147. sz. július 4. SZEGED, JÚLIUS 3-ÁN

Full text search

147. sz. július 4.
SZEGED, JÚLIUS 3-ÁN
Nem apad a Tisza elég gyorsan; nem elég sebesen működnek a szivattyúk. Még most is víz borítja városunk jó részét, s ennek a következése, hogy maholnap az egész biztosi tanács ölbe hajtja kezét. Nem lehet dolgozni, mert hogy a még föl nem becsült házak, míg a víz levonul, hozzáférhetetlenek. S annyi sok jó, előkelő munkaerő parlagon hever majd, részben már is hever, amiért a Tiszának nem tetszik apadni.
Szinte elképzeljük, mennyire haragszik az egyik Tiszára e makacsságért az a másik Tisza. Nagy oka is van rá. Hiszen ez szörnyűség. Azt a munkában el nem fáradó, kifogyhatatlan buzgóságú biztosi tanácsot íme magasabb hatalom akasztja meg már-már példássá vált erélyességében.
Hát bizony ez nagy baj. A becslés munkáját, mint az egész dolog egyik fontos részét, kívánatos lenne mielőbb bevégezni. Hadd tudnók meg aztán az erős munkának célját, eredményét.
Az lesz-e az eredmény, amit mi kívánunk? Teljesen hű képe, csalhatatlan tükre annak a szomorú igazságnak, hogy nagyon sokat, hogy mennyit veszítettünk? Alig képzelhetjük ilyen végtelenül nehéz munka pontos eredményét. S mert nem képzelhetjük, hát meg is elégszünk az igazság lehető megközelítésével. Persze oly alakban, hogy a valóságtól szokott kénytelen eltérés inkább váljék némi hátrányunkra, semhogy a legkisebb túlzás által eljátsszuk a reánk nézők föltétlen bizalmát.
Az lesz-e a célja, amit »illetékes körök« csudálatos némasága enged sejtenünk? Hogy elosszák köztünk igazságos arányban azt a két milliót, amit részünkre jóltevő emberek könyörülete összehordott. Hogy kimutassák hiteles adatokban, megcáfolhatatlan számokban: minő kötelességei támadtak irányunkban a kormánynak.
Mit ér ez a gyarló számok koldus seregéből álló kimutatás? Megnézik, nem nézik, így is, úgy is eldobják s ellátnak tanáccsal, olcsó jótanáccsal, hogy milyen úton-módon lesz segítségünkre őseink erénye, a takarékosság.
Vagy nem ilyenforma következtetésre jutunk a kormánynak rejtett szándokáról, ha azt tapasztaljuk, amit tapasztalunk? Hogy a kárbecslésen túl a királyi biztos és tanácsosai egyetlen lépést sem tettek eddig, mely a jövőre szólna, melynek irányából, akárha merészül, következtetést lehetne vonni jövendő dolgokra.
A jövendő dolgok sorsunkat képezik. Ismerni akarjuk e sors készítőit. Tudni kívánjuk, hogy jót, rosszat várjunk-e attól a kezektől ! melyeknek hatalmát ismerjük csak eddig, jóltevéseit még nem. Vajon meg van-e hát az akarat, vagy a lehetőség, hogy rossz helyzetünket jobb irányba lökjék?
Hogy mi ezt nem tudjuk, maga a puszta tény elmehet szemrehányás számában. !
S azért akarunk örülni a Tisza folyam lassú apadásán, szivattyútelepek szörnyű fiaskóján. Kedvező véletlen, hogy »mindennél fontosabb« becslést az idők járása félbe szakította. Legalább meglátjuk, hogy a kemény napi munkától egy ideig megkímélt tanácsosok fejében az üres órákban születnek-e újabb gondolatok. Kívánja-e tőlük, kinek ! melléje adattak, hogy eszméket teremtsenek, tisztükhöz méltókat. !
Bevárjuk a végét. Annál több reménnyel, mert e mai napság, bárhogy kutassak is, nem született egyetlen idea, alapul, kezdetül annak a munkának, melynek sokat, nagyon sokat ígérő neve: városalkotás. Ideje lesz már, hogy az intéző fők egyik-másik gondolata napvilágot lásson. Hadd bírálja a kíváncsi közönség annak az értékét, mire számíthatunk.
Hadd becsüljük most mi az uralkodó eszmék, őszinte szándokok – cél nélkül titkolt – valódi értékét.
Aztán ismét becsülhet a nemes tanács rombadőlt házakat, törött bútorokat.
Azután – meglehet – becsülhetjük egymást is.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi