5. Kormányzás

Teljes szövegű keresés

5. Kormányzás
A katolikus egyházat a pápa és a püspökök joghatóságuk révén kormányozzák. Róma püspöke, a pápa a legfőbb joghatóság. A püspökök a pápával közösségben, de neki alárendelve, az apostolok utódaiként vezetik egyházmegyéjük életét. Ugyanakkor a pápával és a többi püspökkel közösségben az egész egyház gondviselői.
Különleges helyzetű püspökök a keleti rítusú pátriárkák, akik személy szerint kizárólag a pápának vannak alárendelve. Ők területi korlátozás nélkül vezetőik a világban szétszórtan élő híveiknek.
Közvetlenül a pápának felelősek a világ összes főegyházmegyéjének (érsekségek) és egyházmegyéjének (püspökségek) vezetői, a rezidenciális érsekek és metropoliták, valamint a megyés püspökök, a vikáriusok (helynökök), az apostoli prefektusok, egyes apátok, prelátusok és apostoli adminisztrátorok. Szintén a pápának vannak alárendelve a címzetes érsekek és címzetes püspökök, a pápai jogú szerzetesrendek, a pápai intézmények és fakultások, a pápai nunciusok és apostoli delegátusok. A pápa segítségére vannak és a nevében intézkednek az egyház központi kormányzatában és hivatalában a Római Kúria bíborosai és hivatalnokai.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem