HALOTTI TOR

Full text search

564HALOTTI TOR
A temetést követő közös étkezés menüje a 18–20. századi magyar parasztkultúrában két különböző rendszer szerint szerveződött. Az egyikből hiányoztak a főtt ételek, itt kenyeret, kalácsot, bort és pálinkát kínáltak. A másik minta egy vagy több főtt ételből állt, ugyancsak itallal. A 18. század derekán hódmezővásárhelyi asszony üsző levágását rendelte temetésére, gazdák ugyanott hasonló végrendelkezést később is tettek. A tor ételei Hódmezővásárhelyen a 19. század derekán siflileves (húsleves tésztával), zsíros torkása és paprikás hús voltak. Az alkalomra vagy marhát vagy három-négy juhot vágtak. Az ilyen tor gazdagnál-szegénynél általános maradt az első világháborúig. Hozzá a századfordulón kalács és túróslepény is tartozott. Itt a toron a halottnak ugyanúgy terítettek, mint a vendégeknek, tányérjába ételt tettek, poharába bort töltöttek (Nagy V. 1981: 149). A húsos étkezésnél sokkal ritkább a Nógrád megyei Őrhalomból és környékéről ismert, böjtös ünnepi étrendnek megfelelő halotti toros menü, mézespálinka, savanyú bableves, mákos csík, bor ételekkel, amit húsos vendéglátás csak az 1940-es évektől kezdve váltott fel (Bakó F. 1977: 110). A halottkultusz történetéből mind a három étrendtípus magyarázható, egyik sem mondható a többinél régebbinek. A temetésen részt vevők széles körű vendéglátása, ahol fennmaradt, az 1970-es évektől került át magánházaktól vendéglőbe.
A halotti tor ételei a már szokásos ételekből kerültek ki, ez az étkezés nem az újítások bemutatásának alkalma.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me