169. sz. július 30. SZEGED, JÚLIUS 29-ÉN

Full text search

169. sz. július 30.
SZEGED, JÚLIUS 29-ÉN
Öt éve elmúlt már, hogy az országban megindultak a földadó kataszterek. A »proletár elemek« hivatalhajhászatának fényes eredményéül egész légiója a bukott földesuraknak szerveztetett beamterhaddá, azon lucus a non lucendo föltétellel, hogy ezek majd dolgozni fognak, sőt – horribile dictu – három rövid év alatt végrehajtják az egész földadó kataszteri törvényt, bevégeznek minden munkát, s igazság lészen nyomukban az adókivetésben, hogy minden magyarországi száj egy óriási »éljen«-re lesz kitátva, mikor a földkataszteri intézmény és annak megteremtői szóba jönnek.
Nyolc millió forintot emésztettek föl már eddig, s az új adókataszter még nincs készen, de még kilátás sincs, hogy egyhamar készen legyen. Mert még feléig sem értek a munkának. S miként e földesurakhoz illik, nem is igen tudnak, s akik tudnak is, nem is igen igyekeznek haladni.
Hát hiszen okosan teszik, van az országnak elég kihajigálni való pénze, ami a boszniai okkupációból fönnmaradt. Az állami gondviselés leleményes, el tudja költeni a fölösleges milliókat, hogy valahogy bajunk ne legyen velük. Tej és méz csurog a földből, melyen a kataszterek méricskélnek, hát csak hadd méricskéljék, a tej és méz sohasem fogy el.
Valóságos szatirikus hangulat fogja el az embert, ha látja, hogy dacára a sors és viszontagságok ránk nehezedő súlyos balkezének, mely minden alakban sújtja a nemzetet, a kormány egyre könnyelműbb, gondtalanabb, s úgyszólván minden intézkedése egy-egy újabb csapás.
Tagadhatatlan, hogy a földkataszteri munkálatok meddősége is valóságos szerencsétlenség, vagy legalábbis káros állapot. S honnan ered ez a szerencsétlenség? Magából az intézményből.
A kataszteri hivatalnok személyzet tudvalevőleg csak ideiglenesen van alkalmazva. Addig fizetik őket, míg a munkálatok tartanak. Amint elkészül a kataszter, elbocsájtják valamennyit. Érdekükben áll tehát, hogy húzzák, halasszák a dolgot, amennyire csak lehet. S történik is huzavona annyi, hogy a hideg szemlélő is bosszankodik. Hát még az érdekelt fél? Az még jobban. Hát a kormány? Az észre sem veszi.
A pénzügyminisztérium miatt akár a világot is fölfordíthatják, és akár évekig homokba ásott fejjel sütkérezhetnek a napon, mint a struccmadarak. Budapesten a központban a kataszteri ügyek élén egy derék szakavatott, de beteges ember áll, ki állása teendőit nem képes végezni. Most is fürdőben van, s csak a legsürgősebb folyó ügyeket intézi ímmel-ámmal helyette egy másik tanácsos. Maga a kataszteri munkálatok központi vezetése egészen szünetel, s a hiányzó vezetés folytán országszerte is szünetel jóformán minden kataszteri munka.
Pedig az államnak évenkint két millió forintjába kerül a kataszteri személyzet, s naponkint hatodfél ezer forintot költ a kincstár oly egyének díjazására, akik ez idő szerint jóformán semmit sem dolgoznak.
Szapáry miniszter nem sok gondot fordított eddig a kataszter-ügyre. (Ebben csak az az egy menti meg, hogy ha bármely más ügyet veszünk is, arra sem fordított gondot.) Jó lenne, ha ezután több figyelemmel kísérné e nem kis fontosságú dolog ügymenetét – mert el nem képzeljük, ha majd számon kérik, miként fogja a kataszteri munkálatok desperátus helyzetét az országgyűlés előtt igazolni.
Legjobb lenne, véleményünk szerint, egy záros terminust tűzni ki, amely alatt minden kataszteri igazgatóságnak kötelességévé tétetnék a területén fekvő munkálatokat befejezni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi