Az igazságügyi szervezet beosztása.

Full text search

Az igazságügyi szervezet beosztása.
A kir. törvényszék mellett négy tagból álló kir. ügyészség működik. Hivatalvezető: dr. Fabó Zoltán kir. ügyész, a hivatal tagjai: Jákó Sándor, Leitner Emil és Papp Szilviusz kir. ügyészek.
A kir. törvényszék területéhez tartozó kir. jbíróságok székhelyei: 1. Szatmár-Németi, 2. Nagykároly, 3. Szinérváralja, 4. Nagybánya, 5. Nagysomkút, 6. Erdőd, 7. Mátészalka, 8. Fehérgyarmat, 9. Halmi.
Ezek közül megemlítésre méltók a szatmárnémeti kir. járásbíróság, Veréczy Antal kir. ítélőtáblai bíró vezetése alatt. Bírák: Uray Károly, Szücs Lajos, Medveczky Emil járásbírák és Hatvany Kálmán aljárásbíró. A járásbíróságnak két jegyzője és négy jegyzői irodája van. Állandó ügybeosztás szerint a polgári 98pereket a járásbíróság vezetője Szücs és Medveczky járásbírákkal intézi. A bűnügyekben Uray Károly járásbíró, a vegyes ügyekben Hatvany Kálmán aljárásbíró ítélkezik. A sommás polgári perek ügyszáma átlagban véve a 2500-at évente meghaladja, a bűnügyek száma évente 1000-et teszen ki.
A kir. törvényszék területe egybe esik a szatmárnémeti ügyvédi kamara területével, a mely kamarának 119 bejegyzett gyakorló ügyvéd tagja van. Ezek között 50 Szatmárnémeti, 20 Nagykároly székhelylyel van bejegyezve. A többi kamarai tagok a járásbírósági székhelyeken működnek, három ügyvéd kivételével, a kik bírósági székhelyen kívül laknak. A kamara elnöke Korányi János, alelnöke dr. Keresztszeghy Lajos, titkára dr. Schönpflug Jenő, ügyésze Savanyu János ügyvéd.
A kamara, eltekintve azoktól a teendőktől, a melyeket az ügyészség országos és törvényben gyökerező szervezete reá ró, belterjes tevékenységet is fejt ki, segélyalappal bír, melyből az elszegényedett ügyvédeket vagy visszamaradt családtagiaikat szükség esetén segélyezi.
Szatmáron, valamint Nagysomkút és Károly-Erdőd kivételével a járásbíróságok székhelyein is, egy-egy kir. közjegyző működik, kik a debreczeni közjegyzői kamara területéhez és hatásköre alá esnek.
A járásbírósági fogházakon kívül, Szatmár-Németinek az igazságügyi palotával egybeépített ügyészségi fogháza van, mintegy 150 fogolyra berendezve, a börtönügy minden követelményeinek megfelelően vízfűtéssel, vízvezetékkel és a börtönépítési technika más vívmányaival ellátva. A foglyok átlagos létszáma 120. Fogházfelügyelő: Márton Lázár.
A szatmárnémeti kir. törvényszékkel összefüggő igazságügyi szervezet jól épült, helyesen beosztott komplexuma az intézményeknek, a mely készen várja, erőinek teljében, azt az időt, mikor a legkívánatosabb igazságügyi reformok még eredményesebbé fogják tenni a magyar igazságszolgáltatás működését.
Ez a jól beosztott és kellően nagy területre kiható igazságszolgáltatási szerv igazolja azt is, hogy helyes a magyar igazságügyi kormányzatnak 1875 óta követett iránya, a mely a törvényszékek számának csökkentése és területeiknek megfelelő megnagyobbítása felé vezet. Erős, nagy törvényszékek oldhatják meg csak jól a hatáskörükbe eső feladatokat, a mire példa a nemcsak hivatalosan, de a jogkereső közönségnél is mindenképen elismert szatmárnémeti kir. törvényszék és a hozzája fűződő igazságügyi szervek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me