Dr. Gábor Gyula: A kormányzói méltóság a magyar alkotmányjogban. Budapest, év nélkül, 8-ad r., 255. l.

Full text search

Dr. Gábor Gyula: A kormányzói méltóság a magyar alkotmányjogban. Budapest, év nélkül, 8-ad r., 255. l.
Jogtörténeti irodalmunk régi, érdemes munkása ebben a legújabb művében aprólékos gonddal gyüjti össze azokat az eseteket, amikor interregnum, vagy akadályoztatás folytán a királyi hatalmat nem a király, hanem helyette valaki más gyakorolja. Ezen teljességénél fogva a mű többet is nyujt, mint amenynyit a címe ígér, t. i. nemcsak a szoros értelemben vett és a mai terminológia által körülhatárolt kormányzói méltóság alkotmányjogi mibenlétével és történetével foglalkozik, hanem a királyi helytartók működésének jogi alapjaival is; sőt tárgyalása körébe vonja azokat az eseteket is, mint Bocskay István, Bethlen Gábor, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, akik kormányzói jellegű jogkört gyakoroltak a nemzet akaratából, mint jogforrásra támaszkodva, szemben a koronás királlyal. Gábor Gyula munkája ugyan elsősorban a jogtörténeti problémákat igyekszik igen részletes forráskutatások alapján megoldani, de a szakkörök érdeklődésén túl is széleskörű érdeklődésre számíthat. A jegyzetekben rendkívül gazdag és diplomatikai szempontból is becses anyagot gyüjtött össze s mindenütt igyekezett kutatásának határait mentől szélesebb körben megvonni. Az általa felkutatott, eddig kiadatlan forrásanyagból a legfontosabbakat a függelékben teljes szövegében is közli.
Gábor Gyula művének negyedik része az 1920:I. törvénycikk módosításának, illetőleg a kormányzói jogkörnek a történelem általa levont tanuságai értelmében való kiterjesztésével foglalkozik. Ezzel a kérdéssel azonban itt aligha lenne helyénvaló foglalkozni, mert ez már a politikai exigentiák körébe tartozik, amelyet maga Gábor is a magyar jogalkotás állandó és legjellemzőbb tényezőjének mond.
Gábor Gyula munkájában összegyüjtött gazdag anyagot egyforma haszonnal értékesítheti a történetíró, a közjogász és a politikus.
Dr. Tóth László.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi