Talajjavítás.

Full text search

Talajjavítás.
A talajjavítás ennek következtében állandó s nemcsak a helyes míveléssel javul a talaj, de a természettől mocsaras, vizes szántóföldek alagcsövezésével, csatornák ásásával, árkolással a kulturának minden talpalatnyi földet meghódít a gazda és ebben nagy segélyére van a Pozsonyban székelő állami kulturmérnöki hivatal, a mely szép eredményekkel dicsekedhetik.
A terméketlen helyek befásítása, lapos helyek földfelhordása, sovány homokos földek javítása földfelhordással s futóhomok megkötése, mind szokásban van s a nagyobb gazdaságok után a kisgazdák e téren is eredményesen működnek.
A mezőgazdaság kulturájával párhuzamosan halad a mezőgazdasági iparvállalatok szaporodása s minden nagyobb birtok tulajdonosa, vagy haszonbérlője azon iparkodik, hogy birtokán mezőgazdasági iparvállalatot alkosson, vagy ha azt körülményei nem engedik, valamely közel fekvő gyár részére ipari növényt termeszszen. Így a megyében jelenleg működik: 3 czukorgyár, 33 szeszgyár, 8 keményítőgyár és 3 katángszárítógyár.
Legnagyobb jelentősége ezek között a mezőgazdasági szeszgyáriparnak van, mert a feldolgozandó anyag összes hulladéka a gazdaság javára marad vissza; ezután fontos a czukorgyáripar, illetve a gyárak részére termesztett czukorrépának ipari növényként való termesztése. Az újabban beállott alacsony 256czukorárak azonban igen lenyomták a czukorrépa árát is, úgy hogy ez iparág részére a termelés hova-tovább kevesebb jövedelmet biztosít. A czukorgyáripar mindazonáltal igen fontos mezőgazdasági ipar és nagy baj volna mezőgazdaságunkra, ha az alacsony répaárak miatt nem termelhetnének czukorrépát. A keményítő-gyáripar szintén jövedelmező, csak egy hibája, hogy a túltermelés miatt az ipartermék elhelyezése nehézségekkel jár.
A katángszárítógyárak részére termesztett katáng nagy jövedelmet ád, de termése csak nagy és minden modern eszközzel fölszerelt gazdaságokban indokolt, mert a katángtermelés még több igényt támaszt, mint a czukorrépatermelés; nagy hibája, hogy hulladéka a mezőgazdaságban föl nem használható.
A kulturnemek megváltoztatása, mint az elmondottakból is következtetni lehet, a modern gazdálkodás térfoglalásával aránylagosan vitetett keresztül. A jó minőségű legelők, rétek feltörettek s gazdasági kulturnövények díszlenek ott, a hol azelőtt birkanyájak legeltek. A szántóföld becse mindinkább növekedik. A régi széles utakat a táblák között fölszántották s csak a közlekedésre nélkülözhetetlen szélességben hagyták meg s a czél érdekében, a hol lehetett, egyenes vonalban újra csinálták; az egy táblák közötti mesgyéket hozzászántották a szántóföldhöz. Városok közelében konyhakertek alakultak s szőlő-, gyümölcstelepek díszlenek ott, a hol azelőtt a talaj alig, vagy éppen nem volt kihasználva. Nedves talajon káka- és zsombék helyett a nemesfűz-telepek a kosárfonáshoz jól értékesíthető fűzvesszőket termelik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me