Szászváros, sept. 7-kén.

Full text search

Szászváros, sept. 7-kén.
Belügyminister parancsára épen működik a honvédeket egybeiró bizottmány. Sok helytt roszlelkű izgatások hintetnek az oláhok közé. A szék részéről még mind szolgáltatják most is a közelebbi törvényczikk által rótt ujonczokat. Az oláh távolról se higye, hogy mi igazságtalan hatalmat akarunk magunkhoz ragadni, s meg kell velök közvetőleg papjaik által értetni, mit a pesti lapokból csak ők nem olvasnak. Ha megismertettük őket alaposan nemzeti dicsőségünkkel, lehetetlen, hogy hozzánk ne közeledjenek.
Toborzás is volt városunkon, fölcsapott 21 egyén; szász vagy oláh közöttök nem volt. Kevés szám, s nálunk ezen méltán csudálkozhatik az, ki a tömérdek járdatapodó urficskákat a boltok előtt szivarozva ujságok után leskedlőni látja. Déván csaknem 200 felcsapott önkénytes van. Felelevenült arczú legény mindenik; csak posztó ruha nincs, pedig itt az idő hideg őszre jár, s a bolygó zsidó már Szebenben él vidékén dúl, s a maga előtt kibocsátott cholera székvárosunkban is mutatja teljhatalmú uraságát. A kormányszék megengedte városunkba az olly rég perelt második gyógyszertár ideiglenes kinyithatását.
Még várunk egy ezredbeli székelységet, kik a kevesektől ismert dicső pályát futandók.
Az elhirült székelyföldön rohan a legénység Kossuth-lovasnak. Udvarhelyt 300-at kell állítani, s kapitányuk Pálfi F. azt mondá, hogy már ezernél több jelentette magát. Éljenek!
A szászok itt Jellasichot éltetik, s a bitóvirág Unverrichtnek adakozásokat gyűjtenek más szászszékek példájára.
Egy szép hölgy e város magyar ajkú lelkes nőjeitől 264 frtot gyüjtött a honvédek fejérruhaneműire. Illy nők megértik aztán, mi az, midőn a férj oldalok mellett boldog lehetne, de kardot köt, s elvérzeni csatára megy.
Brúz Lajos.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi