4. A Római Kúria

Teljes szövegű keresés

4. A Római Kúria
A Római Kúria (Szentszék) fogalmába a Vatikán és a helyi egyházakat szolgáló központi hivatalok összessége tartozik, amelyek a pápa nevében és tekintélyével végzik feladatukat. Az 1989. március 1-jével életbe lépett reform óta a Római Kúria az alábbi intézményeket foglalja magába:
Első helyen áll az államtitkárság, két tagozatával, amelyek az általános ügyek és az államokkal való kapcsolatok szekciói. Az első szekció a pápa mindennapi szolgálatát látja el, koordinálja a kúriai hivatalok munkáját, szabályozza a pápai képviseletek – nunciusok, delegátusok – tevékenységét a helyi egyházakkal való viszonyban. Felügyel még a vatikáni sajtóterem, a Vatikáni Rádió és az Osservatore Romano félhivatalos napilap tevékenységére. A második szekció az államokkal való diplomáciai kapcsolatokat intézi nemzetközi és országos szinten, a pápai képviseletek közvetítésével.
Az államtitkárság után következnek a kongregációk, az alábbi sorrendben: Hittani Kongregáció, Keleti Egyházak Kongregációja, Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, Szentté Avatási Kongregáció. Püspöki Kongregáció, Hitterjesztési Kongregáció, Papi Kongregáció, az Istennek Szentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregáció, s végül a Szemináriumok és Tanulmányi Intézmények Kongregációja.
A harmadik csoportot a bíróságok alkotják: az Apostoli Penitencia, az Apostoli Signatura Legfőbb Törvényszéke, és a Római Rota Törvényszék.
A negyedik csoportot alkotják a pápai tanácsok. Ezek: Világiak Tanácsa, Keresztények Egysége Tanácsa, Családtanács, Igazságosság és Béke Tanács, Cor Unum Tanács, Elvándorlók és Útonlévők Tanácsa, Lelkipásztorkodás Tanácsa, Egészségügyi Szolgáltatások Tanácsa, Törvényszövegek Értelmezésének Tanácsa, Vallásközi Párbeszéd Tanácsa, a Kultúra Tanácsa és végül a Tömegtájékoztatási Eszközök Tanácsa.
Az ötödik csoportot három hivatal alkotja, az Apostoli Kamara, a Szentszék Vagyonkezelősége, és a Szentszék Gazdasági Ügyeinek Prefektúrája.
A Kúriához tartozik még két, a pápa személye körüli szervezet, a Pápai Ház Prefektúrája és a Pápai Szertartások Hivatala.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem