Dr. Szendrei János: A diósgyőri vár története. 80 94 lap. Budapest. Egyetemi Nyomda, 1927.

Teljes szövegű keresés

Dr. Szendrei János: A diósgyőri vár története. 80 94 lap. Budapest. Egyetemi Nyomda, 1927.
Az érdemes szerzőnek a «Hadtörténelmi Közlemények» f. évi III. füzetében megjelent ilyen című tanulmányát most díszesebb formában, bővített szöveggel és szaporított képekkel adta ki az Egyetemi Nyomda.
Diósgyőr – Csonkamagyarországnak egyik legérdekesebb vára – nagy multjánál fogva kétségkívül rászolgál arra, hogy története minél szélesebb körben legyen ismeretes. S bárha Wenzel Gusztáv (1872), Kandra Kabos (1879 és 1894) és legutóbb Möller 92István (1926) behatóan foglalkoztak már ugyanezzel a tárggyal: Szendrei János még se végzett fölösleges munkát, mert sok volt még a kiegészítésre, avagy helyreigazításra szoruló részlet.
A vár története, a tudós szerző avatott tolla alatt, egész kis monographiává bővült, amely nemcsak terjedelemre, hanem tartalomra is sokkal jobb az eddigi feldolgozásoknál. Szendrei – mint Miskolc városának monographusa – nagy tudással és különös szeretetel fogott munkájához. Ez a szeretet tükröződik rajta véges-végig, a szomorú akkordként hangzó utolsó sorokig, amelyekben a szerző az enyészet hatalmába került sasfészket, az örökkön élő emlékezésnek adja át.
A történelmi adatok világánál végigvezet bennünket Diósgyőr multján, a vár kezdetleges állapotától Nagy Lajos, majd a jobb sorsra érdemes és a helyi mondában most is élő Mária királynő, továbbá Zsigmond és Mátyás királyaink alatti fénykoráig; azután tovább, a hanyatlás vígasztalan korszakába. A minden részletet megvilágító előadásba itt is, ott is beleszövődik a Diósgyőr környékén állott kolostoroknak, középkori művelődésünk mindmegannyi gócpontjának története is.
A mohácsi vész Diósgyőr sorsában is a vég kezdete volt. Osztályrésze ettől fogva szomorú pusztulás, amelyet hiába akartak, olykor-olykor, kontár tatarozással takargatni. Képen bemutatva is szemlélhetjük a várat 1662. évi, már végromlásnak indult állapotában, de látjuk Sztehlo Ottó gyönyörű helyreállítási tervén azt is, hogy milyen lehetett XIV. és XV. századbeli nagy királyaink alatt.
De a leglehangolóbb Diósgyőr pusztulásában az, hogy nem annyira a tűzzel-vassal dúló ellenség, sőt még nem is az idő annyiszor aposztrofált vasfoga, hanem az emberi tudatlanság, a nemtörődömség és a kegyeletnek minálunk lépten-nyomon megnyilvánuló hiánya végezte el itt is a rombolás munkájának oroszlánrészét. A m. kir. koronauradalom ottani vezetői nemcsak hogy szótlanul tűrték a műemlékpusztító vandalizmust, hanem még maguk is segítettek benne. A rendszeresen folyó rombolásnak nem csupán a tornyok közé fogott királyi várpalota falai, hanem a művészi becsű faragványok, címerek, oszlopok, erkélyek is áldozatául estek, művészettörténetünk pótolhatatlan kárára.
Még áll a vár hatalmas négy tornya, de napjaik – mint a szerző az utolsó 50 év alatt lefolyt pusztulásból megállapítja – meg vannak már számlálva. Pedig nagy kár érettük, mert «Diósgyőr várának ezeréves története, kicsinyben az egész nemzet történetének tükre, amelyből sok dicsőség, de megsiratni való emlékek is tekintenek reánk».
GY.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem