AUSTRIA.

Teljes szövegű keresés

AUSTRIA.
Bécs sept. 11. A magi országgyülésen Borrosch azon kérdést intézte a ministeriumhoz, hogy a kamara határozatai kibocsátásánál e helyett: Mi Ferdinánd stb. ministeriumunk előterjesztésére alkotmányozó országgyülésünk beleegyezésével határoztuk és rendeljük stb. nem annak kellene-e állani: Mi stb. országgyülésünk által előnkbe terjesztett határozatokat szentesítjük? Mert hiszi, hogy a ministerium csak el fogja ismerni, hogy az országgyülés határoz. Kérdésére feleletet kiván, s e végett a ministeriumnak kétszer 24 órát enged.
Goldmark az olasz ügyeket illetőleg következő interpellatiót intéz a belügyministerhez: 1. Minő vezérelvei vannak a ministeriumnak az olasz ügyekben, s minő alapokon szándékozik a pacificatiót eszközölni? 2. Minő okoknál fogva nem fogadta el a ministerium a Francziaország és Anglia által ajánlott közbenjárást, s kérdi, ha ezen ajánlat egészben avagy csak részben utasíttatott vissza? 3. El van-e a ministerium határozva Olaszország miatt Francziaországgal háborút viselni, s azon esetre, kivel szövetkezett, valljon nem a megsemmisítő éjszaki hatalommal? 4. Mi eredménye van a siciliai fegyveszünetnek? 5. Minő férfiakra van Olaszországban az alkudozás vezetése bízva, s melly fokon áll az? 6.Szándékozik-e a ministerium Modenával a véd- és támadó szövetséget továbbra is fentartani? Végre 7. Kivánja hogy a ministerium az ide vonatkozó minden iratokat a ház elé terjeszsze. E kérdésekre Wessenberg holnapra igérte meg a feleletet.
Ugyanazon követ egy második interpellatióval lép fel. A reactio létezését, ugymond, nem lehet tagadni. Midőn majus 18-kán a császár elútazott, a ministerium megigérte, hogy a korona jgotalan tanácsosi feleletre vonandja s megbünteti. A mostani ministeriumban töben vannak, kik a előbbeniben részt vettek; kérdi tehát a ministeriumot, teljesíté-e azon ünepélyes órában tett igéretét. – Doblhoff a legbárgyúbb arczczal azt válaszolá, hogy formalis keresetet indíttatott, s ő kész az actákat a ház elé terjeszteni. Goldmark: mi volt az eredmény? Doblhoff: semmi. – O sancta simplicitas! És a ház most szentül hiszi, hogy azok az urak mind olly ártatlanok, mint a fehér galamb.
Jonak hasnolókép Olaszország iránt interpellál. Erre adott válaszában a belügyminister nyilvanitja, hogy ő a franczia kormány ultimatumáról ugyan semmit sem tud, hanem csak a béke helyreállítását eszközlő közbenjárásáról. A követendő politicát még most nem fedezheti fel. Hogy pedig Olaszországban a szabadság teljesen organizáltassék, arról, ugymond, jelenleg szó sem lehet; hanem a közlekedés élénkítésére és a népképviseletre rendelések tétettek.
Polaczek Magyrország iránt interpellál. Előterjesztvén annak jelenlegi szerencsétlen helyzetét, s a szerbek által elkövetett kegyetlenséget rajzolván, fájdalmát nyilvánítja ki, hogy Austria neutralisan (?) marad, holott, ugymond, az interventiónak helye volna. Kérdi tehát: 1. Mit tett a ministerium Magyaroszágban a polgárháború megszüntetésére (?). Igaz-e, hogy a magyarok Austria segítségét fölhivták, minő választ nyertek, s a szerbeknek Magyarországba történt népjogellenes becsapása végett a török kormánytól követeltetett-e, és minő megtorlás? 3. Rendeltetett-e a consul ellen vizsgálat, s megbüntettetett-e? 4. Azon statusiratot, mellyt a magyar ministerium fölterjesztett, az illető irományokkal együtt a ház elé terjesztetni kéri.
Doblhoff azt válaszolja, hogy akkor, midőn a szülség követelte az egyetértést, a ministerium képéseket tőn, s azokat ismételte isa szomorú viszályok kiütésekor. Azonban kielégitő választ soha nem kapott. Akkoriban mediatióval akart föllépni. A mult hó végével egyterjedelmes iratot terjesztett a magyar ministerium elé, feleletet azonban mindeddig nem kapott reá. – A Törökország irányábani képviselet a magyar ministeriumnak szabadon fenhagyatott, miután külügyeit maga vette át. Mayerhoffer iránt szigoru vizsgálat rendeltetett. – Polaczek azt hiszi, hogy az austriai összes birodalomnak a törökök által történt territorialis megsértetése az itteni ministeriumot is érdekli. Doblhoff nem tartja magát fölhatalmazottnak erre válaszolni, miután e felett az egész ministeriumnak kell tanácskozni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem