mustnyerés

Full text search

mustnyerés: a leszedett szőlőfürtökből a lé kinyomása, a szőlőfeldolgozás legfontosabb része, a paraszti borkultúra jellegét meghatározó egyik legjelentősebb eljárás. A szőlőlének a szilárd részektől való elválasztása, miközben a törkölyre olyan nyomó hatást gyakorolnak, hogy az tömörített masszává alakul. A tulajdonképpeni mustnyerést általában megelőzi a bogyók összetörése, a léfeltárás munkája, a szőlőzúzás. A mustnyerés két módját különböztetjük meg a paraszti borkultúrában: 1. a fürtök közvetlen emberi erővel történő kinyomását, lábbal törését, a taposást; – 2. a mechanikai eszköz segítségével végzett lényerést, a sajtolást (sutulás, préselés). – A szőlő zúzásának, taposásának és sajtolásának történeti kérdései kevéssé tisztázottak. Az bizonyosnak látszik, hogy technikatörténeti szempontból fejlődési sorozatot adnak, azonban ilyen alapon a borkultúra fejlettségére vonatkozóan semmilyen következtetést nem vonhatunk le, mert a birtokviszonyok és szolgáltatási kötelezettségek, a fehér- és vörösborkészítés eltérő korú és eredetű hagyományai, továbbá a parasztgazdaság technikai felszereltsége rendkívül bonyolult szövevényt alkotnak. Pl. a legjelentősebb magyar minőségi fehér borfajtákat a közelmúltig az európai mustnyerés egyik legarchaikusabb csomoszoló-taposó eljárásával állították elő (Tokaj-Hegyalja). Az is bizonyítható, hogy mindkét mustnyerési mód ismert volt a kora középkori Kárpát-medencében, továbbá a keleti római provinciákon, így Pannóniában is. Valószínűsíthető, hogy a római korban a taposás mint a sajtolást előkészítő szőlőzúzás volt gyakorlatban. A szőlő taposása mustnyerési módként a kora középkori fehér borkultúrához köthető, különösen olyan területeken, ahol ezt a borkészítés technológiája, ill. a minőségi borfajták előállítása indokolta (É-Mo. és Erdély magyar szőlővidékei), továbbá alkalmazásának körét szélesítette a balkáni vörösbor-kultúra 16–17. sz.-i terjedése s a 18. sz.-i nyugati eredetű, városi vörösbor-készítés technológiája is. A kutatók a sajtolás történeti kérdéseit két gondolattal közelítik meg: egyrészt feltételezik a D- és Ny-Dunántúlon bizonyos végorsós-bálványos préstípusok római kori kontinuitását, másrészt a városi, különösen német eredetű szőlőművesekhez kötik a római korból hagyományozódott présformák kősúlyos, a 14. sz.-ban kialakult változatait és a 18. sz.-ban terjedő középorsós sajtók alkalmazását is. ( borsajtó) A kutatási irányokat mutató részeredmények közül a dunántúli sajtoló mustnyerési módjának és eszközeinek római kori folytonossága népesség- és gazdaságtörténeti okok miatt ma még nem tekinthető bizonyítottnak. Az azonban mindenképpen igazolható, hogy a sajtolás eljárása a kevéssé ismert edélyi borkultúrában, É-Mo.-on és az Alföldön is a 18. sz.-ban kezdett fokozatosan terjedni (kivéve a földesúri gazdaságokat és monokultúrás mezővárosi polgárok árutermelő üzemeit), amely folyamat századunk első harmadában fejeződött be. Az elmúlt száz évben a magyar parasztgazdaságok is végigjárták az Európa-szerte ismert technológia- és eszközváltás útját, melyen a bunkós szőlőzúzást felváltotta részben a taposás, ill. legújabban szinte kizárólag a szőlőmalom használata, továbbá a taposást a faszerkezetű sajtók, majd vasorsós prések, váltották fel. ( még: bortárolás, mustmerigető edény, szüreti edény) – Irod. Vincze István: A borkészítés módjai és eszközei különös tekintettel a borsodi Hegyközre (Ethn., 1960); Füzes F. Miklós–Sági Károly: A balatoni szőlőkultúra pannón gyökerei (Filológiai Közl., 1968).
Kecskés Péter

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me