Horvátországból.

Full text search

275Horvátországból.
Horvátországból a Közlöny azon érdekes tudósítást közli, miszerint augustus utósó napjaiban egy horvát küldöttség volt Bécsben, az ex-bán ellen panaszt emelni, mind ő felségénél, mind Ferencz Károly főhg és Zsófia főherczegasszonynál. Utóbbiaknak saját kivánatukra, a küldöttség egy emlékiratot adott át. Ő fölsége biztosította a küldöttséget, miszerint az ügy nem sokára jobb fordulatot veend. Latour azonban folyvást küldözget hadi szereket Horvátországba. Aug. 30-kán is 16 darab ágyú ment oda Grätzbő. Jellasich, mint Latour tábornoka f. h. 14-én szándékozik a háborút Magyarország ellen megkezdeni, 11 zászlóalj határőrrel, mellyek közt 4 begyakorlott, 7 pedig ujoncz. –
Reichenzer nevű mézeskalácsos statárium elé állíttatott mivel egy magar bankjegyet elfogadott.
Fiuménak august 31-én a horvátok által lett megszállásáról minő jelentést tett az ottani kormányzó belügyministeriumunkhoz, a hivatalos rovatban olvasható. Mi e helytt a „Wiener Zeitung” osztrák kormánylapból is kivánunk némelly e tárgyra vonatkozó curiosumokat kiemelni.
A nevezett németlap september 5-kei száma külön rovat alá helyezi Magyarországot, külön pedig Fiumét, már mint Osterreichisches Küstenlandot; ez az egik curiosum, hogy ezen mi tengerpartunk hogyan változhatott egszerre osztrák birtokká! még különösebb az, hogy ugyanezen czikk tartalma szerint Bunyevácz Zágráb megyei alispán nem Austria számára, hanm ő felségének a horvát királynak nevében foglalta el Fiumét. De a mi legkülönösebb, az, hogy b. Jellasichnak kormánylapja az Agremer sem a horvát királyt, sem Austriát nem említi e foglalásnál. És igy azt Bunyevácz alispán úr aligha nem maga merényletére tevé, mi annál is inkább hihető, mert megbizott emberei még csak meghatalmazást sem tudtak felmutatni.
Valóban különös dolgok történnek most már a nap alatt.
Közel nyolcz százada, hogy a horvátnak külön királya nincs, hanem azt uralja, ki mint magyar király az ország integritásának fntartására a nép szeme láttára isten szabad ege alatt esküszik, s a ki mint fel kent magyar király azonnal a kapcsolt országoknak is királya egyszersmind. Mi még eddig semmi diplomaticai egyezkedésről nem vagyunk értesítve, minélfogva e két ország külön királyokat uralna. Sőt maga b. Jellasich is még minden manifestumában kimondá azt, hogy ők a magyar koronától elszakadni nem akarnak; annál meglepőbb tehát, hogy a zágrábi alispán egy diplomaticailag magyar birtokot elfoglal, és még ennél is meglepőbb az, hogy az osztrák lap a horvát király nevében a magyaroktól átvett ezen birtokon rögtön austriai territoriummá kerszteli. No ez ugyan könnyű módja az awquisitiónak! Illyen diplomaticai eljárást világ teremtése óta nem mutathat fel a historia.
Látjátok horvát testvéreink, mig mi veszekszünk egymás között, jő egy harmadik hatalom, az osztrák kormánynak hivatalos közlönye, és nem tudni, kinek parancsára, saját országának tulajdonítja azt, a min mi testvérek veszekedtünk. Igy van ez az aldunai csatázásunkkal is, mi ráczot, ő minket pusztít, és a szomszédban Mephistoként mosolyog az ármányos camarilla, hogy sikerült egymás ellen ingerelni bennünket, s hogy mig mi erőnket ekként fogyasztjuk, annál könnyebbben martalékául esünk gonosz fortélyának.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi