A PÉNZÜGYMINISTER JELENTÉSÉNEK KIVONATA.

Full text search

A PÉNZÜGYMINISTER JELENTÉSÉNEK KIVONATA.
Törvényjavaslat az 1849-ki adókulcsról. (Folyt.)
18. §. Keresetadó alá tartozik a jövedelemnek és keresetnek minden neme, melly föld vagy házadó czím alatt nem jött adó alá. Tehát
Harmadik fejezet. Keresetadó.
a) Fekvő birtoknál a földmívelést, ahhoz számított marhatartást, és a házbért vagy lakást kivéve, minden más javadalom, például kocsmáltatás, sör- és pálinkafőzés, malomjövedelem, híd- s révvám, vásárjog stb.
b) Minden személyhez kötött jövedelem, minők: tisztviselői fizetés, szolgálati bér, nyugdíjak, évpénzek, s általában bár minemű, szolgálathoz, munkához s alkalmazáshoz kötött s meghatározott díj, bér s javadalom.
c) Kikölcsönzött tőkék kamatjai.
d) Bárminemű haszonbérlet, a házadó alá esőt kivéve.
e) Ugy az értelmi, mint kézimunkának és keresetnek minden nemei, tehát tudományos szakgyakorlat, nevelés, irodalmi pálya, művészet, kereskedés, műipar, szállítmányozás, kézimunka.
19. §. A keresetadó alól kivétetnek a fejedelem és nádor részére határozott országos díjak, az álladalomnak minden javai s javadalmai (mint mellyek természetöknél fogva semminemű adó alá nem jöhetnek); valamint szintugy a katonáknak fegyveres szolgálatért járó rendes fizetéseik.
20. §. A keresetadó kivetésének általános szabálykulcsa az: hogy a tiszta jövedelemnek 6%-je vétetik fel adó gyanánt, ennek meghatározásban azonban következő vezérelvek szolgálnak szabályúl.
21. §. A 18. §. a) pontja alá tartozó jövedelmek tanúvallomás, oklevelek s egyéb bizonyitmányok nyomán kivilágosíttatván 6%-jök adóul vétetik fel.
22. §. Ugyanazon szakasz b) pontjára nézve határoztatik: hogy a kik meghatározott fizetést s bért húznak, minők a tisztviselők, szolgák, segédek, nyugdíjasok, évpénezesek stb. kiknek e szerint jövedelmök egészen tudva van, a kereseti aót következő arányban fizetendik.
a) Kik pénzbei fizetéseik mellett ingyen lakást és élelmet vagy élelmi járulékot is kapnak, egész pénzbeli jövedelmöknek 6%-jét adóúl fizetendik.
b) Kik fizetésök mellett csak egyikkel vagy másikkal, t.i. élelemmel vagy lakással vannak ellátva, pénzbeli jövedelmöknek három negyedrészétől fogják a 6% adót fizetni.
c)?Kik fizetésök mellett sem egikkel, sem másikkal nem birnak, pénzbeli jövedelmeknek felétől fognak hasonló mértékben adózni.
23. §. A kiköclsönzött tőkék kamatjai következőleg adóztatnak meg: senkinek adósságai nem kutattatnak, s a föld, ház, és keresetadónak kivetésénél az adósságtekintetbe nem vétetik, hanem az adós, ki a föld-, ház- és jövedelmi adót megfizette, ezennel feljogosíttatik ezen adózó vagyonát terhelő adósságai kamatjának 6%-jét, mint általa hitelezője helyett fizetett kereseti adót hitelezőjének kamatfizetésnél vagy tőkelerovásnál beszámítani. A váltóhitelezések megadóztatásáról külön törvény intézkedik.
24. §. Haszonbérletekre nézve rendeltetik: a haszonbértszedő – a mennyiben haszonbérbe adott vagyonától, föld, ház- vagy keresetadót nem fizetett, annak mint tiszta jövedelemnek 6%-jével adózik; – a haszonbért adó pedig, a haszonbérül fizetni kellett öszvegnek felétől, mint tiszta jövedelemnek tekintettől 6%-tet adózik.
25. §. Kereskedőknél, minden egyes kereskedőnek egész évi eladási forgalma, t.i. mennyi értékű árút ad el egy éven át, köztudomásra alapított felbecslés által evaluáltatik, s ez tőkének tekintetvén, annak 6%-je tiszta jövedeleműl vétetik, s ebből ismét 6% adóul számíttatik. Ha a forgalmi tőkeérték meghatározásában a kereskedő magát terheltetve érezné, szabadságában áll igazságos evaluatio végett könyveit előmutatni, de arra nem kényszeríttethetik.
26. §. A gyárosok kereseti adója a kereskedőkével hasonló módon vétetik fel, valamint szintugy az ollyan orvosok, gyógyszerészek, ügyvédek, mérnökök, tanitók, nevelők, s illy intézetek vállalkozói, irók, müvészek is, kik vagy a mennyiben nem bizonyos meghatározott jövedelmet húznak, évi keresetüknek felbecslendő értékétől 6%-et adóznak.
27. §. Kézmüvesek lakásuk s mesterségűzésük helye szerint osztályoztatnak, s e tekintetben szintazon négy osztály állapíttatik meg, melly a házadóra nézve fentebb a 14. §-ban ki van jelölve. Melly osztályzat szerint:
az 1-ső osztályban t.i. Pestre egy-egy kézmüves után, ki legény nélkül, de saját kezére, vagy magára a mesterre, ha legénynyel dolgozik – általában 8 frt kereseti adó vettetik.
a 2-ik osztályban 6 ft.
a 3-ikban 4 ft.
a 4-ikben 2 ft.
Ezenkivül a legényekkel dolgozók minden egyes legénytől felényire, vagyis az első osztályban 4, a másodikban 3, a harmadikban 2, a negedikben egy forint kereseti adóra taxáltatnak a rónok összeirása alkalmával.
28. §. Munkások és napszámosok, kik állandóul alkalmazva nincsenek s bizonytalan keresetű napszámból élnek, évenkinti keresetadóul, 1–3 napi munkabér értékével rovatnak meg; hasonlóképen négy osztály szerint és pedig
az első osztályban 2 ft.
a másodikban 1 ft.
a harmadikban – 30 kr.
a negyedikben – 15 kr. számittatván a rónok összeirásakor személyenkinti adókulcsúl.
A négy osztályzat szintazon módon különböztetik meg, mint ez a 14-ik szakaszban a házadóra, a 27-ikben pedig a kézművesekre nézve megállapittatott.
29. §. A keresetnek minden egyéb módjai s nemeiből élőknél, vagy ezekből is élőknél, minők: fuvarosok, hajósok, személy- és áruszállító társaságok, alkuszok, vontatók, halászok sb. évi lehető tiszta jövedelmök értéke becsültetik meg, s ebből 6% adóba számíttatik.
30. §. A kézmüvesek és legényeik nem különben a munkások és napszámosok, a rónoki összeirás alkalmával minden községben számszerint összeiratván, s a kézmüvesek s legényeik kereseti adója az osztályzati kulcs szerint külön összegben? a munkásoké s napszámosoké pedig szintugy külön összegben községenkint megállapíttatván, az egyénenkinti felosztásnál alosztályzati különbségek tétethetnek, de ezeknek adójuk, más tárgyakra, s más személyekre át nem vitethetik.
31. §. Ezeket kivéve, minden más keresetadó az egényi kivetésnél is akként lesz kivetendő, miként a rónok szintugy egyénenkint összeirta.
32. §. Mindenkinek személyéhez kötött keresetadója lakása helyén, vagy ha ez az roszágon kivül van, birtokszékhelyén iratik össze; ha pedig egy vagy más egyén mint országos tisztviselő lakik kivül az országon, az illyenek fizetése utáni keresetadóját a pénzügyministerium fogja kivetni s behajtani.
Negyedik fejezet. Személyadó.
33. §. Minden, a ki a fentebbiek szerint egy, vagy többféle 274vagyoni adót fizet, s csak azok, kik illy adót fizetnek, a föld-, ház- és keresetadón kivül, összes vagyoni adójuknak egy tizedrészét még személyadó gyanánt fizetendik.
34. §. Kivétetnek a személyadó alól a fejedelmen és nádoron kivül, még a valóságos katonák, fegyveres szolgálatért járó fizetményeik után, mikint már a keresetadónál is kivétettek; de a hadügyministerium bármelly központi avvagy vidéki szakaihoz tartozó közigazgatási katonahivatalok, például maga a hadügyminister, hadügyi statustitkár, osztályfőnökök, tanácsnokok, titkárok, hadibiztosok, irodai személyzet stb. ezen hivatalik után kapott jövedelmeiktől, ugy a keresti mint személyadót fizetni tartoznak.
35. §. A személyadóra nézve semminemü összeirás nem történik, mivel ezt a más nemű adók összeirásának összege már magában meghatározza.
Ötödik fejezet. Távollevők adója.
36. § Az országból távollevők (absentisták) t.i. kik rendes lakásukat külföldön tartják, vagy állandó lakásuk külföldön ne legyen bár, de évenkint Magyaroszágban s a kapcsolt országokban és részekben hat hónapot nem töltenek, azon mennyiséget, melly az adóból (ugy a direct mint a mellékadókat ide értve) mind személyeikre mind vagyonaikra kivettetik, kétszeresen tartoznak fizetni.
37. §. Ennek meghatározása végett, a rónok minden olly birtokosra nézve, ki az összeirás alatti községekben nem lakik, az összeirás alkalmával megtudja, ha valljon nem tartózkodik-e külföldön? – s külföldöni tartózkodásáról meggyőződvén, távolléte adóját külön jegyzékbe teendi, fenmaradván az érdeklett személynek azon joga, hogy az ellenkezőt, alispáni hiteles bizonyitványnyal igazolhassa; de ezen igazolásnál a honbani lakásnak csak azon időszaka jöhet tekintetbe, melly ugyanazon évben a rónoki összeirást megelőzta.
38. §. Kivételnek mindazáltal a távolléti adó alól a következők:
a) kik életök 19-ik évekig iskolai tanullásért tartózkodnak külföldön.
b) Kik tapasztalatszerzés végett utaznak külföldön. Illy utazásra azonban akár, egyszerre akár ismételve tétessék, összesen két évi időszaknál töb nem fordíttathatik a nélkü, hogy az illető egyé távolléte adó alá esnék.
c) Kik mint országos hivatalnokok, ezen minőségükben vgy kormányi külön megbizás következtében tartózkodnak külföldön.
39. §. Mindezen adónemek kivetési s behajtási módjáról külön törvény intézkedik.
Törvényhatóságok háziadója.
40. §. A törvényhatóságok házi adójának kivetési s behajtási módjáról külön törvény intézkedik.
41. §. A törvényhatóságok minden házi szükségeinek készpénzre számitva kell a háziadó rovataiba felvétetni. Ide értetnek a közmunkák is, mellyek szintugy készpénzben kivettetvén, a törvényhatóságok által fogadandó munkások által fognak teljesíttetni.
42. §. A törvényhatóság háziadójához mindenki tartozik járulni, a ki azon törvényhatóságban föld-, ház-, kereseti és személyadót fizet, és pedig azon arányban, mint azt, a törvényhatóságnak a belügyminister átlal helybenhagyott költségvetése nomán a pénzügyminister által helybenhagyott költségvetése nyomán a pénzügyminister annak megállapitásával elhatározandja, hogy minden forint országos adó után háziadó gyanánt hány kr. fizettessék.
Községi adó. 43. §. A ki országos és háziadót fizet, a községi adóhoz isjárulni tartozik.
44. §. Ennek arányát a község által készítendő, s a törvényhatóság által, a belügyminister helyben hagyása mellett megállapítandó költségvetés nyomán, szintugy mint a házi adót, toldalék-krokban fogja a kivetési törvény szerint a pénzügyminister meghatározni.
(Folyt. köv.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi