191. sz. augusztus 27. FINIS CORONAT

Full text search

191. sz. augusztus 27.
FINIS CORONAT
A komédia le van játszva. Andrássy gróf csakugyan távozni fog, de mielőtt elmenne, még egyszer meglátogatja hírneves barátját: Bismarck herceget.
A gasteini nagy fák alatt még egyszer megöleli egymást a mester és tanítvány, s aztán vége lesz, a tanítvány elmegy pihenni, s az öreg mester megmarad még tovább is igazgatni a világot.
Ezen találkozás tette határozottan Bismarck iniciatívájából keletkezett, ő akarta látni még egyszer barátját, s miután Bismarck semmit sem tesz ok nélkül, valószínű, hogy ennek is megvan a maga oka.
S hogy ez az ok nemsokára nyomot hagy a világeseményekben, mert nem egy eszme született már Gasteinban egy-egy röpke percben olyan, melytől nemzetek feje fájult meg.
Bismarck herceg nem szentimentális, a baráti érzelem nem befolyásolja annyira, hogy egy ily búcsújelenettel kellene magán könnyebbítenie.
Az az ember, ki Arnimot, egykori barátját a vádlottak padjára juttatta, lehetetlen, hogy szeretni tudjon.
Másnak kell rejlenie Bismarck gróf kedély-lágyságában.
Tudjuk, régebben is kijelentené, hogy ő Andrássyval megint viszonyban áll, s oka van hinni, hogy az neki (már t. i. Andrássy gróf Bismarcknak) mindent, őszintén mond el, amit tenni szándékozik.
Ez évek előtt a birodalmi gyűlésen elejtett szavakban látom én a találkozás nyitját, s valóban ott kell azt keresni.
Bismarcknak szüksége volt az Andrássy őszinteségére a barátság révén, s Bismarck kiaknázta, baráti tanácsokat adogatva be maszlag gyanánt apródonként a túlhiszékeny osztrák–magyar külügyérnek.
Így fundálták ki ketten a keleti kérdést.
A berlini császártalálkozásnak a császárok szövetsége lett a vége Bismarck kedvéért, a reichstadti jegyzőkönyvet aláírta Andrássy a Bismarck tanácsára. Majd a B. sugallta berlini memorandum jött, az orosz–török háború alatt Andrássy semleges álláspontot foglalt el – Bismarck példájára. A békekötéskor közbelépett Bismarck kívánságára, de a kongresszus ismét nem Bécsben, hanem Berlinben tartatott a B. elnöklete alatt.
Andrássy tetteiben mindenütt, mindig Bismarck van a háttérben.
Monarchiánk erejéről, céljairól, bajairól Bismarck részletesen volt informálva mindig. Mikor évenkint találkoztak egyszer, mindig megerősödött a barátság. Bismarck mindig megtudta, mit gondol most Andrássy, de vajon tudta-e Andrássy, hogy mit gondol Bismarck?
Andrássy hiú; a hiúság vitte Bécsbe, a hiúság vitte Bismarck karjaiba. Bismarck pedig tudott úgy bánni vele, mint ahogy a hiú emberekkel szokás: lekötelezte dicséretekkel, segített neki a tündöklésben, s a kongresszuson maga mellé ültette az első helyre. S ezzel ültette föl.
Németországot a keleti kérdés nem érdekli közelről, de Bismarck a csomóját mégis kezében akarta tartani, mert összefügg sok más politikai kérdéssel: Ezért használta föl eszközül Andrássyt.
Bismarck egyik félhivatalos lapja e napokban szemtelenül kiböffentette, hogy sajnálja Andrássy bukását, mert Andrássy oly bizalmas lábon volt Bismarckkal, hogy Ausztria politikáját jóformán Bismarck intézte.
Ez oszt világos. Nem lehet tehát a gasteini találkozásnak egyéb célja, mint hogy Bismarck ezért kéreti kedves hű barátját búcsú-csókra, hogy annak elcsattanása alatt értesüljön, ki lesz utóda, milyen indokokból bukott meg s ez indok mily politikának lehetőségét támogatja.
És Andrássy mindezt elmondja s Bismarck hasznát veszi, a leendő külügyminiszterrel ismét hihetőleg barátságot köt, s az állam hajója megy, úszik tovább a Bismarck kedve szerint.
Mert hát Bismarck olyan nagyon hű barát.
Csakhogy attól félünk, hogy mikor aztán igazán hű barátokra lesz szüksége a Monarchiának – akkor Bismarck gróf nem lesz sehol.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi