Tojás-forgalom Francziaországban.

Teljes szövegű keresés

Tojás-forgalom Francziaországban.
Hogy példában tüntethessük a nemzet elibe a tökéletes, világkereskedelmi forgalom nagyságát, köv. adatokat idézzük a francziaországi tojáskereskedésről, mellyeket az idei Lloyd Journal egyik számából vonunk ki:
A tojáskereskedés Francziaországban hivatalos kimutatás szerint tetemesen emelkedett. 1815-ben külföldre csak 1,700,000, 1844-ben pedig 82,200,000 darab küldetett, melly mintegy 5,213,000 kilogrammot nyomott. A kiviteli vám 114,000 frankra rugott. A Francziaországbóúl kivitt tojás majd mind Angliába megy. Legnagyobb része a „Reforme” szerint Calais felé szálliíttatik. Párisban, 138 tojást számitván minden főre, évenkint mintegy 120 millió, egész Francziaországban 9,300,000,000 db tojást fogyasztanak el. Ha ezen számhoz a kivitelt, és a meglevő mennyiség ültetésre szükséges századrészét hozzá adjuk, kitünik hogy Francziaországban évenkint 9 milliárd tojást, s minden darabot 5 centime-re számitván, 465 millió frank értéküt állitnak elő.
Sokan fognak mosolyogni e közleményre, s még is mi szánakozásra méltó egy nemzet, mellynek a gazdagság imez ágáról alig van fogalma.
Ifj. Szabó Pál.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem