FŰSZERHASZNÁLAT, CUKOR

Full text search

FŰSZERHASZNÁLAT, CUKOR
A legfontosabb fűszer a só. Szállítását a hazai bányákból az ország minden részébe már a középkorban kitűnően megszervezték. A kősót a parasztháztartásban nagy famozsárban törték, kézimalmon őrölték. Az erdélyi sós források és sós patakok vizét a modern környezetszennyezést megelőzően használták ételkészítéshez (Hála J. 1992). Sóból a főzés mellett komoly mennyiségre volt szükség a hús, szalonna, hal, káposzta, répa és uborka tartósításához is. Európai gazdaságtörténeti számítások szerint a késő középkorban és kora újkorban az évi fejenkénti sófogyasztás 10 kg körül volt, ami a házi tartósítás elmaradásával csaknem a felére csökkent (Mauruschat, H. H. 1975: 64).
Hagyományos hazai növényi fűszerek a parasztkonyhán a borsikafű (borsfű, csombor, hurkafű), kakukkfű, kapor, majoránna, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vasfű (Verbena officialis L.), zeller és zsálya levele; a sáfrány virágbibéje, a komló virága (kenyér erjesztőanyagához); a kömény, a kapor magtermése. Ezeket konyhakertben nevelték, a vadon termőket gyűjtögették. A 17. század végén Erdélybe települt örmények leszármazottai – táplálkozásuk sajátos vonásaként – a borsmenta (Mentha piperita L.) erős aromájú levelét fűszerként használták – ez nyugaton a brit konyha jellegzetessége volt. A hazai fűszernövényekhez csatlakozott a 18. századtól a paprika.
Az import fűszerek közül a parasztok biztosan használták a 19. század előtt kis mértékben a feketeborsot, cukrot, gyömbért, a múlt században a babérlevelet, fahéjat, szegfűszeget, az Európában a 17. században divatba jött szegfűborsot és a szerecsendiót.
A korábban a társadalom minden rétegében használatos hazai növényi fűszerek az újkorban egyrészt paraszti használatba szorultak vissza, másrészt az innen is kiszorult levélfűszerek rendszeres használatban maradtak Erdélyben (csombor, tárkony).
A sáfrány a középkor óta spanyol exportcikk, minőségi termékkel innen látták el az egész kontinenst. A spanyol sáfrány tartósan a legdrágább fűszer volt. Több európai ország is szaporította, Magyarországon a 16. század első felétől Trencsén és Nyitra vármegyében sáfrányos kertekben nagyban termesztették. Sokfelé másutt kicsiben nevelték, de importálták is. Használata az első világháborúval szűnt meg, addig Magyarország évi 88 q spanyol sáfrányt hozott be. Íze mellett sárga festékanyagát is nagyra becsülték. A parasztkonyhán szűrt húslevesbe és kalácstésztába tették.
A keleti fűszereket nagyon erőteljesen használták a kora újkori hazai szakácskönyvek csakúgy, mint Európa-szerte a szakácsművészet. A legközönségesebb, viszonylag legolcsóbb és legfontosabb keleti fűszer a bors. Európai gazdaságtörténeti számítások szerint az ellátás a kontinensen borsból a következő évi fejenkénti fogyasztást engedte meg, 1500: 20–25 gramm, 1600: 17–21 gramm, 1800: 16–18 gramm (Mauruschat, H. H. 1975: 176). A legfontosabb hazai behozatali ponton, Velencéből Pozsonynál beérkezett bors az 1457–58. pénzügyi évben 24–28 gramm éves átlagfogyasztás alapját biztosította (Pach Zs. P. 1986: 7). A magyarországi jelenlegi fogyasztás nincs közölve, Németországban 64 gramm. A hazai kiskereskedelmi forgalomban a csomagolás egysége 50 534gramm. Kontinensszerte megválaszolatlan az a kérdés, hogy a fogyasztásban a késő középkorban-kora újkorban a parasztok részt vettek-e és mennyire. A borsos étel köznapokon a társadalmi középrétegek státusszimbóluma nálunk a 16. században. 1585-ben a csepregi mezővárosi tanács úgy rendelkezett, hogy az iskolamester a prédikátor asztalánál étkezzék. Háromfogásos étkezésekre jogosult, amelyek mibenlétét nem írták elő, azt a kikötést azonban igen, hogy az egyik tál ételnek „borsos köll lenni” (Bárczi G. 1966: 198–199). Két státusszimbólumot összekapcsolva a főúri udvarban szolgáló és étkező középrétegbelieknek a jellegadóan borsos ételeket (borsporral, tisztaborssal) baromfival készítették köznapon (noha a korszakban ezek marhahússal is ismeretesek). Számukra a Nádasdy-udvarban 1553-ban a húsos étkezések felén, a Thurzó-udvarban 1603-ban az ebédek kilencven százalékán volt ilyen fogás. Főúri udvarban konyhai
alkalmazott volt a borsoló, aki a többi fűszert is kezelte. A céhlakomákra előírt ünnepi ételek közt még a 18. század elején is kiemelték a bors használatát (1700 Léva, gombkötők; 1712–1713 Debrecen, gombkötők és fésűsök). Mindebből arra következtethetünk, hogy a 18. század derekáig a parasztoknál bors aligha volt a köznapi ételkészítés fűszere. Az ünnepi alkalom más, arra nyilván módos falusi parasztháztartás is beszerezhette, ha mezőgazdasági foglalkozású városi szegénység rendelkezett ilyen esetre keleti fűszerrel.
1631-ben Marosvásárhelyen, miután az utcán összeszólalkoztak és összeverekedtek, két asszony perre ment. Az erkölcsi vesztes egy cséplőember felesége, aki míg az ura dolgozott, katonákkal szűrte össze a levet, sőt ennél is rosszabbat tett, ugyanis kukrejtes pecsenyét, verminnel csirkét és nádmézes rizskását, a másik tanú megfogalmazása szerint gyömbéres rizskását főzött a katonáknak és semmi ilyet, hanem vízlevest a cséplésből hazatérő szegény urának (Vigh K. 1980: 106–108). Az előbbiek a legjobb ételek, amit az asszony készíthetett, az utolsó szerény kenyérpép pirított hagymával. A cukros tejbekását rizsből tehát gyömbérrel hintették meg. Ez a korabeli hazai szakácskönyvekben is így szokásos. A mára elavult, de a kora újkori konyhanyelvben általánosan használt kukrejt (< német Küchenkraut) szó konyhán használatos hazai levélfűszert (pl. zsálya vöröshagymával) jelentett.
A paprika fűszernövényként a Balkánról érkezett Magyarországra. A hazai termelés korai adatai az 1720-as évekből valók. 1750 körül olyan elterjedt, legalábbis Szeged, Kalocsa körzetében, hogy a falusi bíró és kántor járandóságába paprikaföld tartozott, Szegeden pedig a munkások kommencióba kaptak fűszerpaprikát. 1786-ban Szegeden paprikás hús nevű pörköltről hallunk (Bálint S. 1962; Tóth B. 1899). A paprika kezdetben kizárólag a köznép fűszere volt, sok ételükben az importált borsot helyettesíthette: „Török-bors, paprika, kerti-bors... Ezt kertekben termesztik, és a’ piros hosszú gyümöl-tseit a’ paraszt emberek porrá törik, és eledeleiket avval borsozzák” (Csapó J. 1775: 283–284). Tehették ezt annál inkább, mert ez időben a paprika mind csípős volt. A paprikafűszer társadalmi emelkedését a gulyáshús nemzeti ételként kezelése segítette. A reformkorra már a szakácsművészet is alkotott paprikás ételt (tejfölös paprikás csirke), ugyanakkor a paprikahasználat idehaza még mindig a parasztokat szimbolizálta. Nyugati határainkon túl viszont a magyarokat, ami megmaradt mindmáig. A fűszerpaprika használata a magyar nyelvterületen nem egységes. A 20. század közepéig alig használatos sokfelé a Székelyföldön, ahol barna színű az a kolbász, ami Magyarországon piros a paprikától. Legerőteljesebb a paprika használata az Alföldön.
535Annak ellenére, hogy a 18. század derekától rendelkezésre áll csípős hazai fűszer, a század végétől kezdődő sorozatos mezőgazdasági konjunktúrák előnyeit élvező parasztság valószínűleg erőteljesebben vásárolni kezdte a keleti fűszereket is, csípőset és nem csípőset egyaránt, aminek korábban pénzhiány szabott határt. A 19–20. században a parasztháztartásban nagy borsfelhasználással járt a disznóölés. Ott is, ahol a kolbász színét paprika határozta meg. Feketebors mellett kevesebb szegfűbors is használatos. A háztartások a borsról elnevezett famozsarakkal (böstörü, borstörő), köztük kis fűszertörő mozsarakkal voltak felszerelve (MNA VI. 353. térkép). A Mediterráneumból érkező babérlevél zöldségsavanyításhoz, főzéshez, továbbá a Dél-Dunántúlon nagyobb összefüggő területen, a Dél-Alföldön pedig szórványosan hurkafűszerként is használatos. Fahéjat (cimet), szegfűszeget elsősorban gyümölcsételekbe főztek, tört fahéj az 1910-ig sokfelé szokásos lakodalmi tejbekása fűszere cukorral együtt. Somogyban szegfűszeget főztek ünnepi húslevesbe. Nyugat-Dunántúltól Erdélyig a szegfűszeg szórványosan hurkafűszerként is használatos. Ugyanerre való e korszakban a gyömbér és húslevesbe; édes ételre már nem szokásos. A szerecsendió levesbe került.
Az újkori magyar paraszti fűszerhasználatnak mégis a hazai termésűekhez kapcsolódik mindkét, közép-európai környezetünkben sajátos vonása. Az egyik a paprika, a másik a sokféle hazai fűszer alkalmazásának hosszú fennmaradása. A paprikával Magyarország egyedülálló Közép-Európában, összehasonlítható terület Szerbia irányában található. Igaz, hogy a német nyelvterületen a kenyér- és kalácsfűszereket (Teuteberg, H.-J.–Wiegelmann, G. 1986: 203–215), a magyar nyelvterületen pedig a hurkafűszereket térképezték (MNA VI. 428. térkép), mégis kétségtelen, hogy Magyarország a Közép-Európa nagy délkeleti övezetében mutatkozó, sokféle régi hazai fűszert sokáig változatosan használó terület része. Ezen belül a 20. században a hurkafűszereknél jól elválik a majoránnát alkalmazó szűkebb Magyarország a helyében borsikafüvet (csombor) használó erdélyi központtól, mely terület ezúttal is az Alföld északi és keleti pereméig nyúlik. A 19. század végén a borsikafüvet (teleki bors) még Nyugat-Magyarországon is termelték, ugyancsak hurkába (hurkafű) tették (Kardos L. 1943: 151). Táji érvényű az észak-tiszántúli kapros véreshurka (tört kapormaggal, Ecsedi I. 1935: 78). Sajátos a rozmaringágacska ételbe főzése, akár a róla elnevezett mártásba (rozmaringos) a Nyugat-Dunántúlon, akár más ételbe szórványosan Erdélyig. Köménymagról elnevezett leves az egész nyelvterületen szokásos. A korábban felsorolt hazai levélfűszerekből leggyakoribb mégis a friss petrezselyemlevél ízesítőként alkalmazása. A régi hazai levélfűszerek legerőteljesebben az Alföldön fogyatkoztak meg.
Az emigráns magyarok közt a paprika a hazai konyha legfontosabb jelképe. A Paprikás Weiss nevű, óriási csomagküldő élelmiszerüzletház New Yorkban 1917-ben indult a mai tulajdonos nagyapjának vállalkozásaként. Ő még kosárral a karján járta a városban a magyar családokat, szóban vette fel a rendelést, elsősorban az édes fűszerpaprikára. Debreceni származásúnak mondta magát. Azt tartják, a céget mindig is elsősorban a honvágy éltette (Schuchat, M. 1971).
A fűszerek közt említettem a kora újkorban a cukrot. Az import nádcukrot (nádméz) akkor valóban a fűszerekkel együtt, borsos áron árusították. Az európai kontinensen a cukor orvosságként jelent meg a 10. században, és csak a 14. század folyamán lett a fűszerekkel együtt kezelt élvezeti cikk. A cukornádültetvények több lépcsős kiterjedése és végül a répacukorgyártás megindulása ellenére a cukor luxuscikk maradt a kontinensen 536csaknem 1900-ig. Az Európában rendelkezésre álló cukormennyiségből a 14. század első felében fejenként évi 20–25 gramm, a század végén 50–62,5 gramm, 1600 körül 222–286 gramm és végül 1800-ban 1–1,2 kg jutott volna egy-egy lakosra (Mauruschat, H. H. 1975: 64, 176). A tényleges fogyasztás azonban társadalmilag és területileg igen egyenetlen volt. Magyar vásárlónak egy font cukor 1600-ban egy sertés árába került. A „fehér nádméz” drágább volt a „feketénél” (kevésbé finomított barna cukor). A társadalmi középrétegnek szóló Tótfalusi-szakácskönyv édesített ételeihez 2:3 arányban ajánlott cukrot és mézet. Köztük húsételek is voltak. A kora újkori céhlakomákon a záró gyümölcsfogás előtti tejben főtt rizskása volt cukrozott étel, s lehetett ilyen a béles is. A 18. században már olyan mennyiségű gyarmati cukor érkezett Európába, hogy a kontinens azt nem is tudta mindig fogadni. Azért nem, mert a fogyasztás csak a felső társadalmi rétegek körében sűrűsödött. A köznép ebbe egyelőre csak a cukorkikötők (Közép-Európában Hamburg) közvetlen szomszédságában kapcsolódott be. A Mária Terézia alapította és csak 1824-ig működött fiumei nádcukorfinomítónak nem volt ilyen hatása. A 18. század végétől azonban a cukorfogyasztás jelentősen megnőtt Ausztria–Magyarországon (1800: 0,4 kg fő/év a Lajtán túl). 1768-ban Magyarország és a Bánság együttes fogyasztása még nem haladta meg Bécsét egyedül. A századvég új hazai szakácskönyvei, receptgyűjteményei mind cukros süteményekkel foglalkoznak. Mellettük ekkor bukkan fel a fagylalt, limonádé. A fogyasztást növelte a kávézás terjedése is. Végül 1831-ben megindult a répacukorgyártás Magyarországon. 1848 után a hazai fogyasztásban már csak a répacukor számottevő. Az iparág az 1860-as évektől exportképes, majd a 20. század elején éppen a cukorgyártás a legerősebb azon élelmiszeripari ágazatok sorában, amelyeknek a hazai malomipar világpiaci térvesztése során exportőrként fontos szerep jut. Ez a folyamat jelentősen leszorította a cukorárakat. A cukorfogyasztás a reformkortól máig a következőképpen alakult:
Cukorfogyasztás Magyarországon 1830–1985, év/fő/kg, háztartási cukorban
(Forrás: Kisbán E. 1987: 246)
1830/50
0,5
 
1911/14
8,04
1867
1
 
 
 
1868/70
1,17
 
1921/25
7,22
1871/75
1,69
 
1926/30
11,29
1876/80
1,87
 
1931/35
9,92
1881/85
2,34
 
1936/39
11,45
1886/90
2,48
 
 
 
1891/95
3,40
 
1960
27
1896/900
3,62
 
1970
34
1896/900
3,86
 
1980
38
1901/05
4,67
 
1985
35,3
1906/10
6,23
 
1989
40,5
A modern gyáripar állandó munkásainak körében az 1880-as években évi fejenként 10 kg körül járt a cukor átlagfogyasztása (Óbudai hajógyár). A parasztok közt rendszeres cukorfogyasztóként ebben az évtizedben csak a Sopron megyeieket emelték ki, ami egybevág azzal, hogy itt a lakodalmi kuglófot már bevezették. Ugyanitt azonban az átlagfogyasztás csak 4 kg a második világháború előestéjén.
537A paraszti cukorhasználatnak három fokozata figyelhető meg (Kisbán E. 1987). Ezek időhatárai az egyenlőtlen fejlődés következtében pár évvel, évtizeddel mind a paraszti rétegek, mind az egyes tájak tekintetében egymásba csúszhatnak. Az első szakaszban, amely visszanyúlik a kora újkorba, parasztok egészen nagy ünnepen cukrot tehettek – presztízs szemponttól is vezetve jól látható módon – tejbekására, fánkra, bélesre. Ezek cukrozásáról szólnak a 18. század végén kezdődő nyomtatott vőfélykönyvek szövegei és konkrét esetek egyaránt. A gyömbér kapcsán fent idézett marosvásárhelyi eset a szegény cséplőember feleségével nádmézes rizskását is említ 1631-ben, ami egyidejűleg parasztoknál is feltételezhető. A korai 19. századtól kezdve tudunk nagyünnepi cukrozott fánkról, forgácsfánkról, bélesről más forrásból is parasztoknál. E szakasz jelképe a nagyünnepi cukros tejbekása lehetne. Tulajdonképpen ugyanezt sütötték a kásás bélesbe. A cukorhasználat második fokozata akkor kezdődik, amikor cukorra alapozott új édes süteményt vezetnek be parasztünnepekre. Az első ilyen Nyugat-Dunántúlon a kuglóf. Legjellegzetesebb mégis a lakodalmi torta, amelynek diadalmenete az 1880-as évek végétől kezdődik. E szakasz jelképe a paraszti cukorluxus csúcsa (mert a cukor még mindig luxus számukra), az égetett cukorból készült korai grillázstorta. Erre az időszakra esett egyébként az ünnepi cukros kávé korai paraszti tálalása. A paraszti cukorfogyasztás új szakasza az első világháború után bontakozott ki. A hazai átlagfogyasztás 1900–1914 között 4 kg-ról 8 kg-ra nőtt, a két világháború között 10 kg körül ingadozott. Ebben már a parasztság is érezhetően részt vett. Megszaporodtak formában és gyakoriságban a cukros ünnepi ételek, megkezdődött a köznapi fogyasztás. Az 1920-as évek elején egymástól távoli vidékeken indult új cukros sütemények készítésének hulláma, elkezdődött a cukros lekvárfőzés, később befőttkészítés. Közben a korábban csak nagyünnepi édes tészta vasárnapi étel lett, s legalább az asszonyok és gyerekek egyre többfelé reggeliztek édes kávét. E szakaszból már egyenes az út a második világháború utáni sokkal magasabb fogyasztás felé. A legújabb kori hazai cukorfogyasztás (1985: 35,3 kg) a közép-európai átlag közelében van (Németország 1975: 35,9 kg).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me