b) A hadügyminisztériumnak, a krasznamegyei horvát foglyok ügyében:

Full text search

b) A hadügyminisztériumnak, a krasznamegyei horvát foglyok ügyében:
A hadügyminisztérium márc. 10-én áttette a Bizottmányhoz Kraszna megye feliratát, amelyben az a horvát hadifoglyok odavitele által történt »szerfeletti terhelésüket« panaszolta és orvoslást kért. A minisztérium a maga részéről azt javasolta, hogy a foglyok tegyenek esküt arra, hogy nem harcolnak Magyarország ellen és azután bocsássák őket haza. A Bizottmány nem értett egyet a javaslattal és az alábbi választ adta:
Folyó hó 10-én 1280/B szám alatt a Kraszna megyében elszállásolt horvát foglyoknak máshova leendő szállásolása tárgyában tett felterjesztésére s illetőleg javaslatára a ministerségnek válaszoltatik: miszerint az orsz. honv. bizottmány nem látja jónak s czélszerűnek a horvát foglyok szabadonbocsáttatását, mert ezek eskületétel után is ellenünk fegyvert fogni kényszeríttethetnek. Minek folytán, a honv. bizottmány akként rendelkezett, hogy Kraszna megye tartson meg 200 foglyot, a többiek Közép-Szolnok megyében – Sibón, Hadadon, s több magyar helységekben, osztassanak szét, figyelmeztetvén a megyéket, úgy Kraszna, mint Közép Szolnok megyéket, hogy a most bekövetkező tavaszi munkák alkalmával igyekezzen a foglyokat magánosok közt felosztani dologra, melly intézkedés annál valóbbszínű sikert igér, mivel jelenben az úrbéri tartozások megszüntével a munka igen keresett czikk. Természetes, hogy ennek illő ellátás és díjjazás föltétele alatt kell történni.*
A kérdés előzményeire l. a 65/d., 136/c. és 327. sz. aktákat, 126., 262. és 583. l.
Melly értelembeni rendelést tenni s Kraszna, Közép Szolnok megyéket értesíteni szíveskedjék.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3169.
Mellette a hadügyminisztérium fentismertetett átirata, mellékelve hozzá Kraszna megyének Szilágysomlyón március 1-én kelt s a hadügyminiszterhez intézett kérelme.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi