SZÁLLÁS, ÉLELMEZÉS

Full text search

SZÁLLÁS, ÉLELMEZÉS
Az erdőmunkások szállásról, élelemről többnyire maguk gondoskodtak. Ha nem tudtak hazajárni, a munkahely közelében ütöttek tanyát. Elvétve fordult elő, hogy idegen falu közelében meghúzódtak bérelt szobában, nyári konyhában, cselédházban, esetleg istállóban; szalmával ágyaztak be (É. Kovács L. 1976: 144). Nyáron rövidebb munkán, jó időben néha csak ágyhelyet, fészert készítettek, a favágók gallyakból, a cserhántók kéregből, s ezeket lombbal fedték (Jósvai G. 1976: 163). Jóval gyakoribb volt a kaliba, kalyiba, koliba néven emlegetett kunyhó, amit a helyszínen található anyagokból készítettek, magukkal legfeljebb pokrócot vittek takarónak. Az erdőbeli kunyhó patak és a munkatér közelében, lehetőleg szélcsendes, védett helyen állt; a kisebbet, egyszerűbbet közösen kb. fél nap alatt állították össze. Mérete attól függött, hány személynek szánták. Egy főre átlagosan 1 m széles és majdnem 2 m hosszú fekvőhelyet számítottak. A legkisebb 2 személyes kunyhó 4 m hosszú, 3 m széles és 2 m magas volt átlagosan; gyakoribb volt a 4 személyes, ritkább a 6–8 vagy még több személynek szóló kalyiba. A kunyhó lehetett ágasfás-szelemenjármos, téglalap vagy kör alakú. Enyhe időben a tűz inkább kint, hidegben pedig bent a kunyhó közepén égett, felette helyezkedett el a füstnyílás. A tüzet lehetőleg dorongfák zárták el a fekvőhelyektől, melyek között szintén hasonló válaszfalak (hasábfák) voltak. Bent a sarokban vagy kis polcokon tartották a holmikat, a szerszámok azonban a vityilló mögött hevertek. A kunyhó alapját sekély mélységig ki is áshatták, a fekvőhelyekre lombot, harasztot, forgácsot, esetleg mohát terítettek. A kunyhók fala vastagabb dorongokból, egyes esetekben dongákból állt, szorosan egymás mellé rakva, esetenként be is lécelték; eső ellen oldalát lombbal, gallyal, kéreggel fedték; hidegben a kb. 20 cm-es levélrétegre még 20–25 cm-es földréteget is terítettek. Bár a tüzet állandóan táplálták, lábuk vagy a kör alakú kunyhóban az egyik oldaluk melegedett, másutt viszont fáztak. Ha sürgős munka miatt a fuvarosok kint aludtak az erdőn, ők is készítettek maguknak kunyhót, lovaiknak fészert (Varga D. 1970: 47–48; Matusz G. 1971: 20; É. Kovács L. 1976: 144, 148; Jósvai G. 1976: 163; Garda D. 2091979: 143; Petercsák T. 1986: 132; Paládi-Kovács A. 1988: 110–111, 125, 131–134; Gazda J. 1993: 312).
1945 után az üzemi keretek közé került munkásokat olykor tömegszállásokon helyezték el, nagyobb létszám esetén munkásszállásokat, barakkokat építettek számukra a legszükségesebb tárgyakkal berendezve (vaságy, szalmazsák, lepedő, mosdó, fafűtéses vaskályha, lámpa stb.). A távol dolgozó kis csoportok azonban továbbra is kunyhóban, esetleg közeli falusi házakban laktak (Matusz G. 1971: 20).
Az otthoni és a munkahelyi napi étrend, valamint a nyersen fogyasztott és a főtt ételek váltakozása is a munkahely távolságának és a munka időtartamának függvénye volt. A közvetlen közelbe naponta kijáró erdőhorvátiak például lehetőleg otthon reggeliztek és vacsoráztak, az utóbbi esetben főttet; a szokásos sült szalonnát viszont ebédre fogyasztották (Jósvai G. 1976: 161). A bodonyiak sötéttel indultak, világosra kiérve azonnal tüzet gyújtottak, megkezdték a fadöntést, s amikor alkalmas volt a tűz, a munkát félbeszakítva szalonnáztak; tarisznyában vitték a kenyeret, szalonnát, vöröshagymát; estére otthon ettek főttet (Fejes K. 1986: 10). Az erdőben lakó, kisebb távolságban dolgozó gömöri cserhántók, talp- és bányafafaragók unos-untalan szalonnát sütöttek, de szerdán és esetleg csütörtökön is asszonyaik hazulról kivitt főztjét ették (É. Kovács L. 1976: 148–149; Paládi-Kovács A. 1988: 110–111). A távolabb dolgozó favágók, botolók egyheti élelmet vittek magukkal, kint sütöttek reggelenként és főztek vacsorára, az ebéd azonos lehetett a reggelivel, de jobban szerették az előző esti, felmelegített főttet. Egymás közt megbeszélve vittek edényeket (bográcsot vagy fazekat, lábast vagy serpenyőt stb.), ki-ki saját evőeszközét (kanalát, bicskáját), szállítható vagy a helyszínen megvásárolható ennivalót, illetve nyersanyagot és fűszert (kenyeret, lisztet, szalonnát, hagymát, sót-paprikát, burgonyát, babot, kukoricakását, laskát, túrót, ritkábban füstölt sonkát, kolbászt stb.); ezekből többnyire levesfélék készültek. Az eléggé egyhangú étkezést változatosabbá tehette az erdőben talált gomba, a titokban „szerzett” vadhús és több más, például faluban vásárolt tej, hús stb.; esetleg fakanalat, szakajtót adtak érte cserébe (Jósvai G. 1976: 161). A csoportban nem mindenki főzött külön-külön, 2–3–4 pajtás összeállt. A napos szakács 11 óra körül vagy alkonyattájt abbahagyta a munkát, megfőzött, s enni hívta társait.
A gyergyóremetei napi étrend eltért az anyaországitól: a munkások 4-kor keltek, már reggelire, de legalább vacsorára főttet ettek; ott is 2–4 fő főzött váltogatva; az étrendben nagy szerepet játszott a puliszka és a túró, de megvolt a szalonna, burgonya és a laska is (Garda D. 1979: 143).
Ha a helyszínen nem volt iható víz, közelre magukkal vittek vagy falusi kútból, még gyakrabban közeli patakból, forrásból merítették, szükség esetén a nyírfakéreg nedvét, a viricset csapolták le külön edénybe (Fejes K. 1986: 9). A vizet rendszerint a csapat legfiatalabb tagjai, közös főzéshez pedig maguk a szakácsok hordták. A folyadékot faluközelben pótolta a tea, tej, utóbb a kávé is. Reggel éhomra pálinkát is ittak, de napközben tartózkodtak minden szesztől.
1945 után a fa- és fűrésztelepeken üzemi étkeztetés folyt, de kint az erdőn a munkások továbbra is magukat élelmezték. Gyakoribbá vált a füstölt hús és a kávé, a szalonna népszerűsége töretlen maradt (Varga D. 1970: 48).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me