172. sz. augusztus 2. JAJ NEKED, SAJTÓ!

Full text search

172. sz. augusztus 2.
JAJ NEKED, SAJTÓ!
Az ellenzéki sajtó óriási diadala haragra lobbantotta a kormányt. Ezen körülmény nem lephet meg senkit. Tisza Kálmánnak egyik jellemző vonása, hogy ő feltétlen párthíveit védszárnyai alá veszi. Bármily nagyra becsülnénk ezen jellemvonást egy magánemberben, kinek lehet és szabad magát egyéni hajlamai, rokon- és ellenszenve által vezéreltetni, egy államférfiútól követelhetjük, hogy magasabb álláspontot foglaljon el. Az országnak és a nemzetnek semmi köze azon baráti vagy kortes szolgálatokhoz, melyeket Zichy tett a Tiszák személyes uralkodása érdekében. A közvélemény leszámolt az államtitkárral és képviselővel, ki a múltban szennyes üzelmekbe bocsátkozott, ki százezrekre menő »borravalókat« elfogadott, és nemesi oklevelekkel üzérkedett, s ennélfogva, mint a nemzet bizalmára nem méltó egyén, nem tarthatta tovább elfoglalva a magas állást, melyben elég hatalma lett volna ezentúl is a múltban elkövetett visszaélésekhez hasonlókat praktizálni.
Tisza saját testével födte Zichyt. Örülhet, ha a kapott seb könnyű és nem halálos. Tiszának mint kormányelnöknek nem lett volna szabad egy percig is habozni a leleplezésekkel szemben, s a megingatott közbizalom talán helyre áll; míg látva, hogy Tisza csak a legfelsőbb körökből jött figyelmeztetés után adta föl lejárt államtitkárát, magát is belekeverte a gyanúba, mintha ő a korrupció bűnrészese s védője volna.
A politikában egyik hiba a másikat szüli. Zichyt a sajtó buktatta meg, tehát Tiszának haragja a sajtó ellen fordul, amely csak kötelességét teljesítette, s éppen ez ügyben minden őszinte és elfogulatlan hazafi elismerését érdemelte ki.
Ha az országgyűlés ma együtt van; valószínűleg már az első ülésen találkozott volna egy szájkosár törvényjavaslattal. És nem tudhatjuk, a mameluk többség milyen magatartást követne azzal szemben, s korántsem vagyunk arról meggyőződve, hogy megtagadta volna a »szabadelvű« párt hozzájárulását a sajtó szájának begyömöszöléséhez. Mert nagy ám a düh a mamelukok közt a sajtó ellen. Hogyisne! Hisz majdnem minden csatlósa a kormánynak fölvétetett a »Bolond Istók« albumába, amelyben nem éppen rózsaillatot tartottak az orruk alá; ezen élclapban, de az ellenzéki politikai lapokban is leplezetlenül ítélet mondatott a kormányról és pártjáról.
E lesújtó ítélet érlelte meg Tisza Kálmánban a sajtó, ez egyedül »le nem kenyerezhető ellenfél« elleni merénylet eszméjét, melynek hírét legelőbb az »Egyetértés« hozta.
Szinte lehetetlen volt elhinni, hogy Tisza Kálmán ennyit »merjen«. Ez már sok volt. A galád vakmerőség hatványra emelve.
A fenyegető vész azonban mindig láthatóbban dugta ki lólábait a kormánypárti lapokban. A »Hon« egy cikket hoz, melyben egész világosan céloz a sajtó rakoncátlanságával szemben a sajtótörvény revíziójára. E cikk sugalmazott. A »Hon« elment a lehető legnagyobb határig a szolgaiasságban, midőn saját maga ellen küzd. Ez a renegátok tulajdonsága.
Úgylátszik, alig lehet már kételkedni, hogy Tisza Kálmán csakugyan meg akarja szorítani a sajtószabadságot.
S ezen lépésnek végzetes következményei nem fognak elmaradni.
Ha Tiszának a Zichy-ügyben meg kellett kapitulálnia a legmagasabb állami tényezők akarata előtt, úgy ha meg meri támadni a sajtószabadságot, a polgári szabadságnak legszentebb palládiumát, úgy meg kellend hajolnia a népfönség akarata előtt, és első vereségét, mely fölülről jött, követendi a második.
Ha pedig a fönség mindkét tényezői előtt elvesztette tekintélyét, úgy bukásában többé kételkedni nem lehet.
Már előtte is követtek el merényleteket bukófélben levő államférfiak az alkalmatlan sajtószabadság ellen. De a történelem bizonysága szerint ezen eljárásuk csak siettette a katasztrófát.
Tisza Kálmán győzedelmeskedett a nemzet fölött, és megszavaztatta parlamentével Boszniát és a kiegyezést.
De a sajtószabadság azon szikla, melyen hajótörést fog szenvedni, ha a viharban vakmerően szerencsét próbál.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi