OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
Milano. Radeczky sept. 3-ról bűnboncsánatot ad az osztrák zászlóktól elpártolt olasz katonáknak. De ez csak az őrmesterektől lefelé értetik, és a tisztekre nem terjed ki.
Modena. Csak nem kell könnyen elhinni az olasz fejedelmek igéreteit. Mikor teljesítésre kerül a dolog. addig módoítják, mig az átalános igéret csekély kivételre zsugorodik össze. Igy tőn legközelebb a modenai herczeg. Átalános bűnbocsánatot hirdetett néhány héttel elébb, s most több a kivétel, mint a mi megmarad. Kivételnek ugyan is 1-ször a forradalom kezdői s az ideiglenes kormányban résztvettek. 2-szor kik herczegségnek Piemonttali összeolvadását akarták. 3-szor. Kik ezt a sardininai kormánnyal tudaatták. 4-szer. Kik aláirták a Károly Albert megbiztotja előtt. 5-ször. Kik csak izgató s rágalmazó czikkeket irtak az Este-ház, vagy a vele szövetségesek ellen. 6-szor. Kik nagyobb vétségeket követtek el. Egy szóval az egész forradalmi párt. Ez már fejedelmi kegyelem s átalános bűnbocsánat!
Roma. Félhiteles hirek szerint a dolgok itt keményen zavarodnak, s a pápa két tűz közé szorult. A nemzeti szabadelmü párt sehogysem elégli buzgóságát az olasz függetlenség iránti küzdemekben. A retrograd párt pedig – mellynek élén több cardinal van – a kis buzgóságot is sokalja, s az egyházat minden nemzeti vagy politicai mozgalmaktól el akarja zárni, miért már olly hir is kering, hogy Feretti cardinál több Romából eltávozott társaival együtt Maltában uj pápaválasztást vog tétetni, előbb lemondásra birván IX-ik Piust. Azonban az erőszakolás legjkönnyebben ép a cardinalok nyakába kerülhetne, mert Piusnak egy szavára az egész római nép lábaihoz borul; s erősben csatlakozva a forradalmi párttal, ő mindenhatóságra van hivatva Olaszországban. – Riminiben a katonaság között zavar tört ki s többen megsebesültek.
Sicilia. A dolgok itt is váloztni készülnek. A függetlenség első tüzében keletkezett januari ministeriuma ivsszalépett, s mint Ruggiero Settimo jelenté, az uj igy alakult: Torrearja – külügyi s kereskedelmi Viola – vallás és igazságiügyi; Palerno tenger és hadügyi; Cordova – pénzügyi és közoktatási – Farina. Belügyminister még nicns. A lelépett ministerium leghatásosb tagja Stabile – közakarattal a képvisleőház elnökévé választatott. – Okát e változásnak még nem tudni. – Az uj ministerium kinyilatkoztatá, hgy az előbbinek hiven kisérendi nyomdokait. Semmi áron és semmi úton alkudozásba nem bocsátkozandik a Siciliában utált esküszegő nápolyi dynastiával. S a függetlenségöket már elismerő franczia és angol hatalmasságok barátságát minden erővel föntartja és szilárdítandja.
Toscana. Livornóban több napokig tartott a minap emlitett utcai zavar, s a nép aug. 26-kán a „porta murata”-ba fegyverért akarván betörni, az ellenálló nemzetőrséget megszalasztá. Többen elesetek a népből. Később a nép 12 tanácsnokot választott, kik a város kormánya vezetésében részt vegyenek. Lehet félni, hogy a most már fegyvert nyert nép zabolátlanságra vetemedik s ujabb összeütközések történnek a közcsend igen nagy kárával, mert a kereskedés ezáltal akadályoztatván, a kár mindennap számithatatlna.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem