6. A hierarchia

Teljes szövegű keresés

6. A hierarchia
A hierarchia fogalmát többféle értelemben használja az egyház. A papság lelkipásztori hierarchiája a különböző rangok és kinevezések alapján tagozódik, a hívek és az egyház missziós küldetésének szolgálatára. E hierarchia tagjaivá szentelés és kinevezés alapján válnak a papok.
Hierarchiának nevezik egy-egy adott ország vagy régió püspökeinek összességét is.
A papi rend hierarchiája (rangsora): pápa, püspök, pap, diakónus (szerpap). A papi rend tagjainak feladata, hogy a szentelésükkor megkapott különleges hatalmuk révén kiszolgáltassák a szentségeket, és az egyház lelkipásztori küldetését teljesítsék.
Joghatósági hierarchia. Egyházkormányzati joga van Istentől kapott megbízatás alapján a pápának és a püspököknek és egyházi megbízás alapján más egyházi személyeknek.
A pápa címei: Róma püspöke, Jézus Krisztus helytartója, Szent Péter utódja, az apostolok hercege, a legfőbb pontifex, akinek az egész egyházra kiterjedő tényleges joghatósága van, a Nyugat pátriárkája, Itália prímása, Róma provincia érseke és metropolitája, Vatikánváros Állam uralkodója, s Isten szolgáinak szolgája.
A bíborosi kollégium jelenlegi formájában a 12. sz.-tól létezik. A bíborosok számát 1586-ban V. Sixtus pápa 70-ben határozta meg. XXIII. János pápa ezt a korlátozást feloldotta, és azóta számuk állandóan növekszik. 1988 augusztusában 157-en voltak, 60 országból. Széküresedés esetén a 80 évnél fiatalabbak (ők maximum 120-an lehetnek) maguk közül választják a pápát, az ún. konklávén.
A pátriárkák. A latin rítusú patriarkátusokat a római egyház az ortodoxokkal való szakítás után, a keresztes háborúk idején állította fel Antiochiában, Jeruzsálemben, Alexandriában és Konstantinápolyban. Később ezek csak formális címek maradtak, s meg is szűntek, kivéve a jeruzsálemit.
Érsekek, metropoliták. Az érsek olyan püspök, aki egy főegyházmegye élén áll. A koadjutor érsek utódlási jogú helyettese egy érseknek. A metropolita olyan érsek, aki egy több egyházmegyéből álló érseki tartomány feje. Teljes hatalma csak a saját főegyházmegyéje területére terjed ki, de korlátozott felügyeleti jogköre és befolyása van az alá tartozó többi egyházmegyében is. A pápától kapott pallium a metropolita hatalmának szimbóluma.
Címzetes érsek. Ezzel a címmel nem jár jurisdictiós jog. Olyan papok kapják, akik a Római Kúriában vagy a pápai diplomáciai testületben működnek.
Ad personam érsek (személyes érsek). Egyes püspököknek adományozott tiszteletbeli cím, mely nem jár jurisdictiós joggal.
Prímás. Tiszteletbeli cím egy ország vagy régió első számú főpapjának.
Püspökök. Megyés püspök az, aki egy egyházmegye élén áll. A koadjutor püspök utódlási jogú segédpüspöke egy megyés püspöknek. Címzetes püspök: olyan püspök, akit egy valamikor létesített, de ma már megszűnt egyházmegye címére szentelnek, s ők lehetnek segédpüspökei egy-egy egyházmegyés püspöknek. Püspöki helynök (vikárius): megyés püspök által kinevezett helyettes az egyházmegye bizonyos területére, vagy egy konkrét apostoli tevékenységre. Lehet címzetes püspöki rangja is. Eparcha, exarcha a keleti rítusú katolikus püspökök címe.
Püspöki kinevezés. A püspökszentelésre ajánlott papok kiválasztása történhet többféleképpen, de a végleges kinevezés vagy jóváhagyás minden esetben a pápa joga.
Ad limina látogatás: az érsekeknek, a megyés püspököknek és az apostoli helynököknek minden öt évben egyszer el kell zarándokolniuk Rómába, Szent Péter és Pál apostolok sírjához, és meg kell jelenniük a pápánál kihallgatásra, valamint konzultálniuk kell a különböző vatikáni hivatalok tisztviselőivel. A látogatás előtt fél évvel írásban kell beszámolniuk a jurisdictiójuk alá tartozó terület egyházi életéről a Püspöki Kongregációnak.
Egyéb személyek jurisdictiós jogkörrel. Ordinárius: olyan személy, akinek hivatalával együtt jár a jurisdictiós jogkör. A pápán, az egyházmegyés érsekeken, püspökökön és általános helynökökön kívül ilyenek még a missziós területek prelátusai, apostoli helynökei, apostoli prefektusai, széküresedés esetén a káptalani helynökök, a legfőbb szerzetesrendi elöljárók, az apátprímások és más magasabb beosztású férfi szerzetes elöljárók. Egyes prelátusok és apátok a megyés püspökkel azonos jogkörrel rendelkeznek egy adott terület (prelatúra, apátság) felett. (Magyarországon ilyen a pannonhalmi főapát.) Az apostoli helynökök általában címzetes püspökök, akiknek jurisdictiós jogkörük van egy missziós terület felett. Az apostoli prefektusok jurisdictiós jogkörrel rendelkeznek egy missziós terület felett. Az apostoli adminisztrátorok általában megyés püspökök, akiket ideiglenesen kineveznek egy másik területre is jurisdictiós jogkörrel. Az általános helynök a püspök helyettese egy egyházmegye irányításában.
A pápa közvetlen környezetében működő papok címei: apostoli prelátus, pápai címzetes prelátus, pápai káplán.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem