Nino Bazzetta: Araldica italiana-legislazione e giurisprudenza, Como, 1923. 8-ad r., 81 l. (Biblioteca pratica-Raccolta Ostinelli…

Teljes szövegű keresés

Nino Bazzetta: Araldica italiana-legislazione e giurisprudenza, Como, 1923. 8-ad r., 81 l. (Biblioteca pratica-Raccolta Ostinelli.)
Memoriale per la Consulta Araldica (Legislazione nobiliare), Róma, 1924, nagy 8-ad r., 231 l.
Az a körülmény, hogy az egységes Itália számos önálló és jogfejlődésében is nagyon különböző territorium összeolvadásából keletkezett, természetszerűvé teszi, hogy a nemességi ügyek a mai Olaszországban jogi szempontból legtöbbször rendkívül bonyolultak. A különböző eredetű és önálló fejlődésű nemesi jog tanulmányozására, a mai jogéletben való alkalmazására, általában az ilyen természetű kérdéseknek az eldöntésére állította fel az olasz kormány az 1896 július 2-án kelt királyi rendelettel a nemességi tanácsot (Consulta Araldica), amely tizenkét rendes és hat tiszteleti tagból, továbbá egy királyi biztosból és a hivatalt vezető kancellárból áll. A tanács a kebeléből egy öt rendes és két póttagból álló bizottságot (Giunta araldica) választ, szélesebbkörű támogatására pedig a tartományi nemesi bizottságok (Commissione Araldica Regionale) szolgálnak, aminő jelenleg 12 működik Olaszországban. Miután minden nemességi, cím- és címerhasználati és igazolási ügy a tanács elé tartozik, azért ennek működése iránt Olaszországban a gyakorlati élet követelményeinek megfelelő széleskörű érdeklődés mutatkozik. Ilyen gyakorlati célt szolgál ez a két könyv is, amelyek azonban gondos összeállításuknál fogva alkalmasak arra is, hogy az olasz heraldika és általában a nemességi ügyek rendkívül bonyolult kérdései iránt érdeklődő szakember számára is tájékoztatással szolgáljanak.
Bazetta munkája egy népszerű törvénymagyarázat-sorozatban jelent meg, természetes tehát, hogy írója is gakorlati célokat tartott szem előtt. Történeti áttekintést vagy a tudomány eredményeinek felhasználását csak a legszükségesebb mértékben találjuk meg e kis műben. Értéke és használhatósága főleg abban rejlik, hogy röviden összeállította a nemességi tanács által hozott és a kormány által megerősített elvi jelentőségű határozatokat, amelyek igen sok esetben valami történeti kérdéssel is összefüggnek. Ezenkívül a judikatúrából is hoz fel példákat fontosabb kérdések magyarázatánál. Bazetta kis munkája tehát igen alkalmas annak, aki a ma élő olasz nemességi jog területén röviden tájékozódni kíván.
Csupán oklevélgyüjtemény a második munka, amelyet csak néhány rövid, de pontos történeti vagy bibliográfiai jegyzet kísér. Tulajdonképpen segédkönyv ez a nemességi tanács használatára és döntéseinek előkészítésére, de tudományos szempontból is figyelemreméltó. Államok szerint, időrendben csoportosítva vannak benne a nemességi jog szempontjából fontos okiratok, még pedig a fontosabbak egész terjedelmükben, a kevésbbé jelentősek tartalmát pedig regestában közlik. Egyrészt az összeállítás gondossága, másrészt mert az oklevelek nagyrészét csak nehezen hozzáférhető munkákból, legtöbbször az eredeti összevetéséel nyomatták le, azért ez a gyüjtemény a hivatali kereteken túlmenően tudományos célt is eredményesen szolgál.
TÓTH LÁSZLÓ.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem