3. Vatikánváros Állam

Teljes szövegű keresés

3. Vatikánváros Állam
A pápa területi székhelye, amely a világ legkisebb szuverén állama. A Rómán belüli, 0,44 km2 területű állam a Vatikáni Palotát, a Szent Péter-bazilikát, múzeumokat, kerteket, könyvtárakat, egy-egy rádióállomást, postahivatalt, vasútállomást, bankot, csillagvizsgálót, hivatalokat, lakóházakat, szolgáltatóegységeket foglal magába. Ezenkívül még 10, Róma területén lévő épület, többek között a nagyobb bazilikák, a római Kúria kongregációinak területei, és a Rómától 30 km-re lévő Castel Gandolfó-i pápai nyaraló számít vatikáni felségterületnek.
A városállam uralkodója a pápa, aki a legfőbb végrehajtó, jogalkotó és bírói hatalom. Az államot azonban a Vatikánváros Állam Pápai Bizottsága vezeti. A jogrendszer a kánonjogon alapul, s olyan kérdésekben, amelyeket a kánonjog nem szabályoz, Róma város törvényei érvényesek. Az állam semleges. Rendelkezik mindazon jogokkal és kiváltságokkal, amelyek az önálló államokat megilletik. Az államtitkárság diplomáciai kapcsolatot tart fenn 150 országgal, és megfigyelőként képviselteti magát a nemzetközi szervezetekben. A városállam állandó népessége kb. 1000 fő, az alkalmazottak száma 4000 fő körül mozog. A pápa személyes biztonságáról a Svájci Gárda gondoskodik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem