mikor Sporni Gyuláné a színházból hazatért és a szövetségeseket, mint jó ösmerősöket szívesen fogadta vendégeiül, Franz Pál mellé ült a pamlagra és hosszas dulakodás után részben kézzel, részben zsineggel megfojtotta. Ezt megelőzőleg azonban, – mielőtt Sporni Gyuláné a színházból hazaérkezett volna – 7 éves fiát és 14 éves kis szolgálóját álmukban szintén megfojtotta. A bűnpörben Franz konokul tagadott, de részben a körülmények, részben saját bűnsegéde – Uj Borbála, oly terhelően vallottak ellene, hogy bűnössége kétséget kizárólag megállapítható lett és a bíróság halálra ítélte. Uj Borbálát, mint bűnsegédet életfogytiglani fegyházra ítélte a bíróság. Franz Pál nem kapott kegyelmet és a halálos ítéletet rajta végre is hajtották.
A másik bűnpör az országos hírűvé vált testvérgyilkosság ügye volt, a melyben Papp Béla, Zsoldics Mihály és Papp Zoltán voltak vádolva a Papp Elemér meggyilkolásával, illetve az arra való felbújtással s az abban való segítéssel. Az esetet az tette szenzáczióssá, hogy középpontjában egy jó társaságbeli középbirtokos, ismert úri ember, 28 éves tartalékos huszárhadnagy: Papp Béla állott.
A bűnpör aktáiból kivehetőleg rossz anyagi viszonyai keltették fel és érlelték meg Papp Bélában azt a végzetes gondolatot, hogy örökrészének elnyerése végett Szatmáron iskolába járó fiatal testvéröcscsét: Papp Elemért láb alól elteszi. Ebben a törekvésben tamogatta őt Papp Zoltán, egy elszegényedett rokon, a kivel egy ízben sörbe tett strichninnel, majd szilvába rejtett másnemű méreggel kísérelték meg az áldozat elpusztítását eredménytelenül. Ekkor Papp Béla ígéretekkel meg fenyegetésekkel rávette Zsoldics Mihály nevű juhászát, hogy öcscsét lőjje le, mikor az ő hozzá, Kakszentmártonba látogatóba megy gyalog Szatmárról. Papp Elemért Zoltán bátyja csalta el a megbeszélt helyre, hol este hét óra felé Zsoldics Mihály vele szembe ment, revolverével fültövön ütötte és aztán közvetlen közelből kétszer homlokába lőtt, a mi azonnal halálát okozta.
Az eljárás alatt Papp Béla és Zsoldics Mihály beismerték a tettet, Papp Zoltán tagadott.
Az esküdtek verdiktje alapján Papp Bélát és Zsoldics Mihályt mint felbújtót, illetve tettest – halálra, Papp Zoltánt segítésért 8 évi fegyházra ítélte el az esküdtbíróság. Zsoldics Mihály azonban legfelsőbb helyen kegyelmet kapott s így büntetése élethossziglani fegyház lett. Papp Bélán ellenben a halálbüntetért végrehajtották.
Ezektől a hírhedt esetektől eltekintve is, a szatmárnémeti kir. törvényszéknek igen élénk és nagy büntető ügyforgalma van, a melynek anyagát főként az „Avas” szolgáltatja; ennek a vidéknek alacsony műveltségi foka és lakosságának féktelen vérmérséklete elszomorító mennyiségben ontja a bűnösségi eseteket, különösen az esküdtszéki cziklusok számára.
A polgári ítélkezés csendes munkájából kiemelhető helyi különlegességénél fogva az úrbéri csoport, a melynek az kölcsönöz érdeket, hogy tagosítási ügyekben részint a magyar, részint az erdélyi tagosítás jogszabályai szerint kell eljárnia, miután a hatáskörébe eső „Kővárvidék” (Nagysomkút és területe) az erdélyi tagosítás szabályai szerint rendezendő. A tagosítások egyébként két évtized óta állandóan folynak s rövid időn belől nem lesz számbavehető határ a törvényszék területén, a mely tagosítva ne volna.
Ennek megfelelően a telekkönyvi osztályok állandóan végzik az átidomítási és betétszerkesztési munkálatokat. Szatmár-Németi város betétei jelenleg szerkesztés alatt állanak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me