Cseh nézetek Peel reformjáról.

Teljes szövegű keresés

Cseh nézetek Peel reformjáról.
A mi szerkesztőségeink legtöbbjei bele szerelmesedtek Peelnek állitólag szabad kereskedési reformjába a conamore mondogatják, mikint itt is amott is hadat üzennek a védrendszernek. Mi ezek ellenében közöltünk franczia aggodalmakat; megemlitők, hogy Portugálban sem jó szemmel nézik Anglia uj kereskedési politicáját; azt, hogy Németországon szinte sokan vannak ellene, emlitenünk sem kell. Azonban innen is fogunk némieket még elmondani, – 589jelenleg pedig cseh nézeteket irunk le. Hadd lássák azok a mi jó tanácsadóink, hogy a védegyleti eszméknek másutt is meg van uralma.
A cseh igy szól:
Peel kereskedési politicája olly rendszabályokat foglal magában, mik az ország belkormányában épen olly nagy reformot idézendenek elő, mint a kereskedésben. Formalis hadizenés az a kül-műipar és kereskedés ellen.
Mig a földmüvelést látszólag feláldozza reformjának, más részről kármenti őket az által, hogy sok terheiket a statusra ruházza át, s az által, hogy ezentul sok élvezeteiket olcsóbban nyerendik. Mert mig a nyers anyagok mindnyájára nézve leront a sorompókat, jutányosabban szerzi meg azokat, – s áttekintvén hazájának magasságát a külföld fölött, megismeri az angol tulnyomóságot, s bátran nyitja meg honának vásárait az idegen statusok müiparának. Angolország e szerint nemcsak a nyers anyagoknak enged szabad bevitelt, hanem a legtöbb (de természetesen nem minden) gyártmányoknak is; azokra szükség van, hogy iszonyu géperejével annál könnyebben gyártson; emezektől nem fél, mert erdőbe nem szokás fát hordani.
Angolország, saját hajó- és száraz-épitése számára nem csak azért veszen fát a külföldön, hogy önszükségeit fedezze, hanem azt is eléri, hogy gyérebb és drágább czikelylyé teendi azt ott künn, s igy a külső épitkezést, s evvel a gyártást és kereskedést nehezbitendi... Angolország egyedűl-uralkodó leszen Europában; neki van feltartva, olcsó nyers anyagokat szerezhetni gyárai számára, miknek készitményeit azután nagy jutányosságuk mellett oda vihetendi a külföld minden vásáraira. Azért ismételjük, Peel reformja a legélesebb hadizenet a continens műipara és kereskedése tekintetében, – duló fegyver az, mellyet korunk legnagyobb talentuma talált fel stb. stb.
Ugy e urak, ezen okos cseh ember nem tánczol a ti szabad kereskedési tárogatótok szerint, pedig hol van Csehország és hol vagyunk mi?!
O. J.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem