FRANCZIAORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

FRANCZIAORSZÁG.
Páris. A már több izben vita alatt álló munkaórák szabályzása legutóbbi módosítvány szerint aug. 4-kén így ment keresztül: a) A martiusi rendelet, melly szerint a munkaóra 9- s 10-re szállíttatott alá – elötöröltetik. b) A munkafolyam, gyárakban s műhelyekben 12 óránál hosszabb nem lehet. c) Az ezen fölül tett szolgálatért külön munkabér fizettetik. d) az ezen rendelet áthágói első esetben 100-tól–100 frankig, második esetben 1000-től–2000 frankig büntettetnek. – E rendelet által a kormány reményli, hogy az iparvilágba elharapódzott gyártási hiány ismét fölélénkül, s más részről a munkás osztály még sem lesz egészen zsákmányul odaengedve a szivetlen gyáruraságnak.
– Lamartine nem régi egy kis röpiratot nyomatott azon két millió szavazókhoz intézve, kik őt külön kerületekben követűl választák. Érezve saját nagyságá az első fölkentje a febr. forradalomnak, hideg nyugottsággal veszi bonczkés alá azon nyomorúl alacsony rágalmakat, mellyekkel őt ellenségei gyanúsítják, s részletekig ereszkedve egyenként leálarczozza, letiporja őket a nagyság érzetének büszkeségével. Kimutatja, az eddigi közlés szerint, hogy haszon helyett ő áldozott föl igen sokat vagyonából a köztársságért, s hiteles bizonyitványokkal czáfolja meg a politicai jelleme s személyes kapzsisága ellen konokúl fölhozott vádakat. Ugy látszik, a népkegy tulajdonihoz s az emberi nagyság gyarlóságaihoz ép úgy tartozik az istenités, mint a rágalmazás, a borostyán koszorú ép úgy diszitéke, mint a töviskorona!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem