7. Püspöki szinódus

Teljes szövegű keresés

7. Püspöki szinódus
A püspöki szinódus intézményét 1965-ben alapította VI. Pál pápa. Célja, hogy erősítse a pápa és a püspökök egységét és együttműködését, hogy közvetlen és valós információkhoz juttassa az egyház vezetését, hogy a dogmatikai és az egyház életét érintő más kérdésekben konzultatív módon segítse a pápát. A szinódus egy állandó jellegű központi intézmény, mely közvetlenül a pápa alá tartozik. Tagjai többségében a nemzeti vagy regionális püspökkari konferenciák küldöttei, néhány férfi szerzetesrend legfőbb elöljárói és egyes szentszéki hivatalok vezetői. A pápa nevezi ki a szinódus főtitkárát, titkárait és a tagság nem több mint 15 százalékát. A szinódus elnöke maga a pápa.
Egy 15 fős tanácsadói testület (12 választott, 3-at a pápa jelöl ki) látja el az állandó titkárság teendőit, tartja a kapcsolatot a nemzeti és regionális püspökkari konferenciákkal, s előkészíti a szinódusi üléseket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem