155. sz. július 13. ZICHY VIKTOR MEGGYALÁZVA

Full text search

155. sz. július 13.
ZICHY VIKTOR MEGGYALÁZVA
Tegnapi számunkban közöltük Asbóth nyilatkozatát a Zichy-ügyben. E nyilatkozat egész halmaza az adatoknak. S ez adatok egész bűnlajstrom.
Oly lesújtó vád emeltetik az államtitkár ellen (ki nemrég Szeged királyi biztosául volt kiszemelve s ki ellen akkoriban egész erejével síkra szállt a »Szegedi Napló«), melynek hatását nemcsak az érzi meg, akit közvetlenül illet, hanem maga a kormány is.
A Geszten tartózkodó Tisza Kálmánnak rossz pihenése esik otthon e vádak folytán. Rosszul eshetik neki, midőn közvetlen közeléből rövid idő alatt két rothadt emberre mutatnak ujjal.
Asbóth János e vádakkal és bizonyítékokkal a becsületbíróság előtt akart előállani, s míg a két fél megbízottai közt az alkudozások folytak,annak létrehozása iránt, mindaddig nem szólhatott nem védelmezhette magát, el kellett tűrnie a rágalmazás vádját, mellyel őt Zichy illette, de midőn Zichy gróf a sajtó útján történt sértés megtorlásának mind a három módja, a becsületbíróság, a lovagias elégtétel és a sajtópör elől meghátrált, és inkább bámulatos, mint irigylendő merészséggel (nem akarjuk a »szemtelenség« szót használni) ismételte a »rágalmazó« kifejezést, akkor nem maradt fönn Asbóth számára egyéb, mint a nyilvánosság elé lépni adataival.
Pedig Zichy államtitkár úrra nézve mennyivel jobb lett volna, ha a becsületbíróságba belenyugszik, s Asbóth fölleplezései zárt ajtóknál, titoktartásra kötelezett gavallérok előtt hangzanak el.
Nos, méltóságos államtitkár úr, vajon mi fog most már történni?
Vajon túlteszi-e magát Zichy e vádakon ezután úgy is, mint eddig, dacára hogy e vádak most neveket és összegeket említenek, levelekre és telekkönyvekre hivatkoznak?
Ez már nem »csaholás« többé, mint ahogy pecérdús államtitkári finom stílusban az ellenzéki hírlapírók kötelességteljesítését nevezik, ez már döfés, mely a velőkig hat.
Vajon a kormány nem fogja-e szükségét érezni annak, hogy egyik főhivatalnoka tisztán álljon az ország közvéleménye előtt – ha lehet, és vonuljon a háttérbe, ha nem lehet?
Hát a magyar hivatalnoki kar, e szorgalmas és becsületes testület, mely önmaga szokta erkölcsi ítéleteivel sújtani a kötelességről megfeledkezett kartársakat, nem fogja-e követelni, hogy a magas állás és főnemesi rang ne szolgáljon védpajzsul akkor, midőn a szegény hivatalnokot jövőjétől és kenyerétől megfosztják kisebb foltért, mint amelyekre Asbóth János kíméletlen ujjal mutatott?
Vajon a Nemzeti Kaszinó, melynek főúri tagjai előtt az intézet egyik igazgatója, ifj. Károlyi István néhány hét előtt oly hatalmasan hangsúlyozta toasztjában a becsületességet, vajon a nagy Széchenyi e legnevezetesebb társadalmi alkotása nem fogja-e méltányosnak tartani, hogy a sajtóban emelt vád alapossága épp úgy kideríttessék, amint pár nap előtt kiderítették Rohonczy vádja folytán a Duka báró ellen emelt kártyastiklit?
Várjuk a választ a kérdésekre. Kard nem adhat ezekre feleletet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi